היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט בישראל, ברק לייזר, פרסם חוות דעת משפטית לפיה על שר המשפטים יריב לוין לכנס את חברי הוועדה למינוי שופטים בהקדם האפשרי. בכך, מצטרף לייזר לעמדת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שפנתה לפני מספר שבועות לבג"ץ בדרישה כי יתערב ויכפה על שר המשפטים לכנס את הוועדה.
הפרט המעניין בחוות הדעת המשפטית של ברק לייזר, שנחשף על ידי העיתונאי עמית סגל ב'חדשות 12' - הוא העובדה כי לייזר מועמד בעצמו למשרת שיפוט, וחוות הדעת שפרסם, אמורה לזרז באופן ישיר את מינויו למשרה הרמה בעלת המשכורת המכובדת.
לייזר, הנחשב למועמד כבר 3 שנים למשרה, מאז שנת 2021, לא טרח לציין את העובדה הזו במסמך חוות הדעת ששיגר, למרות העובדה כי הוא חלק מהגוש האקטיביסטי בוועדה - פרט שסולל את בחירתו הכמעט ודאית לכס השיפוט באשר היותם של מרבית חברי הוועדה משתייכים לפלג האקטיביסטי במערכת המשפט, בעוד מספרם של חברי הוועדה השמרנים יותר, מועט יחסית.
כפי שדווח פעמים רבות, שר המשפטים יריב לוין, נמנע לכנס את הוועדה למינוי שופטים כבר חודשים ארוכים, דבר שהותיר את מערכת המשפט ללא נשיא בית משפט העליון.
למעשה, מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, חברי הוועדה לא כונסו ומינוים של שופטים רבים מתעכב בשל כך. העיכוב, הוביל לפניית היועמ"שית לבג"ץ בבקשה להתערבות, והיום (שני) - גם להתערבותו של המועמד למשרת שופט ברק לייזר.
בתצהיר ששלחה היועמ"שית לבג"ץ, נכתב כי "קמה בנסיבות העניין חובה על הוועדה ועל שר המשפטים העומד בראשה לפעול לבחירת נשיא לבית המשפט העליון".
"בנסיבות העניין" טענה בהרב-מיארה, "דרישת המהירות הראויה מחייבת לפעול בהקדם האפשרי לפרסם ברשומות שמות המועמדים לתפקיד נשיא בית המשפט העליון, ובסמוך לאחר תום 45 הימים על השר לכנס את הוועדה, להעמיד על סדר יומה את בחירת נשיא בית המשפט העליון, ולקיים הצבעה לבחירת נשיא בית המשפט העליון".
היועמ"שית דרשה מבג"ץ לזרז את כינוס הוועדה: "על חברי הוועדה לפעול בשקידה ובמהירות ראויה לקידום הליך בחירתם של שופטים לבית המשפט העליון, אשר מצדיקות לכל הפחות את 'התנעת ההליך' תוך ניסיון להגיע להסכמה רחבה בנושא, ונקיטה כבר עתה בפעולות הנדרשות לשם קידום תהליך הבחירה של שופטים לביהמ"ש העליון".
יצוין, כי גם מינוי דיינים ורבנים ראשיים מתעכב במדינת ישראל חודשים ארוכים כאשר הפארסה אינה נגמרת.
בשבועות האחרונים אין במדינת ישראל רבנים ראשיים. אולם בניגוד לעיכוב במינוי נשיא עליון בבתי המשפט - אז התערבה היועמ"שית בבקשה מבג"ץ להתערב, כאן הבעיה היא בג"ץ בעצמו שדורש מחברי מועצת הרבנות הראשית להכיר בנשים החברות בוועדה לבחירת הרבנים הראשיים - כ"רבניות" או "ראבאייס".
בשל הדרישה של בג"ץ, מתפטרים נשיאי וממלאי מקום נשיאי מועצת הרבנות הראשית בזה אחר זה ומינוי הרבנים הראשיים מתעכב פעם אחר פעם.
היום (שני), הגישה המדינה בקשת הארכה נוספת מבג"ץ על קיום תאריך הבחירות לרבנות הראשית לישראל בשל בקשת מ"מ נשיא מועצת הרבנות הראשית התורן "לקבל מספר ימים" בהם ישקול את דרישת הבג"ץ להכיר בנשים כ"רבניות" בגוף הבוחר את הרבנים הראשיים "ולבחון את הדרישה".
מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה לפרסום של עמית סגל: "עורך-דין לייזר, הגיש מועמדות לשיפוט בשנת 2021. המועמדות נמצאת בשלבי בחינה ראשוניים".
"לקראת הזימון הצפוי לדיון ראשון בפני וועדת המשנה של הוועדה לבחירת שופטים, המסמנת את תחילתו של הליך המיון" נמסר עוד מהנהלת בתי המשפט, "מסר עו"ד לייזר דיווח בעניין לייעוץ המשפטי לממשלה והנושא מצוי בבחינה. בשלב זה הונחה עו"ד לייזר להימנע מטיפול בענייני פרט בלבד הנוגעים לשופטים חברי הוועדה".
לסיכום, מסרו בהנהלת בתי המשפט: "עו"ד לייזר מבצע את תפקידו באופן מקצועי וענייני ובהתאם להנחיות בנושא".