נשיא המדינה יצחק הרצוג התראיין היום (שני) בוועידת ידיעות אחרונות וynet- ״האנשים של המדינה״.
נשיא המדינה פתח את דבריו בתזכורת על סוגיית החטופים: ״היום שנה וחצי בדיוק מהשבעה באוקטובר, ב-7 באפריל 2025, אנחנו שנה וחצי שהאחים שלנו נמצאים שם עמוק עמוק במנהרות בעזה. אנחנו צריכים לחשוב על החטופים כל דקה בחיינו, אנחנו צריכים לראות אותם בבית עד האחרון שבהם, את כולם. ואנחנו צריכים לעשות הכל, כל מה שניתן כדי להחזיר אותם", קבע נשיא המדינה.
"היום בוושינגטון תהיה פגישה מכרעת, חשובה מאוד. שתעסוק גם בנושא החטופים. אני מאוד מקווה מייחל ומתפלל וקורא, לעשות כל מה שניתן בבית הלבן, לבוא עם רעיונות מקוריים וחדשים, לעשות מאמץ, לעשות כל מהלך שיוכל להחזיר לנו את האחים והאחיות שלנו, מי לקבר ישראל ומי לביתו", אמר נשיא המדינה.
במענה לשאלה על הירידה באמון במוסדות המדינה אמר הנשיא: ״אני מאוד מוטרד, אני חושב שחילופי המהלומות הללו הם בלתי נסבלים, אני חושב שהם מסוכנים ומסכנים את אזרחי ישראל ואת המדינה. אני חושב שאנחנו צריכים את הדברים הללו לנהל בדיאלוג אמיתי. מחלוקות מהסוג הזה צריך לדבר עליהן ולברר אותן בצורה מכובדת ונאותה. הרי מה בדיוק הרעיון להחרים מישהו בכיר? זה יסייע לנו במלחמה בטרור?", תהה הנשיא.
הנשיא "קבע" שאין "דיפסטייט" במדינת ישראל. "אני קובע בצורה נחרצת, ואני רוצה גם להסביר את עמדתי בהרחבה- אין פה דיפ-סטייט ואין פה דיקטטורה. יש פה עובדי מדינה נפלאים שקמים בבוקר ועובדים קשה מאוד למען המדינה, שומרים בנפשם ובעצמם, בשליחותנו", טען נשיא המדינה.
לדבריו, "לא מעט פעמים הם או משפחותיהם חושבים לעצמם-מה הם עושים שם, אחרי כל הבוץ שהם חוטפים? ומצד שני אנחנו נמצאים במחלוקות עמוקות- אבל זה לא אומר שהלכה הדמוקרטיה. יש פה ויכוחים עמוקים, יש פה ויכוחים תוססים, יש פה מערכת אכיפת חוק שפועלת. ומחר יהיה דיון בבית משפט העליון, אני סומך על בית המשפט העליון שישמע את כל הצדדים וידון בעניין.״
באשר לצורך בועידת חקירה ממלכתית לבדיקת אירועי ה-7 באוקטובר אמר הנשיא:
"אני חוזר על עמדתי שחייבת לקום ועדת חקירה ממלכתית, כי זה הכלי האמיתי שנמצא בדין הישראלי שמאפשר זאת. אני חושב שזה יוביל לרגיעה, כחלק מתהליך ההבראה של החברה שלנו שנמצאת בתוך הטראומה ובתוך הפוסט-טראומה", אמר הרצוג ושוב נקט עמדה נגד הממשלה.
לדבריו, "במסגרת המאמצים שלי, בין היתר הבאתי יוזמה והסכמה עם נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית- לכשיוחלט על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, ישותף בה המשנה שיושבע השבוע, השופט נועם סולברג. אני מאמין שיש עוד מספיק כלים לעבוד ברצינות על מתווה של ועדת חקירה שתוכל לתת מענה. למשל, הרכב ועדה החקירה יכול להיות לא רק שלושה חברים, הוא יכול להיות חמישה או שבעה. במספר הזה אפשר לכלול גם דיסיפלינות שונות, מגוונות יותר, כאלה שמעלות איפכא מסתברא. וגם לא נמצאות בתוך הקונספציה.״