אין ספק שהרב הצבאי הראשי (הרבצ"ר) לא היה משמיע הצהרה שכזאת: ש"החוק הבינ"ל קדוש בעיני מפקדי צה"ל", אבל הפרקליט הצבאי הראשי (הפצ"ר) תת אלוף אביחי מנדלבליט שנשלח לדבר במקומו בסמינר משפטי על הדילמות המוסריות והחוקיות המורכבות שעלו במהלך "עופרת יצוקה", קבע בצורה נחרצת כי החוק הבינלאומי הוא דבר קדוש, ו'סיפק בכך את הסחורה' למתכנים ובמידה רבה גם לצה"ל שחשש מפני מה שיאמר הרבצ"ר, המוכר כאישיות שאיננה הולכת בתלם הצבאי.
בהרצאה שנשא הפרקליט הצבאי הראשי תא"ל אביחי מנדלבליט בירושלים, כחלק מסמינר משפטי תחת השם "להלחם ולנצח במסגרת החוק", הדגיש את מחויבות צה"ל להיבט החוקי של כל פעולותיו. "צה"ל לא יתפרק מהכללים של הדין הבין לאומי", הבהיר הפצ"ר. "זה קדוש בעיני כל המפקדים, והעמדה החד משמעית של צה"ל, ואני כבר עבדתי עם שלושה רמטכ"לים, היא, שאנחנו צריכים תמיד לעמוד בכללים".
"יש לנו החלטה ערכית, מוסרית ועקרונית להלחם בדרך החוק", המשיך תא"ל מנדלבליט, והסביר כי בשנים האחרונות מחלקת הדין הבין לאומי (דבל"א) בפרקליטות הצבאית, הולכת ומתרחבת כל העת, בשל המודעות הכלל עולמית הגוברת לנושא הדין הבין-לאומי. עוד הסביר הפצ"ר כי בעקבות מלחמת לבנון השנייה הוחלט להעמיק את הייעוץ המשפטי בצה"ל, כך שלכל אוגדה יש כיום יועץ משפטי משלה, שעיקר עיסוקו בקביעת חוקיותן של מטרות האש של האוגדה.
הפרקליט הצבאי הראשי חשף כי מטרה אחת כזו, שנשקלה הנחתת מכה עליה, ושפגיעה בה הייתה מעבר לכל ספק בלתי חוקית, למרות חשיבותה המבצעית המכריעה, במסגרת "עופרת יצוקה", הייתה בית-החולים "שיפא" בעזה. "אם היינו מפציצים את 'שיפא' כי בכירי החמאס הסתתרו שם, אז היינו הורגים כ-500 אזרחים, וזה לחלוטין בלתי פרופורציונאלי", אמר מנדלבליט. בנוסף תאר הפצ"ר את הניסיונות החוזרים ונשנים להפריד במבצע "עופרת יצוקה" את האוכלוסייה הבלתי-מעורבת מהמחבלים באמצעות שיחות טלפון לבתים, פיזור מנשרים ולבסוף, שימוש בפצצת 'הקש בגג', המתרה באזרחים לעזוב את המבנה. לפי הנתונים שברשות צה"ל, שני שלישים מההרוגים הפלסטינים ב"עופרת יצוקה" היו מחבלים.
עוד התייחס תא"ל מנדלבליט בנימה אישית לקושי להלחם בסביבה אזרחית המנוצלת על-ידי ארגון טרור (חמאס, חיזבאללה), ולקושי העולה מהפגיעה הבלתי נמנעת בבלתי מעורבים באומרו: "אנשים מתייסרים על ההחלטות האלה. זה לא קל בשבילי, ולא בשביל המפקדים. זה לא דבר פשוט שאתה יודע שאתה פוגע באזרחים, זה מאוד קשה ואנחנו עושים את כל המאמצים כדי שזה לא יקרה". "בכמה מקרים", שיתף הפצ"ר, "פעולות מסוימות שהיו חוקיות מבחינה משפטית בוטלו על-ידי מפקד הכוח המבצע מטעמים מוסריים. גם מי שפועל נגדך בלי שום חוקים, מתוך אוכלוסייה אזרחית ובמטרה לפגוע באוכלוסייה אזרחית, עליך לנהוג בו לפי הכללים ובהומאניות".
צה"ל, סיפר תא"ל מנדלבליט, פגע במכוון במהלך המבצע בעזה בכלי התקשורת של החמאס. "בזמן 'עופרת יצוקה' פגענו בתחנות תקשורת של חמאס, והן גם מטרות לגיטימיות כי הן משרתות את האויב". עוד הוסיף כי "מערך ההסברה של הפלסטינים מלא שקרים ודמגוגיה", ובהתייחס לדעת הקהל העולמית בדבר המבצע אמר כי "יותר קל לבוא בטענות לישראל מאשר לאימפריות גדולות".
תא"ל מנלבליט עדכן כי כל טענה שעלתה בדבר חוקיות הפעולות שבצע צה"ל ברצועה נבדקה לעומקה ותוחקרה, ובכלל זה יותר ממאה תלונות של ארגוני זכויות אדם, ש-20 מהן שנמצאו מבוססות הועברו לחקירת מצ"ח. עוד אמר כי המקרה בו חייל גנב כרטיס אשראי ועשה בו שימוש בארץ כבר הסתיים בהרשעה וגזירת שבעה חודשי מאסר והורדה לדרגת טוראי.
עוד הדגיש הפצ"ר מנדלבליט כי ישנה חשיבות עליונה לחקירה עצמית מתמדת ומעמיקה, ולראייה הפסקת העיסוק של בית המשפט הספרדי בנסיבות ההתנקשות בבכיר החמאס סלאח שחאדה בשנת 2002. "זה שהספרדים החליטו שלא להתעסק בהתנקשות בשחאדה, זה כי הם ראו שבית המשפט העליון בארץ כבר דן בסוגיה והכריע בה", הסביר.
ב"עופרת יצוקה", לפי תא"ל מנדלבליט, לא התגלו מקרים של פגיעה מכוונת ללא כל צורך מבצעי בבלתי מעורבים, והדגיש כי באם היה נמצא מקרה שכזה הוא היה מטופל במלוא חומרת הדין. "אם חייל הורג אזרח עם 'דגל לבן', אז הוא רוצח לכל דבר ועניין וצריך לשבת בכלא", הבהיר.