

במערכת הביטחון זיהו בחודשים האחרונים תופעה מדאיגה של כניסת עשרות אלפי שב"חים לשטח ישראל באמצעות פרצות בגדר. רוב הנכנסים הלא חוקיים עושים זאת כדי למצוא עבודה.
לפי דיווח של העיתונאי יוסי יהושוע ב'ידיעות אחרונות', התופעה גוברת ומתעצמת בעקבות הפסקת אישורי הכניסה אחרי האסון הנורא בשמחת תורה, למהלך הייתה תמיכה רחבה בשלבים הראשונים של המלחמה מהחשש שיהיה גיס חמישי שיסייע לחמאס אלא שבחלוף הזמן המצוקה בכפרים הפלסטיניים גוברת והצורך למצוא עבודה גובר ל החשש מלהיתפס כשוהה בלתי חוקי ועשרות אלפים מסתננים מדי יום לשטח ישראל דרך פרצות בגדר.
גורמים בצה"ל אמרו כי "גם אם מדובר רק במבקשי עבודה, אלה אלפי פלסטינים שנכנסים לישראל ללא פיקוח. אם אלה ההיקפים, כבר עדיף שייכנסו דרך המעברים בצורה מבוקרת ותחת פיקוח ביטחוני ישראלי".
חזרתם של אלפי פועלים פלסטינים בשטח ישראל היא חלק מהנושאים העומדים על סדר יום של הקבינט המדיני ביטחוני ונובעת מהמדיניות הממשלתית ביו"ש. אחרי דיונים רבים אושרה מכסה מצומצמת של כ-8,000 בעלי היתר כניסה, בה נכללו עובדים שמוגדרים חיוניים למשק הישראלי.
עם זאת, בהתנחלויות עובדים יותר מעשרת אלפים פלסטינים, כל אחד מהם באישור כפול של מערכת הביטחון והמועצות ביהודה ושומרון.


התחום המושפע ביותר בישראל כתוצאה ממדיניות סגירת המעברים לפועלים הוא ענף הנדל"ן והבניה שם המחסור בפועלים מנוסים מעכב משמעותית את הפיתוח והעמידה בלוחות הזמנים. גם ענף החקלאות הישראליים מתקשה לתפקד כך, בעקבות אחוזי האבטלה ברשות הפלסטינית שעברו את ה-30% – נתון שלא היה בשנים האחרונות בגדה.
כתוצאה מחוסר האכיפה והבקרה במערכת הביטחון טוענים כי אותם מאה אלף פלסטינים שעבדו בישראל עד עצירת כניסת הפועלים בפרוץ המלחמה יכולים לבחור בשתי אפשרויות. הראשונה היא להיכנס למעגל הטרור של חמאס שמזהה את המשבר הכלכלי ומציע למובטלים כספים בתמורה לפעילות טרור נגד צה"ל ואזרחים ישראלים.
האפשרות השנייה היא להסתכן ולהסתנן לישראל דרך הפרצות כדי לעבוד ולהביא כסף הביתה. שתי החלופות רעות לישראל ומצריכות חישוב מסלול מחדש בכל הנוגע למצב הכלכלי ביהודה ושומרון.


לפי הדיווח בYent בכירים במערכת הביטחון הציגו בפני גורמים בממשלה, תוכניות מסודרות שגובשו במתאם פעולות הממשלה בשטחים ובשב"כ להחזרה מדורגת של הפועלים לעבודה בישראל.
הקצינים טענו: "יש לנו אמצעים טכנולוגיים במעברים כדי לפקח על היציאה והחזרה של הפועלים, אם הם לא חוזרים אנחנו מטילים עליהם סנקציות. עדיף שייכנסו תחת פיקוח ובקרה ולא כשב"חים". אלא שכעת קיימת התנגדות נחרצת של השרים סמוטריץ' ואיתמר בן גביר המונעת שינוי משמעותי במדיניות הממשלה בנושא.
בצה"ל מבינים כי דעת הקהל בישראל סבורה שאין מקום לאפשר למאה אלף פלסטינים להכנס לישראל בתקופה כזו, עם זאת מקבלי ההחלטות בממשלה צריכים להידרש לסוגיה בכובד ראש ולהציע פתרון שימנע הסלמה מצד אחד ופגיעה במשק הישראלי בענפים רבים מהצד השני.