בדיון מיוחד שהתקיים היום (שני) בוועדת הכספים, השתתף גם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שהציג בפני חברי הוועדה את הפעולות שהוא מבצע במלחמה, ואף דיבר בין היתר, על התחקיר שמקיים משרדו למחדלים שקדמו לשבעה באוקטובר.
"אם וכאשר תוקם ועדת חקירה ממלכתית נתאם גזרות, אבל תפקידנו לבדוק את אחד הכשלים הגדולים ביותר ונעשה את מלאכתנו, זה כוח אדם שעוסק עשרות שנים בביקורת על הגופים הביטחוניים האלה. היום היה פיגוע קשה, במהלך המלחמה פרסמנו דוחות על אבטחת הצירים ביו"ש, ניתן לעשות ביקורת על גופי הביטחון גם במהלך הלחימה". אמר המבקר.
עוד הזכיר את הקשיים בהליך הביקורת: "יש לנו גם חסמים. מול משרד ראש הממשלה היו לנו פערים מסוימים וגם עם גורמים אחרים. אני אגיד שכרגע הדברים יותר מסודרים. עם זאת, אני כן רוצה להתייחס ברשותכם ולחלוק עמכם פערים. פערים זאת אומרת שלא ממציאים לנו מסמך כזה או אחר או לוקח זמן להמציא את המסמך. היו קשיים בדברים האלו. אני רוצה להתמקד ברשותך בפערים שקיימים היום"
הוא ציין: "אם אני לוקח את הדו"ח על המסיבה ברעים, מדובר על 364 אנשים שנטבחו באכזריות, נחטפו, יש מאות פצועים. המחויבות שיש לנו היא לספק תשובות לבני המשפחות ואזרחי ישראל. אנחנו נציין כבר 15 חודשים לאחד המחדלים הגדולים וכאשר אין גורם אובייקטיבי, ובלתי תלוי שמשיב על השאלה מה קרה: איך היה תהליך הרישום במסיבה, איפה הייתה האבטחה".
"אני כבר אומר, מראש שהיעדים שלנו זה בדיקת כלל הגורמים - דרג מדיני, צבאי ואזרחי. בתחילת הדרך נתקלנו בקשיים רבים, תחילה אלו היו משרד ראש הממשלה וצה"ל, בעוד ניתן לשבח את שר הביטחון לשעבר שאמר 'תקחו את המחשב שלי, תעיינו במה שאתם רוצים ותיקחו חומר', גם המוסד, גם השב"כ והמשטרה משתפים פעולה באופן מלא. עם הזמן, בלשכת ראש הממשלה שיתוף הפעולה התחדד אולם שיתוף הפעולה בצבא וגם בעקבותיו גם בשב"כ נקלע למבוי סתום במשך חודשים ארוכים, כתוצאה מנימוק של העדר קשב תפקודי, הגענו עד לבג"ץ ויש לנו סיכום היום מול הצבא על מטלות הביקורת שאנחנו עושים בעת הזו", הוסיף המבקר.
לדבריו, דווקא בצבא, הוא נתקל בקושי הגדול ביותר. "נכון לעת הזו, יש פערים מסוימים מול הצבא ואני העליתי את זה מול הרמטכ"ל. למשל, כשאנחנו רואים שיש פרקטיקה פתאום חדשה בביקורת המדינה שכל מי שמוזמן לתחקיר, לדוגמא אם זה לעניין המסיבה ברעים, הוא מלווה בנציג לשכת רמטכ"ל, או שמתחילים להקליט שיחות של מפגשים של מבקר המדינה באופן שלא מתואם אתנו.
זה לא מקובל עלינו ואני פניתי על זה לרמטכ"ל ואמרתי לו שאני מצפה שכל מי שמגיע לביקורת המדינה, יאפשרו לו לתת את המענים בלי להליך עליו אימים, במיוחד בצבא זה דבר שהוא מאוד חשוב. גם לדוגמא הסוגיה של התחקירים הצבאים - עדיין לא קיבלנו אותם לרבות אלו שהוגשו לשר הביטחון, ויש חומרים שנאספו ואנחנו מצפים לשיתוף פעולה שהוא הרבה יותר משמעותי גם מהצבא, מתוך תובנה שזה חשוב מאוד למדינת ישראל. אני אומר את זה לצבא ולכל גורם אחר, כי יש לי סמכות מסעיף 26 בחוק מבקר המדינה לפעול לנטילת סמכות חקירה ולזימון גורמים מבוקרים למשרדי לשם קביעת עדות וקבלת מסמכים.
אנחנו נרד לחקר האמת, ואני אומר שככל שאנחנו נראה שאנשים יחששו להגיד דברים מסוימים בפעולות ביקרות שלנו, אנחנו נעשה שימוש גם בכלי הזה", סיכם אנגלמן.