הפוליטיקאי הראשון שאומר את האמת: יו"ר וועדת החוץ והביטחון, שאול מופז, כתב בעמוד הפייסבוק שלו דברים שאף פוליטיקאי חילוני לא העז להגיד עד היום.
"פראייר גאה. היום יעלו לירושלים נציגי תנועת המילואימניקים. בתיכונים הממלכתיים יציינו שמיניסטים את מחאתם נגד תופעת ההשתמטות משירות. האמת העצובה היא שההשתמטות היא בעיית המגזר הממלכתי לא פחות מאשר היא בעייה נמשכת של המגזר החרדי", כתב מופז.
"אנחנו, המשרתים, הפכנו למיעוט מקרב הכשירים לשרת. כן אני פראייר. הייתי כזה במשך ארבעה עשורים, ילדיי, בניי ובנותיי, הם כאלה היום. אני מעדיף להיות פראייר מאשר פרזיט, משרת על פני משתמט, אזרח תורם מאשר אחד שחי על חשבון האחר ללא סיבה. אני גאה להמנות על הפראיירים ומקווה שנדע לצרף עוד טובות וטובים לשורותינו".
המאבק יחזור?
בעוד הממשלה טרם החליטה מה יעלה בגורלו של חוק טל, הגיש ח"כ מאיר שטרית למזכירות הכנסת הצעת חוק לביטול הפטורים לכל האוכלוסיות שלא משרתות בצה"ל. הצעת החוק של שטרית קובעת כי לא יהיו יותר פטורים לאף אזרח ישראלי, כולל אוכלוסיות שנהנו מהקלות במשך שנים כמו ערבים ונשים דתיות.
בנוסף, קורא שטרית להקים מנגנון חלופי לשירות הצבאי, בדמות שירות אזרחי שיקלוט אליו את האזרחים שאינם
מתאימים למערכת הצבאית, לפי שיקול דעתו של הצבא.
הפטורים היחידים שישארו על כנם, לפי ההצעה, יהיו פטור משירות לסובלים מבעיות רפואיות, נפשיות, נשים בהריון ונשים נשואות. הצעת החוק אף משווה בין התנאים וההטבות מהם נהנים חיילים משוחררים לאלה אשר יקלטו לשורות השירות האזרחי.
"זה בושה שהממשלה מתחמקת מדיון בנושא כ"כ קריטי למדינה", אומר שטרית. "הדיון הציבורי שנוצר בחוק טל הוא הזדמנות לעשות שינוי בחברה הישראלית. הגיע הזמן לשים סוף לעידוד ההשתמטות בחסות החוק ולאפליה הקשה שנוצרה ומתסכלת את רוב אזרחי המדינה. זה לא משנה אם אתה יהודי, ערבי או חרדי – אתה צריך להופיע לצו ראשון. לאחר מכן, צה"ל יפעיל את שיקול דעתו ויאפשר למי שמעוניין להמיר את השירות הצבאי בשירות אזרחי".