

האירוע הקשה ביום שישי האחרון ברפיח עדיין מהדהד בזיכרון הציבורי, בעיקר על רקע החשש שהיה לחטיפתו של קצין גבעתי הדר גולדין הי"ד, ומותם של שני קצינים נוספים באירוע - בניה שראל וליאל גדעוני הי"ד. אלא שבצה"ל מתחילים לתחקר את האירוע לעומק, זאת מכיוון שבאירוע הפעיל צה"ל אש כבדה באזור מאוכלס בעזתיים, כתוצאה ממנה נהרגו עשרות אנשים, חלקם "בלתי מעורבים".
"הארץ" מביא חלק מהאירועים שהתחרשו במקום, אך יש לציין כי לא מדובר בתחקיר רשמי של צה"ל. בנוסף, ב"הארץ" הדגישו כי כל הפרטים נסמכים על מקורות בצד הישראלי.
כזכור, באותו בוקר, בשעה 8:00 בבוקר נכנסה לתוקפה הפסקת האש למשך 72 שעות עליה הכריזו מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ומזכ"ל האו"ם באן קי מון. על פי הדיווח, לילה קודם לכן התברר שנותרה עדיין מנהרה התקפית שלא טופלה בפאתי צפון-מזרח רפיח. כוח של סיירת גבעתי, בפיקודו של מפקד פלוגת הסיירת רב-סרן בניה שראל הי"ד, קיבל אישור להתקדם כדי לנסות ולאתר את פיר המנהרה. לדברי קצין בכיר, הכוח השלים את היערכותו מחדש "בחושך אחרון", כלומר סביב 05:00 לפנות בוקר, כשלוש שעות לפני הפסקת האש.
לאחר השעה 8:00 הבחין רב-סרן שראל בתנועה חשודה באחד המבנים באזור. שראל חשד כנראה שמדובר באיש חמאס העורך תצפית על הכוחות. הוא קיים התייעצות במכשיר הקשר עם מפקדיו ולפי גרסה אחת, שלא התקבל לה אישור רשמי, הותר לו לבדוק את המבנה, אך הוגבל ההיתר לשימוש בירי לפני הכניסה בשל הפסקת האש.
כידוע, על רקע תקריות רבות שבהן נפתחה אש על חיילים מתוך בתים, הפעיל צה"ל נוהל כניסה תוקפני יותר ליעדים חשודים, שכלל ירי ארטילרי או פגזי טנקים טרם הסריקות במבנים.
המנהרה אלי נחטף הדר גולדין הי"ד
על פי הדיווח, שראל ניגש לבדוק את המקום בראש חוליה קטנה - הוא, מפקד הצוות סגן הדר גולדין והקשר האישי של המ"פ סמל-ראשון ליאל גדעוני. יתר הכוח, בפיקודו של סגן מפקד הפלוגה סגן איתן, נותר במרחק כמה עשרות מטרים משם. חוליית החוד נפגעה מירי של אנשי חמאס שארבו לה ושראל, גולדין וגדעוני נהרגו במקום. בקרב נהרג גם אחד החמושים הפלסטינים, שהיה לבוש מדים (לפי אחת הגרסאות, מדי צה"ל).
בשל הירי, עבר זמן עד שהחיילים והמפקדים מאחור הגיעו לזירת התקרית ומצאו בה שלושה הרוגים, וחלפו דקות נוספות בטרם התברר כי אחד מהם הוא איש חמאס וכי יתר אנשי החוליה גררו עמם את סגן גולדין. באותה עת לא היה ברור אם גולדין נחטף כשהוא פצוע או הרוג. החיילים במקום זיהו גם את פיר המנהרה, שדרכה נחטף גולדין.
בריאיון ל"ידיעות אחרונות" סיפר סגן איתן כי החליט לרדת לפיר המנהרה כדי לאתר את חברו גולדין, אך לא קיבל בתחילה את אישור ממפקדיו. מי שאישר את הכניסה היה מפקד חטיבת גבעתי, אלוף-משנה עופר וינטר, שאמר לאיתן לזרוק רימון יד לפני שהוא נכנס לפיר. לדבריו, החלטתו, זאת בניגוד גמור לנהלים המבצעיים, לא הייתה תוצאה של פזיזות. "קיבלתי החלטה מושכלת. ידעתי שמנהרה זה דבר שלא נכנסים אליו, ידעתי מה הסיכון והבנתי אותו - אבל החלטתי לפעול" אמר סגן איתן.
על פי הדיווח ב"הארץ", איתן, מלווה בשני לוחמים נוספים, ירד למנהרה וסרק אותה באפלה כמעט מלאה לאורך מאות מטרים. בסיום הסריקה, התברר כי הסתעפות זו של המנהרה, שחלק ממנה נחפר עד הגבול עם ישראל, מסתיימת במסגד. סגן גולדין לא אותר, אך איתן מצא במנהרה פריט צבאי שלו שסייע מאוחר יותר להכריז על הנעדר כחלל, משום שניתן היה ללמוד ממנו על חומרת פציעתו.
היום התברר כי, בהמשך נכנס למנהרה כוח נוסף של קצינים ולוחמים מיחידות מובחרות שסרקו את המנהרה. כוח זה הוא שאיתר במנהרה פריט נוסף, שהביא בהמשך להשלמת התמונה ולקביעה הסופית שגולדין נהרג וכי ניתן להביא אותו לקבר ישראל על סמך מה שנאסף במקום.
התיעוד האחרון של הדר גולדין הי"ד (צילום: יואב זייתון - ynet)
כידוע, בצה"ל טענו כבר באותו היום כי האירוע התרחש בסביבות השעה 9:30 - שעה וחצתי לאחר כניסת הפסקת האש לתוקפה. בחמאס מסרו גרסאות סותרות, כאשר בתחילה דיווח כי חטפו חייל צה"ל, אך לאחר שהבינו את הנזק המדיני אמרו כי הוא לא נחטף וכי הם לא יודעים מה בדיוק קרה באירוע. בנוסף, חמאס טען כי האירוע התרחש כשעה לפני מועד כניסת הפסקת האש, אך בעולם דחו את הגירסה הזו.
על פי בדיקת "הארץ", גרסת צה"ל באשר לשעת התקרית אמינה, זאת מאחר והדיווח מופיע במערכות המבצעים הממוחשבות ונקלט בזמן אמת במספר רב של חדרי מבצעים. על סמך ניסיון העבר, קשה לזייף תזמון של תקרית כזו - ולו בשל הימצאותם של אנשי מילואים רבים בחמ"לים.
כאמור, באירוע הפעיל צה"ל כוח אש רב, כאשר לצד החיפושים במנהרה, שלא הביאו לאיתורו של גולדין, הופעל במקביל "נוהל חניבעל" לאיתור החטוף. ההחלטות התקבלו בשטח, במפקדת חטיבת גבעתי שפעלה בקרבת רפיח, אך קיבלו בזמן אמת אישור מאוגדת עזה ומפיקוד הדרום. מקורות צבאיים אמרו ל"הארץ" כי היה זה נוהל חניבעל האגרסיבי ביותר שהפעיל צה"ל מעודו. לצד היחידות המיוחדות והסריקות של כוחות גבעתי, נכנס טור של גדוד שריון לעומק של כקילומטר בשטח הבנוי ברפיח, בתנועה מהירה. נסרקו המסגד הצמוד למנהרה ומוצב סמוך של חמאס והופעלה אש כדי למנוע את הוצאת הקצין השבוי מן השטח.
המטרה הראשונה של הפעלת הנוהל היא לבודד את השטח שבו אירעה החטיפה ולמנוע את יציאת החוטפים ממנו. במסגרת זו מופעלת אש מסיבית. אלא שברוב האזורים ברצועה צה"ל לחם לאחר שקרא לתושבים הפלסטינים לעזוב את השכונות. רובם נענו - והקרבות התנהלו מול חוליות חמאס שארבו במקומות מסתור, כמעט בלא נוכחות אזרחים. ברפיח התקדמו הכוחות לאזור שממנו לא פונו אזרחים ואז הפעילו אש כבדה כדי לבודד את המקום. הם גם נזקקו לסיוע אווירי אגרסיבי מן הרגיל, משום שפעלו באזור מאוים שלא נסרק קודם לכן והתמודדו עם אויב שנפרס בטווחים קצרים מהם. האזרחים נלכדו בתווך שביניהם. זו כנראה אחת הסיבות לשיעור הנפגעים הרב - בין 130 ל-150 הרוגים פלסטינים ומאות פצועים, לפי מקורות ברפיח. גם כעת, לא ברור כמה מן ההרוגים והפצועים היו פעילי חמאס.
התיעוד האחרון של בניה שראל וליאל גדעוני הי"ד שנהרגו בפעולה (צילום: יואב זיתון - ynet)
במסגרת הירי, הופעלו כלי טיס רבים של חיל האוויר, אש ארטילרית ופגזי טנקים. תקיפות אוויריות והפעלת דחפורים הרסו עשרות בתים באזור. מקורות פלסטינים דיווחו כי כל מכונית שיצאה מן האזור הותקפה וכי הופצצו גם מכוניות שהתקרבו לבית החולים בעיר. עם זאת, צוותי טלוויזיה שהיו בבית החולים הכחישו דיווח נוסף, כאילו ירתה ישראל על אמבולנסים וצוותים רפואיים במקום.
עד שעות אחר הצהריים של יום שישי נמשכה הפעולה ברפיח, מבלי שהביאה לאיתורו של סגן גולדין. בינתיים, נמסרה הודעה למשפחתו כי בנה נחטף ומצבו לא ברור. הדרמה נמשכה לתוך השבת. עד שעות אחר הצהריים המוקדמות בשבת כבר הגיעו בצה"ל למסקנה, על סמך הפריטים שנאספו במנהרה, כי גולדין נהרג בתקרית. לאחר התייעצויות עם רופאים, רבנים ומומחים לזיהוי פלילי, החליט הרב הצבאי הראשי, (רבצ"ר) תת-אלוף רפי פרץ, להכריז על הקצין מגבעתי כעל חלל.