חיילי וקציני הרבנות הצבאית ואלו מענף זיהוי וקבורה העוסקים דרך קבע בכל הנושאים ההלכתיים של צה"ל, עסקו בשבועות האחרונים מאז החלה הלחימה ברצועת עזה, בהליך זיהוי של חללי צה"ל. הם אלו שניצבים ראשונים במקרים קשים מנשוא, רגעים שהם עצמם מתקשים לשכוח ולעכל.
רגע אחרי הפסקת האש שלעת עתה מחזיקה, אחד הקצינים מספר ל"כיכר השבת" על הימים שבהם הוא וחבריו היו צריכים לטפל בכמה גופות של חיילים שנהרגו בהיתקלות עם מחבלים בשטח רצועת עזה. על הרגעים הקשים שבהם כמעט נשבר והרגעים בהם הוא וחבריו תפסו מעט נחמה.
הקצין אומר כי "הקושי הגדול הוא כאשר הלוחמים שאחד מחבריהם לנשק נהרג בשטח הלחימה, מגיעים אלינו בכדי לזהות את הגופה. מדובר בהליך קשה וסבוך שלעתים קורה מצב שאנחנו עוצרים את הליך הזיהוי כי אותו חבר-מזהה פשוט מתפרק מבכי".
"אנחנו עצמינו כמעט ומתפרקים שם בבכי בגלל המראות הקשים, עד כמה שקשה להגיד את זה, אנחנו רגילים למצבים כאלה", הוא אומר. "אבל כשמגיע אליך צעיר בן 19 בכדי לזהות את גופת חברו, זה רגע שפשוט קשה לעכל אותו - אם בכלל אפשר".
במבצע הנוכחי כמו מבצעים אחרים, היו לא מעט מקרים בהם חיילי ענף זיהוי וקבורה לא הצליחו לזהות את החללים בהליך רגיל ולכן במקרים אלו נשלחים החללים למרכז איסוף נתוני החללים בבסיס צבאי במרכז הארץ, ושם מתבצעות בדיקות שונות כדי להשיג זיהוי וודאי.
אחד האירועים הקשים שבהם קשה היה לזהות את שבעת הלוחמים ההרוגים, היה באסון הנגמ"ש שכונה "נגמ"ש המוות" שהתרחש לאחר קרבות קשים בשכונת שג'עייה, אז התקשו החיילים מענף זיהוי וקבורה, לזהות את החללים. לאור זאת הממצאים בשטח נשלחו למכון לרפואה משפטית באבו-כביר.
"תשמע, אין יותר קשה מזה. לטפל במקרים קשים כמו שהיה בנגמ"ש זה שבר אותנו פשוט קורע את הלב. אתה לא יודע מה לעשות באותם רגעים. אתה מבין שלפניך כמה הורגים אבל אתה לא יודע מי הם. ואז אתה שואל את עצמך, איך הם הגיעו למצב הזה?". מסביר הקצין.
מה שמחזיק אותם, הוא אומר, זו העבודה שהם עוסקים במלאכת קודש שאם לא הם, ספק אם מישהו היה מוכן לעשות זאת. באשר לפן ההלכתי, העוסקים במלאכה אומרים כי הם קוברים את את הגופה יחד עם המדים מפני שכל דבר צריך להגיע לקבוצה, אפילו שאריות הדם. בסיום ההליך מבקשים הם מחילה מהחלל שמא פגעו הם בהליך הזיהוי.