יותר עובדים, יותר מכירות

כך המלחמה העצימה את התעשייה הביטחונית של ישראל | סיכום ביניים

בשמחת תורה נכפתה על מדינת ישראל מציאות קשה של מלחמה ממושכת, אך יש מי שמרוויח מהמצב המתוח ומהעימותים הצבאיים | קבוצת מפעלי התעשיות הביטחוניות זוכים להצלחה אדירה והתפתחות חריגה | מחד, יותר עובדי הייטק מתעניינים בעבודה בחברות המייצרות אמצעי לחימה ומערכות הגנה, ומאידך, החברות מרוויחות הון מהזמנות - מהארץ ומחו"ל | סקירה מיוחדת (צבא, כלכלה)

|
4
| כיכר השבת |
מפעלי חברת ׳עשות אשקלון׳ המייצרת חלקי חילוף לטנקי המרכבה ולנגמ״שי הנמר (צילום: דוברות משרד הביטחון)

הכוח המניע את מערכות העולם הוא השגשוג הכלכלי והפיננסי של מעצמות, מדינות ומשטרים מקומיים, התובנה הזו נכונה לימי שלום ועם זאת היא רלוונטית במיוחד לימי מלחמה ומתיחות צבאית.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

כלכלת החימושים בצל הסיוע הכספי האדיר של ארה"ב לישראל בשנה האחרונה - כבר הפכו למושגי יסוד בתהליך ההסתגלות של כל מערכות המדינה בתקופת החירום של מלחמת שבע החזיתות.

כאשר מתמקדים יותר באותה מציאות שנכפתה על מדינת ישראל, ראוי לציין את המרוויחים המרכזיים מהמצב המתוח ובתוכו העימותים הצבאיים.

הכוונה כמובן להצלחה האדירה וההתפתחות החריגה של קבוצת מפעלי התעשיות הביטחוניות במדינה. בעקבות המלחמה, ובפרט מאז המתקפה האיראנית - יותר ויותר עובדי הייטק מתעניינים בעבודה בחברות המייצרות אמצעי לחימה ומערכות הגנה.

מפעלי חברת ׳עשות אשקלון׳ המייצרת חלקי חילוף לטנקי המרכבה ולנגמ״שי הנמר (צילום: דוברות משרד הביטחון)
מפעלי חברת ׳עשות אשקלון׳ המייצרת חלקי חילוף לטנקי המרכבה ולנגמ״שי הנמר (צילום: דוברות משרד הביטחון)

המומחים בתחום מעידים כי מאז תחילת המלחמה מייד אחרי מתקפת החמאס - החברות הביטחוניות החלו לקבל זרם אדיר של פניות מאנשי מקצוע המעוניינים לתרום למאמץ המלחמתי. חלקם אכן מחפשים יציבות תעסוקתית ויש כאלה שנחשפים לראשונה לטכנולוגיה המפותחת בחברות הביטחוניות ורוצים להיות שותפים.

לפי סקירה של מעין מנלה ב'כלכליסט', כבר באמצע המלחמה, במפעל התעשיות הביטחוניות רפאל דיברו על עלייה של כ-40% בפניות הראשונות; בתעשייה האווירית, שמפעילה קמפיין אקטיבי לגיוס מהנדסים, ראו גידול של 200% בקורות החיים שנשלחים, כך שהם מקבלים אלפי קורות חיים בחודש; באלביט יש עלייה בכמות הפניות וחשוב מכך, ירידה של 30% בזמן הדרוש לאיוש משרה.

למרות שהשכר אותו מציעים חברות היי טק כמו גוגל ומייקרוסופט גבוה יותר מהשכר הממוצע בתעשיות הביטחוניות - עדיין רבים מאוד מעוניינים להשתלב במפעלים אלו ולהרגיש חלק במאמץ המלחמתי וההגנתי.

בנוסף, חברות בתעשייה הביטחונית מציעות יציבות תעסוקתית וביטחון כלכלי מול הבועה הכלכלית הקיימת בעולם ההייטק ועשויה לגבות מחיר של עליות וירידות בהתאם למשתנים בינלאומיים.

פצצות מרגמה מסוג "עוקץ פלדה", חברת 'אלביט מערכות׳ (צילום: אלביט מערכות)

לצד השגשוג האנושי של אותן חברות, רווחי התעשיות הביטחוניות זינקו באופן חד מאז 7 באוקטובר, ועל אף שכל החברות בתחום התעשיות הביטחוניות עברו לפעילות במתכונת חירום חסרת תקדים מתחילת המלחמה ברקע הצורך הגובר של צה"ל בחימושים - מאמצי הייצור שנעשים מסביב לשעון בעקבות המחסור החריף בחימושים בכל העולם הפכו למשתלמים ביותר בגלל הביקוש העולמי הרב שנוצר.

חברת אלביט מערכות נחשבת למובילה בתחום הרווחים מהמלחמה המתמשכת בישראל. רק לפני חודשים ספורים קיבלה החברה ממשרד הביטחון הזמנה משמעותית נוספת בהיקף של 1.5 מיליארד שקל לאספקת חימושים מסוגים שונים לשימוש צה"ל.

גם חברת תעש מערכות הישראלית כמובן, נמצאת בתקופת רווחה ושגשוג חסרת תקדים, הפלישה של רוסיה לאוקראינה לפני שנתיים, הובילה את אירופה למרוץ חימוש שכמותו לא ידעה עשורים והולידה זרם הזמנות שרובו מתבסס על הידע והפיתוח של החברה הישראלית המוערכת.

בנוסף, חברת 'התעשיה האווירית לישראל' נמצאת בשיא של מכירות ותפוקה מאחר והיא המפתחת והיצרנית העיקרית של טילים נגד טילים - חץ 2 וחץ 3 שכידוע מאז פרוץ המלחמה לקחו חלק מרכזי ביירוט טילים בליסטיים ששוגרו לישראל מתימן ומאיראן. החברה גם היצרנית המרכזית של טילי ההגנה החדשים מדגם ברק שהותקנו על ספינות חיל הים, במסגרת ההגנה על אסדות הגז בים התיכון.

ייצור נשקים בישראל (צילום: דוברות משרד הביטחון)
מוסך מטוסים במרכז התעשיה האווירית של ישראל (צילום: י.ג.)

לפני כחצי שנה, משרד הביטחון הודיע כי הייצוא הביטחוני של ישראל הכניס יותר מ-13 מיליארד דולרים בשנת 2023.

לפי הודעת המשרד, זו הפעם השלישית ברציפות נשבר שיא היקף הייצוא שאף הוכפל בתוך חמש שנים.

הרקע להתפתחות האדירה הוא חתימתם של תעשיות ביטחוניות על מאות חוזים ברחבי העולם, כולל עסקאות בשווי מאות מיליוני דולרים.

היבשות שרכשו הכי הרבה מהציוד הישראלי הן אסיה עם 48% מהיקף הייצוא, אחריה אירופה עם 35% מהסך הכולל. לצידם, נרשמו גם יבשות צפון אמריקה, אמריקה הלטינית, מדינות הסכמי אברהם כמו איחוד האמירויות, בחריין ואפריקה.

בנוסף, נרשם זינוק בהיקף היצוא של מערכות ההגנה האוויריות של טילים ורקטות, עם 36% מתוך היקף העסקאות של שנת 2023, לעומת 19% בשנת 2022. בנוסף, נרשמו עסקאות גם במערכות מכ"ם, לוחמה אלקטרונית, אמצעי יריה ושיגור עם 11% בהיקפי היצוא.

לאור כל האמור לעיל, לא פלא שקיים חשש ממשי בישראל מפני מציאות בה מדינות ברחבי העולם ייכנעו לתכתיבים של בית הדין הבינלאומי בהאג - ויחרימו באופן שקט את פעילות רכישת הנשק המיוצר בישראל.

מצב שבו מדינות גדולות ומשמעותיות מחרימות או מסתייגות באופן ממשי ממשא ומתן עם ישראל בתחום הביטחוני - עלול בסופו של תהליך לפגוע באותם מפעלים שקלטו מאות עובדים חדשים בשנת המלחמה.

משרד הביטחון רוכש מרעומים לפגזים ממפעל "רשף טכנולוגיה" בשדרות (צילום: דוברות משרד הביטחון)

האם אמברגו נשק נגד ישראל הוא איום רציני?

החשש הקבוע בירושלים מפני אמברגו נשק של מדינות באירופה נגד ישראל מבוסס על העובדה החשובה שהסחר הביטחוני של ישראל אינו נשען דווקא על ייצוא למדינות בעולם אלא במידה שווה גם תלוי בייבוא של רכיבים חיוניים המהווים בסיס ותשתית לכל ניהול מלחמה.

כך למשל, גרמניה נחשבת לאחת המדינות המרכזיות המוכרות לישראל רכיבים חיוניים בתחום ההתחמשות הביטחונית והטכנולוגית.

בשנת 2023 ישראל ניצבה במקום השביעי ברשימת יעדי היצוא הביטחוני של גרמניה, רוב ההעברות נעשו אחרי 7 באוקטובר.

היקף הייצוא הביטחוני מגרמניה לישראל כולל בין היתר מערכות משוכללות אסטרטגיות כמו צוללות וספינות סער 6.

חלק מהמערכות המורכבות המובאות מגרמניה נכנסו לשירות מבצעי מלא רק בשנה שעברה - בתקופה הראשונה למלחמה. נוסף על כך, גרמניה מספקת רכיבים חשובים עבור כוחות היבשה.

מפרסומים רשמיים של ממשלת גרמניה נראה שאושר ייצוא לישראל במגוון קטגוריות, ובהן תחמושת, פצצות, טורפדו, טילים, כלי רכב צבאיים, חומרי נפץ ודלק, ציוד לספינות מלחמה, רכיבים אלקטרוניים ועוד.

מדינה מערבית אחרת המייצאת היקף גדול של תחמושת לישראל היא בריטניה.

בין המוצרים שישראל ייבאה מבריטניה בשנתיים האחרונות נמנים בין היתר כלי נשק, תחמושת, ציוד תקשורת, מנועים וחלקי מנועים למטוסים ולמל"טים, טכנולוגיות ניווט והנחייה, רכיבים למכ"מים ולאמצעי לוחמה אלקטרונית, מקלעים וגם משגרי רימונים.

משרד הביטחון רוכש מחברת 'אלביט מערכות׳ חימושים לצה״ל (צילום: דוברות משרד הביטחון)

>> למגזין המלא - לחצו כאן

לסיכום, 'אין ארוחות חינם', מדינה קטנה ונרדפת כמו ישראל, זקוקה כמו אוויר לנשימה לקשרי מסחר קבועים עם מדינות רבות בעולם כדי לשגשג ולהתפתח, דבר זה נכון למגוון תחומים בכלל ובפרט בימי מלחמה בתחום התעשיות הביטחוניות - שם בהיעדר מדיניות חוץ יעילה המחיר כבד כפליים.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

4 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
שימו לב בסרטון השלישי בשניה 45 רואים ערביה שמיצרת נשק לישראל. שאלה, אין לכם עובדים אחרים שיכולים לעבוד בעבודה המסווגת הזאות???!!
י.
טיפש זה שיער
Mk
ולמה אתה מסתכל בתוך בחורה ?
דוד
1
הקדוש ברוך זן ומפרנס הקדוש ברוך מגן ושומר אפשר לגדל זקן ללבוש חליפה להיות רשום כחרדי ועדיין להיות כופר
דוד
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות