דובר צה"ל מפרסם הבוקר (רביעי) כי צוות המומחים בראשות האלוף (מיל') מוטי ברוך לבחינה וחיזוק המשמעת המבצעית והתרבות הצבאית בלחימה סיים את פעילותו והציג את מסקנותיו לרמטכ"ל אמש.
צוות המומחים החל את פעילותו ב-21 בנובמבר 2024, בעקבות אירוע נפילתם של רב-סרן (מיל׳) זאב (ז׳אבו) חנוך ארליך וסמל גור קהתי ז"ל בקרב בדרום לבנון, ועסק בגיבוש תמונת מצב מפורטת באשר לקיום משמעת מבצעית, כללי ההתנהגות והנורמות הנהוגים ביחידות הצבא, ומימוש תרבות צבאית תקינה ביחידות הלוחמות, לשם הפקת לקחים ושמירה על חיי אדם.
הצוות מנה 11 קצינים במילואים ובקבע מתחום המשמעת והבטיחות. במהלך השבועות האחרונים נפגש הצוות עם קצינים ביחידות הלוחמות מדרג מפקדי פלוגות ועד אלופים במטה הכללי, ערך ביקורים בשטח וביחידות הלוחמות בצפון ובדרום ועסק בבחינת דו"חות צבאיים שהוכנו לאורך הלחימה בנושאים שונים.
הצוות מצא כי בשל השחיקה המבצעית של היחידות השונות הנמצאות מזה למעלה משנה ושלושה חודשים בלחימה, חלה התרופפות במשמעת ובטיחות ביחידות השונות, שהתבטאה בשימוש לא נכון באמצעים והובילה לתאונות מבצעיות שניתן היה למנוע.
כניסת אזרחים לאזורי לחימה
ביחס לכניסת אזרחים לאזורי הלחימה, נמצא כי שתי קבוצות עיקריות נכנסו לשטחים אלו: האחת, אזרחים הממלאים תפקידים חיוניים ונכנסים באישור (לדוגמה, קבלני עפר ובנייה), והשנייה, אזרחים בעלי עניין שקיבלו אישור מאלופי פיקודים (כגון ראשי רשויות ועיתונאים). נמצא כי כניסת אזרחים לשטח הלחימה ללא אישור אינה רווחת, לאורך המלחמה נמצאו מספר מקרים בודדים של כניסת אזרחים לשטח לחימה ללא אישור, מקרים אלו נבדקים ומטופלים.
הקפדה על בטחון מידע
בעניין ההקפדה על הנחיות ביטחון מידע, הצוות ציין כי ככל שהמערכה התמשכה, חלה ירידה בהקפדה על הנושא, ואף נרשמו מקרים שבהם נעשה שימוש גלוי במכשירים סלולריים באיזורי הלחימה. הדבר בא לידי ביטוי בהפצת סרטונים ברשתות החברתיות, תוך ציון מיקום מדויק של היחידות שפעלו, והפצת סרטונים משטח הלחימה הפוגעות בלגיטימציה הבין-לאומית.
ההופעה והלבוש
בנושא ההופעה והלבוש, נמצא כי במהלך הלחימה התפתחה תופעה של אי-הקפדה רחבה בכל התחומים, וכן שימוש בפאצ'ים לא צבאיים ללא הסדרה וללא פיקוח. כזכור, לפני מספר חודשים התחוללה סערה ציבורית ותקשורתית סביב פאצ' "משיח", שנהגו החיילים לענוד שלא בהתאם להוראות צה"ל.
הצוות בדק ובחן תחומים נוספים כמו קבלת תרומות, תפוצת אמצעי לחימה וסטנדרטים מבצעיים ביחידות השונות, והגיש המלצות בנושא.
צוות המומחים התמקד בבחינת התנהלות הכוחות בלחימה בכלל הגזרות ובחן הפרות משמעתיות. באשר לתקרית בלבנון, הרמטכ"ל קבע כי סיכום התחקיר הפיקודי ייעשה בתום חקירת מצ״ח שמתנהלת בימים אלה, ולאחר העברת ממצאיה לבחינת הפרקליטות הצבאית.
זאת, לנוכח הרצון שלא לפגוע במהלך התקין של החקירה, ולשם גיבוש תמונה עובדתית מלאה ורחבה של נסיבות האירוע. הממצאים יוצגו למשפחות השכולות ולאחר מכן לציבור.