על רקע המלחמה בחזית הדרומית מול ארגוני הטרור בעזה, והדריכות המבצעית והרותחת בחזית הצפונית מול חיזבאללה ואיראן, שוחחנו עם האלוף במיל. גרשון הכהן, שהשתתף בעצמו במספר רב של מלחמות במדינת ישראל ופיקד על מאות לוחמים במבצעים מיוחדים.
שלושה שבועות לתחילת הלחימה, אתה מרוצה מההתפתחות של מערכת הביטחון באויב?
״ראשית, במלחמה הזאת היה ברור, שיש לה קצב אחר, משך זמן אחר והיא לא יכולה להיגמר בששת הימים, מהמון סיבות מקצועיות, אם מבינים את זה אז כל החישובים והשיקולים חייבים להתייחס לשאלת משך הזמן.
"לדוגמא: אריק שרון במלחמת יום כיפור, אם הוא היה דוחה את השלמת ההכנות אז התנאים היו נעלמים, כי התנאים היו רגעים וייחודים. צריך לדעת לנצל מקרים מהר, ובמקרים כאלה צריך לפעול במהירות ובנחישות. מה שקורה כרגע זה משהו אחר לחלוטין. זה כמו הציווי ׳תמחה את זכר עמלק׳ זה מתמיד ונמשך, עזה שם והיא לא בורחת וצריך להגיע לעזה. מתי ? את זה צריך להחליט בעיתוי המתאים , בינתיים ממצים את מה שאפשר למצות בתקיפות האוויר על עזה. הרס וגביית מחיר מכל מתקן צבאי של חמאס״.
״רק מה שחייב להיות ברור - אסור לנו להגיד שיש לנו את כל הזמן שבעולם. הרגש חולף, והזמן שלנו חולף, ואם האלוף בריק אומר לחכות חודשיים שלושה, הוא טועה. כי לא רק העולם ישכח למה אנחנו עושים זאת, הרוח הגדולה שקיימת עכשיו בעם ישראל שמוכנה לשלם את המחיר תעבור, רוח ונחישות לא שומרים בקופסא, על זה יש מצוות הזריזות".
"בטווח הנראה לעין של שבוע שבועיים מקסימום. חייבת להיות התקפה לעזה, איך ומה צריך להיות דיונים בתוך המערכת הצבאית ולא לדון על הדברים האלה בטלוויזיה ובגופי בתקשורת, זה רק מלמד את האויב מה התוכניות ומה הכיוונים״.
לא היה תכנית סדורה לפעולות בעזה, לא עדיף שקודם יבנו תכנית ואז יתקפו?
״יש משפט שאומר תכנית היא כלום, ותכנון זה הכל, בן אדם לא יכול לשעת משבר בלי לתכנן כלום, מצד שני הוא לא יכול להיצמד לתוכניות במאה אחוז, כי הוא יכשל, כי התוכניות לא מסוגלות אף פעם להתאים על עצמם מראש לפעולות חסרות תקדים ולדברים לא צפויים.
"התפקיד של תכנית זה לדעת לזרוק אותה, ולכן שאריה דרעי אומר שלא הייתה תכנית לדבר כזה זה נכון, אבל זה כמו שלא הייתה תכנית למגפת הקורונה ומערכת הביטחון נבחנת בתכנון וביכולות להתאים תכנונים להקשר ולשנות אותם״.