סיפורו של חיים
אשתי, שוֹרי, הייתה האישה הנפלאה ביותר, מלאת חיים, חייכנית ועקרת בית נהדרת, אך לאחר שנולד בננו הבכור, נראה היה שהיא חסרת אונים ועצובה.
הופתעתי, מכיוון שהייתי בטוח שהיא תהיה מאושרת. הרי היא תמיד ציפתה לילד. אך תוך זמן קצר נעלם הדכדוך, והיא חזרה לעצמה ושכחנו מכל העניין.
אך הדיכדוך שב ודפק על דלתינו, מיד עם לידת הבן השני, אישתי הייתה בדיכדוך ממושך וקשה יותר. אבל רק אחרי הלידה השלישית התחיל הסיוט האמיתי. היא חדלה לתפקד; בכתה מכל דבר קטן. קניתי לה מתנות ודאגתי עבורה לעזרה: העסקתי מנקה, טבחית ומטפלת לילדים.
אפילו יצאתי איתה לחופשה, עם המטפלת והילדים, אבל דבר לא עזר.
רציתי לפנות לאימי או לחמותי, לספר, להתייעץ ולהבין באיזה מצב אני שרוי, אולי הן מנסיונן תדע, אך לא יכולתי שוֹרי התביישה במצבה וביקשה להסתיר אותו מהן. רק הרבנית שאיתה הייתה אשתי בקשר אמיץ הוסכמה להכנס בסוד העניין, אך גם
איך יכולתי לטפל בשלושה ילדים, ואישה שבקושי מצליחה להתלבש בעצמה בבוקר?
מתוך ייאוש טלפנתי למרכז לסיוע לאישה, ומשם הפנו אותי לפסיכיאטר. הרופא המליץ על תרופות.
הייתי ספקן, אך בכל זאת שמעתי לעצתו, ואשתי, שתמיד תיעבה תרופות, ומעולם לא נטלה אפילו אספירין, הסכימה לנסות ליטול אותן.
אחרי ארבעה שבועות התחלנו לראות שיפור של ממש בהתנהגותה.
במשך חודשים מספר היה עליה להמשיך בנטילת התרופות ובפגישות עם העובדת הסוציאלית. זה היה יקר, והיה עליי לבלות שעות רבות מחוץ ללימודים שלי בכולל. אך זה היה יקר מפז, לבסוף חזרה שוֹרי לעצמה. הרגשתי כאילו התחתנתי שנית.
בכל יום אני מודה שעלה בדעתי לטלפן למרכז הסיוע, אחרת אינני חושב שהמצב היה מסתיים אי פעם. אנחנו רוצים ילדים נוספים, מודעים לאפשרות שהדיכאון יחזור אחרי הלידה הבאה. עם זאת, אנחנו בטוחים שהבסנו אותו, מכיוון שהיינו מודעים לבעיה ופעלנו כצוות.
האם לא כתוב בגמרא שהשכינה שורה בבית בו יש אהבה בין בעל לאישה? אני יודע שכשאנחנו פועלים יחד מתוך ייעוד משותף, הקדוש ברוך הוא מעניק לנו את ברכתו.
• הכותבת מיכל פינקלשטיין, היא אחות מוסמכת ומיילדת, מחברת הספר "אחרי לידה"
גברים רבים נמנעו מהתמודדות עם הנושא בתואנה של שעות נוספות של עבודה או לימודים. גברים רבים המשיכו בשגרת היומיום הקבועה שלהם והניחו למשפחה או לחברים לטפל בעניינים שנבצר מנשותיהם לטפל בהם.
במבט לאחור החרטה הייתה רבה, על כך שלא היו ערים לסימני הדיכאון, ושלא היו זמינים לנשותיהם בעת מצוקתן. מרביתם אמרו, שהיו מסייעים ותומכים הרבה יותר, לו היה בידיהם המידע.
עליך להבין כי אם בת זוגך סובלת מדיכאון לאחר לידה, הדבר הטוב ביותר לעשות הוא להציע תמיכה ללא תנאים והסתייגויות ולספק אפשרות לקבלת סיוע מקצועי על ידי מטפל מתאים מתחום בריאות הנפש.
איך מזהים דיכאון לאחר לידה? כיצד אפשר להבדיל בין תחושות ''טבעיות'' לבין תופעות המצריכות התערבות של איש מקצוע? למידע מקיף לחצו כאן