שר הביטחון יואב גלנט, הפתיע היום את משתתפי הדיון שהתקיים בוועדת חוץ והביטחון של הכנסת על חוק הגיוס ואמר כי הוא מעדיף תיקון לחוק הגיוס הנוכחי, על פני חקיקה מחודשת של חוק גיוס: "עדיף להעביר תקנות, במקום חוק".
הצעתו המפתיעה של גלנט מגיעה ימים ספורים אחרי ההתבטאות של יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדלשטיין שאמר כי לא יקדם חוק גיוס חדש ללא הסכמה רחבה - התבטאות שגרמה לאכזבה רבה במפלגות החרדיות, אולם הצעתו של גלנט לתיקון החוק הקיים עשויה להוות את הפתרון לסאגה המטלטלת את המערכת הפוליטית בחודשים האחרונים.
בין היתר, בתיקון ממשלתי לחוק הגיוס, המדינה תוכל לקבוע את שיעור המתגייסים החרדים בכל שנה גם בלי חקיקה מיוחדת, והדבר נותן מרחב תמרון רחב יותר למדינה והממשלה, אם כי החלטת בג"ץ תרחף בכל החלטה שכזו מידי שנה.
באתר Y-net מציינים, כי ראש אכ"א שהוזמן לדיון לא הגיע, ושר הביטחון גלנט החליף אותו בייצוג משרד הביטחון - מהלך שיש בו כדי ללמד על העובדה כי ההצעה של גלנט מתואמת אולי עם המפלגות החרדיות המנסות למצוא מוצא מהפלונטר הפוליטי-משפטי בנושא גיוס החרדים.
גלנט, שכאמור ייצג את עמדת משרד הביטחון, טען כי הצבא יכול לקלוט כ-50% מהצורך המבצעי של צה"ל במגזר החרדי - 4,800 חרדים שיתגייסו מתוך צורך ב-10 אלף חרדים מידי שנה.
כזכור, בשבועות האחרונים נחשפו ב'כיכר השבת' דבריהם של מספר רבנים בכירים במגזר הספרדי, ביניהם חברי מועצת החכמים של ש"ס, שהתריעו מפני יעדין ומכסות בחוק הגיוס מחשש לגיוס תלמידים "חלשים" שאינם לומדים יום שלם והחשש כי יתקלקלו מבחינה רוחנית בצבא אף גבוה יותר מהחשש הקיים כלפי תלמיד ישיבה "רגיל".
בין היתר, נחשפה דעתו של זקן חברי מועצת החכמים הגאון רבי משה מאיה שאיים אף בפרישה ממועצת החכמים: "ומי שלא לומד, אנחנו נגיד להם בפירוש בצורה ברורה שאתם אסור לכם להתגייס גם אם אין לכם מסגרת, אתם תהיו שם חילוניים, וזה העברה על דת, זה שמד. "גדול המחטיאו יותר מן ההורגו", זהו. זה דבר ברור. אני אומר לך דבר אחד, אותי לא משנים מהר, בפרט דבר שאמרתי לך כל כך הרבה פעמים, אני אומר לא!".
"לא איכפת לי להגיד "רבותי, אני עוזב את המועצת"… מי יכול לקבל אחריות לשלוח בחור לצבא?! אנחנו יודעים שכל הנח"ל החרדי וגם כל הדברים לא הצליח שום דבר, אז איך אתה יכול לשלוח לשם אדם?".
שעות לאחר מכן נחשף ב'כיכר השבת' כי גם חבר מועצת החכמים הגאון רבי שלמה מחפוד מתנגד למכסות ויעדים בחוק הגיוס: "צריכים להילחם בכל הכוח נגד זה, כי זה יביא לידי שואה רוחנית כמו שעשו לנו בהתחלה כשעלינו לארץ. היו מפתים אותנו בדרך כזו או אחרת".
הגר"ש הוסיף ואמר: "ועכשיו באו בצורה כזאת - איך להעביר בחורי חמד מאמונתם. על כן ייזהרו ויישמרו מהם עם כל מיני פיתויים שיבואו אליכם. קיימו את הפסוק: "בני אל תלך בדרך איתם מנע רגליך מנתיבתם" - כל בחור ישיבה, בין לומד בין לא לומד".
כזכור, מאז אישרה הממשלה וכנסת את החלת "דין הרציפות" על חוק הגיוס של גנץ שעבר בקריאה ראשונה בממשלת בנט ולפיד, החוק עבר לטיפולה של ועדת חוץ והביטחון של הכנסת, ומאז הדיונים מתקיימים בוועדה.
מלשכת שר הביטחון, נמסרו דבריו המלאים של השר גלנט בוועדה - אולם לא הוזכרה שם הצעתו של שר הביטחון לקדם תקנות לחוק הגיוס על פני חקיקה מחודשת שתכלול את היעדים והמכסות בחוק.
בלשכת שר הביטחון אף הכחישו את הציטוטים משמו של גלנט בוועדת החו"ב של הכנסת: "שר הבטחון קרא גם היום בועדת חוץ הבטחון לגיוס חרדים בהסכמה רחבה של הקואליציה והאופוזיציה. הפרסום הטוען כי שר הבטחון הציע כביכול כי נושא הגיוס יעוגן בתקנות הוא שקרי".
"שהב״ט רואה חובה לכך שהגיוס לצה״ל יהיה מקובל על כל הסיעות הציוניות ועל המשרתים בצה״ל" נמסר מלשכתו.
דבריו המלאים של גלנט בוועדה
"הגעתי לכאן בתאריך סמלי" אמר שר הביטחון בפתח דבריו, "היום ה-1.7, היום השירות מתקצר מ-32 חודש ל-30 חודש באופן אוטומטי, במקום לעלות מ-32 חודש ל-36 חודש כפי שהנחתי בתזכיר הצעת החוק לפני כארבעה חודשים. מדוע הנחנו את זה? כי אנחנו צריכים חיילים״.
״הייתי אתמול ברפיח, פגשתי הרבה מאוד אנשי מילואים וסדיר שמוכנים לעשות כל דבר, אבל הם מצפים לסולידריות מאיתנו. אני חושב שיש פה גם עניין ערכי - במציאות שאנחנו נמצאים בה, שאיבדנו למעלה מחטיבה, אי אפשר לפתור אוכלוסיות שלמות משירות, ברוח הזאת אני פועל מתחילת תפקידי״ אמר גלנט.
הוא רמז על המגעים מתחת לפני השטח עם הפוליטיקאים החרדים: ״אני פעלתי גם מלמטה וגם מלמעלה, ישבתי עם הנציגים של המפלגות השונות, ניסינו להגיע לגישורים מכל הסוגים והמינים וגם לעניין הזה לא הצלחנו למצוא פתרון״.
״תראו באיזה מצב אנחנו נמצאים" אמר גלנט בוועדה, "אנחנו צריכים יותר חיילים, החיילים האלה צריכים לבוא מתוך הארכת השירות הסדיר, מתוך מילואים, ומתוך אוכלוסייה חרדית שתלך ותתגייס בקצב הולך ועולה".
הוא התייחס לחוק המילואים: "עכשיו מה המצב בפועל - הממשלה לא מביאה את ההחלטה על 36 חודש, זה הונח כתזכיר חוק על ידי בחודש פברואר אם אינני טועה".
גלנט תקף את התנהלות היועמ"שית: "משרד האוצר מוביל את ההתנגדות ל-36 חודש משיקולים משקיים, משרד המשפטים והיועמ"ש למעשה מערימים קשיים וכשאנחנו ביקשנו להגדיל את גיל הפטור בשנה, אז מאפשרים לנו את זה על רקע הערך השוויון, מאפשרים לנו רק לשלושה חודשים, עד שאתה גומר את החקיקה כבר נגמרה התקופה. כאן בועחו"ב גם כן לא הצלחנו להגיע להסכמה, והיום אנחנו משחררים, 6,700 אנשים מסד"כ המילואים. כל הווקטורים פועלים בכיוון הפוך ממה שאנחנו צריכים - בניגוד למטוסים ופצצות, חיילים אי אפשר להביא מחוץ לארץ״.
״אני באתי לכאן קודם כל בשביל להגיד לכם, חבריי, חברי הכנסת - מערכת הביטחון וצה"ל הם לא גוף של מישהו אחר, הם לא שייכים לאיזו מפלגה, הם שלנו, של כולנו, כולנו שותפים, מכל סיעות הבית, מכל המקומות ואנחנו צריכים את החיילים. עכשיו החיילים מוכנים, אבל הם רוצים רוח גב, הם רוצים הצטרפות, הם רוצים אהדה, ואני רואה את זה בכל מקום שאני פוגש את חיילים, ולכן אני שם את הנושא הזה על הפרק" חתם גלנט את נאומו בוועדה.