קבינט הדיור אישר לפני זמן קצר (ב') פה אחד את שתי התוכניות של שר האוצר יאיר לפיד להוזלת הדיור - האחת למתן פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה, והשנייה להקמת צוות לניסוח מכרזי "מחיר מטרה" מוזלים. לדברי שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, התוכנית המפורטת למכרזי מחיר מטרה תוגש מיד אחרי פסח. כמו כן אישר הקבינט פה אחד את ההצעה לחובת דיווח למי שיש לו דירה שנייה. בשעה זו ממשיך הקבינט לדון בהצעת החלטה של חוק שכירות הוגנת. ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, המשתתף גם הוא בדיון, הציג לשרים מצגת לתמיכתו בהצעה.
כמו כן, הקבינט אישר הצעת ההחלטה לתמרוץ ראשי רשויות. לדברי השר לפיד: "אנחנו רוצים לתמרץ ראשי רשויות שלא בהסכמי גג. יישום המהלך יהיה מיידי ויוגבל בשלב הראשון לשלוש שנים"
מוקדם יותר אמר השר לפיד במהלך הישיבה: "מאז 2009 עלו מחירי הדיור עלו ב-64%. זו לא עליית מחירים זאת שיטה. ממשלת ישראל המציאה את השיטה והיא תשים לזה סוף. היום זה קבינט הדיור הכי חשוב שהיה עד כה. נביא כאן היום את הצעת המע"מ והקמת הצוות שינסח את מחיר המטרה".
עוד אמר לפיד: "יש כאלה שאומרים בימים האחרונים שהמע"מ הוא לא הצעד הנכון. אני מבקש להזכיר שזה לא נועד לכלכלנים ולפוליטיקאים אלא לצעירים ומעמד הביניים. יש בעיית אי אמון בשוק. נדל'ן זה שוק של ציפיות. ראינו בימים האחרונים שהשוק מגיב והציבור מאמין לתוכניות. באופן עקרוני אני נגד מע"מ דיפרנציאלי כי הוא יוצר קבוצות לחץ. אבל דיור לא דומה למוצרי חלב ולא דומה להייטק. כי מדינת ישראל היא לא הבעלים של 93% מהפרות או המוחות אבל כן הבעלים של 93% מהקרקעות".
שר הפנים גדעון סער לא השתתף בדיון אך השאיר פתק שבו הביע תמיכה בתוכניות, וכך עשתה גם שרת הקליטה סופה לנדבר, שלא השתתפה בדיון כיוון שהיא שוהה בחו"ל, אף שאתמול הודיעה כי לא תתמוך בהצעות - ועכשיו הצביעה בפתק בעד. השר סילבן שלום לא השתתף בקבינט וגם שרת המשפטים ציפי לבני לא נכחו בו.
במהלך הדיון אמרה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג: "אני רוצה להקדים ולומר שהבעיה היסודית של הדיור היא בהיקף ההיצע. הגדלת ההיצע כפי שמסתמנת בשנתיים האחרונות עם דגש על אזורי הביקוש היא בכיוון הנכון". לגבי קביעת מחיר המטרה אמרה פלוג כי "זה יעזור בהגדלת ההיצע וישלח מסר אמין לציבור שהממשלה פועלת להורדת מחירים גם במחיר איבוד הכנסות".
באשר לסוגיית הפטור ממע"מ, אמר פלוג: "ישנם חסרונות. יישום התוכנית יגדיל את הביקוש לדירות חדשות. ככל שההיצע קשיח יותר יהיה לחץ על המחירים - ובהיעדר פיקוח על המחירים חלק גדול מההטבה יגיע לרוכשים. הפיקוח הוא בעייתי - עודף הביקוש החריף יתמרץ חלק מהרוכשים לשלם בצורה עוקפת וייצור שוק שחור כדי לקבל את ההטבה".
עוד אמרה פלוג: "הקריטריונים שנקבעו לזכאות לא מיטיבים עם האוכלוסיות החלשות, ועליית המחירים שתיגרם תקשה על המשפחות החלשות עוד יותר. מדובר בהטבה פרמננטית. מכיוון שמדובר בחקיקה, גם אם יתברר בעתיד שההטבה אינה מועילה, המציאות הפוליטית לא תאפשר לבטל את ההטבה, כפי שלא ניתן היום לבטל פטורים כגון מע"מ על אילת".
לדבריה, "לצעד יש עלות תקציבית גדולה וצריך למצוא מקור מימון. סביר שבמרוצת הזמן יגדל הלחץ להרחיב את הזכאים. צריך לציין מאיזה מס יממנו את ההטבה. הפטור המוצע יגביר את הלחץ על הוספת פטורים נוספים".
התוכנית הראשונה שתידון היא "0% מע"מ", המזוהה עם לפיד, ולפיה רוכשי דירה ראשונה מקבלן לא יידרשו לשלם מע"מ על רכישה של דירה במחיר של עד 1.6 מיליון שקל. השנייה היא "מחיר מטרה", המזוהה עם שר הבינוי והשיכון אורי אריאל, ולפיה הקבלנים שניגשים למכרז על קרקעות לבנייה יתחייבו מראש למחירי הדירות לצרכנים, כאשר הזולות ביותר יזכו במכרז.
מוקדם יותר הבוקר אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אנחנו עושים היום צעד משמעותי במטרה להוריד את מחירי הדירות. אנחנו נקבע מחירי תקרה לפרויקטים ואנחנו נמכור קרקעות לקבלנים במחיר נמוך יותר בתנאי שהם יתחייבו למחיר שבו הם ימכרו את הדירה לאזרחים". את הדברים אמר נתניהו ביום עיון של סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה לרגל 100 שנה להולדת ראש הממשלה המנוח מנחם בגין.
עוד אמר נתניהו כי "אני יודע שיש עוד צעדים שאנחנו מתכננים לעשות להורדת יותר המחיה. אני מתכוון להתערב גם בנושא מחירי המזון. אנחנו רוצים תחרות ומחירים נמוכים יותר. אנחנו רוצים שינוי מגמה הן בשוק הדיור והן בשוק המזון".