תרגיל ענק נערך אתמול בירושלים על-ידי פיקוד העורף. התרגיל, הנערך אחת לכמה שנים, כלל את יחידות החילוץ וההצלה, הרשויות המקומיות, ארגוני החירום, מפקדת הנפה ומפקדת מחוז מרכז.
התרחיש שנבחר עבור התרגיל כלל פינוי של אוכלוסייה משכונת גילה א' שנפגעה, כביכול, מזיהום בעקבות נפילת טיל בלתי קונבנציונאלי. טרם הפינוי תישמע אזעקה באזור ויוקרנו תשדירים מטעם פיקוד העורף בערוצים שונים. התרגיל הגדול יימשך גם היום.
"במסגרת הצפירה בירושלים התושבים בגילה א' יתבקשו להיכנס למרחבים המוגנים ולחדרים האטומים", מספרת לאתר צה"ל קצינת האוכלוסייה של נפת "מוריה", סא"ל (מיל') מרגלית לוי, "בחלק מהבתים יתצפתו קציני התנהגות אוכלוסייה ששובצו מראש".
מכאן ואילך ילוו הקצינים את תהליך הפינוי. "הקצינים ייצפו בהתנהגות התושבים במהלך הצפירה ויראו עם התושבים את תשדירי פקע"ר. לאחר מכן הם ילוו את תהליך פינוי המשפחות. הפינוי יתבצע למרחב פינוי מקיף של גילה א' ואז למנהל הקהילתי בעזרת יחידות החילוץ", מציינת סא"ל (מיל') לוי.
כאמור, היום ימשיך תרגיל הנפה בתרגול מסובך: 29 נכים המוגדרים "קשים" יפונו ממעון החוסים שלהם בתנאים מורכבים. "נפנה את החוסים פיזית כאשר טרם לכך נקיים הכנות מרובות", מדגישה קצינת האוכלוסייה של הנפה, "נשמע מראש על מאפייני החוסים ובחלקם נטפל כבפצועים מדומים. הפינוי ייעשה ללא מעלית בסיוע כוחות הצלה. נשתמש ברכבים שניתנו לרשותנו מטעם משרד הרווחה, שכוללים משאיות רמפה שיוכלו להעלות את הנכים ונעביר אותם לנקודת הקליטה".
ההכנות לפינוי הרגיש לא רגילות ובעלות דגשים רבים. "הכוחות מקבלים כבר היום בבוקר מידע על משמעות הפינוי", מציינת סא"ל (מיל') לוי, "מדובר בפינוי רגיש ועלולות להיות לו השלכות ולכן אנו עושים תהליך ייחודי ולא אופייני של הכנה לקראתו. בעבר היה פינוי של מוסד מיוחד אך לא ברמה כזו. תרגיל זה מאפשר לבחון את זמן הפינוי ואת האמצעים הנדרשים לפינוי אוכלוסיות מיוחדות".
"ההרגשה האישית שלי מהתרגיל טובה מאוד, שכן הוא מאפשר מוכנות אישית ומוכנות של המכלול אותו אני מנהלת. התרגילים מהווים בסיס טוב למוכנות ומסייעים לנו בגיבוש מקרים לתגובות ולמעשים בשטח. ככל שנתמודד יותר עם סוגיות מסוימות נוכל לשלוף טוב יותר את האופציות האפשריות למענה", מסכמת סא"ל (במיל') לוי.