לאחר ימים של מזג אוויר חמים באזורי הדרום, אתמול בערב (שני) - הערבה סערה. תוך שעתיים בלבד ירדה כמות גשם שגדולה יותר מכל הכמות שירדה בשנת 2023 באזור, והנגב התמלא בשיטפונות עזים ומסוכנים. כוחות המשטרה חסמו את היציאה מאילת, הכבישים 90 ו-12, שבילים נוספים באזורי הנגב וציר 10 נסגר.
תושבים ומטיילים נקלעו לשיטפונות האדירים, וזרמי המים שהתחזקו מרגע לרגע החלו להוות סכנה של ממש. כשחלק מהם מוגדרים נעדרים לאחר שהקשר עמם עבד, והיתר מדווחים לכוחות ההצלה על מצבם בזמן אמת - גם צה"ל נחלץ למשימה. קיבלנו הצצה מהכוחות בשטח על איך נראה מבצע חילוץ שכזה מאחורי הקלעים.
באירוע בכזה סדר גודל, אין פלא שכוחות רבים ידרשו למשימה. יחד עם צה"ל, עסקו במלאכת החילוץ ואיתור הנעדרים גם מד"א, משטרת ישראל, כבאות והצלה וכוחות נוספים. עם ריבוי כוחות שכזה, שיתוף פעולה הוא המפתח, וכאן נכנס לתמונה רס"ן רון לוי, קצין ההגמ"ר (הגנה מרחבית) של חטיבת יואב.
"אני אמון על הקשר עם כלל הגופים האזרחיים והכוחות הביטחוניים הלא-צה"ליים בגזרת החטיבה", הוא מסביר, "אירוע רב-ארגוני שכזה דורש מישהו שיחבר בין כל חלקי הפאזל - וזה בדיוק התפקיד שלי". כשהתחיל האירוע, המשימה של רס"ן לוי הייתה ברורה: לחבר את הגורמים האזרחיים הרלוונטים שנדרשים להערכת מצב, ולייצר את שיתוף הפעולה ביניהם.
לכל המעורבים יש מטרה משותפת - להציל חיים, וכדי לעשות זאת, עליהם לעבוד בשיתוף פעולה וסנכרון. "יש רגע משמעותי אחד שאני לא אשכח - כשאיתרנו את אחת משלושת הנעדרים".
"כשהיא חולצה ראיתי מולי תמונה מדהימה - מדים ירוקים, לבנים, כחולים וכתומים, כולם כתף אל כתף בשביל להציל חיים", הוא משחזר, "כל אחד ואחת מהכוחות שהגיעו לכאן הביאו את חלקם המשמעותי בהצלת חייהם של הלכודים".
אז אחרי שכל המידע הוזרם על ידי קצין ההגמ"ר, והכוחות הגיעו לשטח - עליהם להתחיל בפעולת החילוץ. כאן יחידת 669 נכנסת לתמונה, ואיתה רס"ל ר', מכונאי מוטס בטייסת 124, שמהווה אחת מהחוליות החשובות ביותר בשרשרת החילוץ.
"עולמם של המכונאים המוטסים סובב סביב תפעול תא המטען", מסביר רס"ל ר', "לטייס אין עיניים בגב, ובזמן שהוא מטיס את המסוק מישהו צריך 'להוריד' ו'להרים' את לוחמי 669 במקום האירוע". בזמן אמת, רס"ל ר' מארגן את תא המטען ומתפעל את המנוף. הוא דואג שהלוחמים יהיו רתומים לכבלים, יגיעו לפתח המסוק בצורה הבטוחה ביותר וירדו מהמסוק לנקודת החילוץ.
הפעם - זה היה מאתגר מבדרך כלל. אם בחילוץ על אדמה יש שטח פעולה נרחב, בשיטפון המצב שונה - על המחלץ לנחות בדיוק על גג המכונית הקטנה ולא לסטות אפילו במילימטר. לא רק שזה דורש מהטייס לרחף מעל נקודה ספציפית של שטח מצומצם, רס"ל ר' צריך להוריד את הלוחם בצורה המדויקת ביותר.
"המשימה שלנו היא להשתמש בכוחות האוויר כדי לחלץ אנשים מהמים אל קרקע בטוחה, וההבנה שהצלנו חיים היא מרגשת".
אחרי שהלכודים חולצו והגיעו לקרקע יבשה, נותר דבר אחרון וקריטי - לטפל בהם. סגן רוני ארנט, קמב"ץ הרפואה של אוגדה 80, הוזנקה לחמ"ל האוגדתי כבר כשהגיע הדיווח הראשוני על השיטפון. מאז ועד לרגע הטיפול בפצועים היא אספה את כל המידע הרלוונטי באופן המדויק ביותר, כדי לסגור את המעגל בצורה מיטבית.
"התפקיד שלי באירוע הוא לקבל מידע על הלכודים ועל מצבם הרפואי, ולייצר שפה משותפת בין כל הגורמים האחראיים לחלץ אותם ולתת להם את המענה הרפואי הרלוונטי", היא מסבירה, "הסכנות באירוע שכזה הן מכות קור, היפותרמיה, ופצועים כתוצאה מהיסחפות או הילכדות - ואנחנו צריכים לטפל בהכול".
כדי לעשות זאת, יצרה סגן ארנט 'טבלת שליטה', בה סיכמה את כלל הנתונים על מצבם של אלו שנקלעו לשיטפונות. "זה התחיל מדיווח על אירועים קטנים, אבל לאט לאט תמונת המצב התבהרה והבנו שזה משהו גדול יותר", היא מספרת, "המורכבות היא להבין את השוני בין נקודות החילוץ, איך לתפעל כל אחת מהן בצורה הטובה ביותר, וכמובן לווסת את כל האמצעים העומדים לרשותינו ולנהל סיכונים בזמן אמת".
אתגר נוסף שעמד בפני סגן ארנט הוא תוואי השטח. "מהר מאוד הבנתי שגישת רכבי ביטחון תהיה מוגבלת, ושעליי לעבוד עם הכוחות האוויריים כדי לוודא שאלו שזקוקים לטיפול - יגיעו לכוחות הרפואיים של האוגדה או יפונו לבתי חולים במהירות האפשרית".
במשך כל התגלגלות האירוע, היא קיבלה עוד ועוד סרטונים, שיחות טלפון, תמונות והקלטות שעזרו לה להבין את מצבם של האזרחים בשטח. "עניתי לטלפון, ושמעתי שאחת הבנות מעורפלת הכרה", היא נזכרת, "זה לא פשוט לשמוע את זה מרחוק ולא להיות בשטח ולהעניק טיפול רפואי, אבל אני יודעת שההחלטות שקיבלתי מתוך ראייה כוללת של תמונת המצב, הן אלו שבסופו של דבר הצילו אותה".
בזכות שיתוף הפעולה של רס"ן לוי, רס"ל ר', סגן ארנט ועוד רבים נוספים - כוחות צה"ל, משטרת ישראל, מד"א, כב"ה ויחידות החילוץ האזוריות חילצו והעניקו טיפול רפואי ל-36 לכודים - 26 ביום שני, ועוד 10 הלילה (שלישי), ביניהם אחת משלושת הנעדרים שאותרה וחולצה בחיים. ברגעים אלו ממש, הכוחות עדיין נמצאים בשטח ומחפשים אחר שני הנעדרים הנותרים.
"החל מאתמול בערב כוחות אוגדה 80 יחד עם כוחות מתוגברים של חיל האוויר וגופי הביטחון השונים, פועלים במרץ ועל פי הערכות המצב לחילוץ כלל האזרחים שנסחפו בשיטפונות נחלי הדרום", מסכם תא"ל איציק כהן, מפקד אוגדה 80, "האוגדה ערוכה להמשיך לספק מענה ביטחוני במרחב ותמשיך לפעול ככל שתדרש. אנחנו עושים את מירב המאמצים לאתר בהקדם את כלל הנעדרים בריאים ושלמים".