

כאב ראש לא קטן צפוי מעתה לעשרות אלפי תלמידי הישיבות שידרכו בפתח מפתן לשכת הגיוס, זאת בעקבות הוראת שר הבטחון אהוד ברק להחמיר את התנאים למבקשי דחייה בשרות.
שירותם הצבאי של תלמידי הישיבות מצוי בימים אלה במוקד של מחלוקת עזה בין משרדי הביטחון והאוצר.
כיום יש כ-60 אלף תלמידי ישיבות בדחיית שירות. מדי שנה הם מקבלים מהצבא פטור משירות לאותה שנה, עד להגיעם לגיל 31-35, תלמידי הישיבות מקבלים פטור סופי משירות.
במכתב ששלח חבר-הכנסת יוחנן פלסנר בנושא לשר הביטחון, אהוד ברק, לפני שבועיים, הוא פירט את מיעוט הפיקוח בנושא: "משרד הביטחון אינו בודק בעצמו אם מי שהצהירו בפניו כי הם מעבירים את כל זמנם בלימודים בישיבה, אכן עושים כך. במקום בדיקה מצדו, נסמך משרד הביטחון על אישור שנתי שמביאים לו האברכים בדבר היותם תלמידי ישיבה באופן מלא, מידי 'ועד הישיבות'".
עוד הלין פלסנר על כך שמשרד הביטחון אינו מסתייע כלל בפיקוח שעורך משרד החינוך בישיבות. משרד החינוך מממן את הישיבות בסכום של כמיליארד שקל בשנה. המימון לכל ישיבה נקבע לפי מספר התלמידים בה, והמשרד עורך בדיקות מדגמיות בישיבות לבדיקת מספר זה. מדובר במספר מועט של בדיקות, בסך של ביקור שנתי אחד של רואה חשבון חיצוני בכל ישיבה. עם זאת, הפיקוח הזה הוא הרבה יותר ממה שמשרד הביטחון עושה. הנתונים שאוסף משרד החינוך כלל אינם עוברים לשימושו של משרד הביטחון.
בתגובה למכתב של פלסנר השיבה עוזרת שר הביטחון, עו"ד רות בר, כי בכוונת משרד הביטחון להגביר את הפיקוח על הישיבות. לדברי בר, שר הביטחון הורה על "עריכת ביקורות מדגמיות בישיבות, ואנו נעקוב אחר ביצוע הליך חדש זה".
בנוגע לנתוני הפיקוח במשרד החינוך, השיבה בר כי מדובר במסד נתונים שונה מזה שצה"ל זקוק לו, ואולם "ביקשתי מצה"ל לדון באופן מיידי בנושא עם משרד החינוך, במגמה לערוך פיילוט לבדיקה מדגמית של הצלבת נתונים". בר הבטיחה לדווח לפלסנר בתוך שלושה חודשים על ההתקדמות של שני צעדי הביקורת החדשים.