סימנים מדאיגים עולים ממחקר שערכה לאחרונה מחלקת מדעי ההתנהגות בצה"ל בקרב מאות חיילים בשירות חובה, מהמחקר שפורסם ב'הארץ' עולה כי קיימים סימנים של משבר בקרב הלוחמים בצבא, בין השאר בסוגיות כמו מידת החשיבות שהם מייחסים לשירותם ומידת נכונותם לשרת כקצינים וכאנשי קבע.
במחקר נשאלו החיילים האם הם סבורים שמפקדיהם יגבו אותם במידה ויעשו טעות במסגרת מילוי תפקידם ורק 41% מהחיילים סבורים שיקבלו גיבוי ממפקדם. בהסבר למחקר כתבו עורכיו כי אפשר ונתונים אלו הושפעו מפרשת אלאור אזריה.
עם זאת קיימים כמה נתונים מעודדים, 73% מהלוחמים מרוצים משירותם הצבאי. עוד עולה מהמחקר כי נמשכת הירידה בשביעות הרצון של לוחמים שנשאלו באשר למפקדם הישיר. 76% השיבו כי הם מרוצים ממנו ב-2012, 65% ב-2014 ורק 61% במחקר הנוכחי.
המחקר קובע עוד כי קיימת ירידה של ממש בשיעור הלוחמים שסבורים כי הם ממצים את כישוריהם וכי התפקיד תורם להם וכן ירידה בשביעות הרצון של לוחמים מיחס מפקדיהם.
מסקנות אלה תואמות את העובדה כי חיילים רבים מאיישים תפקידים הדורשים מהם כישורים מיוחדים דוגמת לוחמת הסייבר והפעלת כלי הטיס הבלתי מאוישים (כטב"מים) או מערך ההגנה האווירית דבר שגורם להם לתחושת חשיבות שאינה קיימת בקרב לוחמים.
דובר צה"ל סירב להתייחס לנתונים, בנימוק שמדובר בסקר פנימי של הצבא. קצין בכיר במטכ"ל אמר עם זאת ל"הארץ" כי הנתון בדבר חשש הלוחמים מהעדר גיבוי אמנם מחייב מעקב של הצבא, אך אינו מתיישב עם התרשמות המפקדים מהנעשה בקרב החיילים ביחידות.
לדבריו, "לא ראינו שום סימנים למשבר סביב שאלת הגיבוי בעקבות משפט אזריה". לעומת זאת, הודה הקצין הבכיר כי שאלת הפיחות במעמדם של הלוחמים בהשוואה לחיילים במקצועות הטכנולוגיים משקפת בעיה של ממש, שהצבא יצטרך להיערך לטפל בה בדחיפות. לדבריו, "הלוחמים חייבים להיות במרכז העיסוק שלנו. בסוף, הם אלה שקובעים את תוצאות המלחמה".