בצה"ל מתכוונים להכריז על סיום שלב הלחימה העצים ברפיח כבר בימים הקרובים. רגע לפני ההכרזה של צה"ל, גורמי ביטחון דורשים מהדרג המדיני להכריע אחת ולתמיד - כיצד תיראה הרצועה "ביום שאחרי" המלחמה, או יותר מדויק יהיה לכתוב - "ביום שאחרי השלב העצים בלחימה" ברצועה.
לפי הדיווח ב'כאן חדשות', בדרג הצבאי דורשים מהדרג המדיני כי יקבל סוף סוף את ההכרעה על גורל הרצועה. לטענתם אותם גורמים, על הפרק מונחות כבר כמה תוכניות ליום שאחרי וכל שנותר לדרג המדיני זה אך ורק לבחור את התוכנית - אולי אפילו שילוב של כמה מהן, ולקבוע את גורל הרצועה ויישובי העוטף לשנים הבאות.
בתוך כך, היום (ראשון) דווח על הערכה ביטחונית שקיים ראש הממשלה בנימין נתניהו בדרום, בהשתתפות שר הביטחון יואב גלנט, הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, מפקד פיקוד דרום, מפקד חיל האוויר ובכירים נוספים מהדרג הצבאי.
לפי הדיווח, בהערכה הביטחונית דנו הבכירים בסוגיית "היום שאחרי" - מבחינה צבאית. קיימת תמימות דעים בדרג המדיני והצבאי, כי גם אחרי הכרזת צה"ל על הכרעת גדודי החמאס, צה"ל ייאלץ להמשיך לפעול ברצועה למגר את קיני הטרור שהתרבו בשנים בהן חמאס שלט ברצועה, כאשר השאלה היחידה היא כיצד יפעל צה"ל ברצועה בשנים הקרובות.
סוגיית "היום שאחרי", הייתה גם אחת ממוקדי המחלוקת בין ישראל לארה"ב לאורך חודשי הלחימה. בעוד האמריקאים דרשו הבהרה מישראל בסוגייה, בישראל סירבו להודיע על הכרעה, בעיקר בשל העובדה כי עד עתה טרם התקבלה החלטה מדינית בהמלצת צה"ל על זהות הריבון ברצועה אחרי המלחמה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר מספר פעמים כי מדינת ישראל לא תאפשר שליטה מוחלטת ובלעדית של הרשות הפלסטינית ברצועה.
להחלטה קיימות מספר סיבות. הראשונה שבהן, והמושמעת יותר בסתר - חוסר אמון ביכולתו של אבו מאזן והמנגונונים שלו לשלוט ברצועה. ההיסטוריה הוכיחה באיזו קלות השתלטו אנשיו של הנייה וסינוואר על כל מנגנוני הרשות, תוך שאנשיו של אבו מאזן הושלכו מגגות משרדי הרש"פ במהלך שקבע וקיבע את שלטון חמאס ברצועה לאורך השנים האחרונות.
סיבה נוספת לסירוב הישראלי להעניק את השלטון ברצועה לרש"פ - התמיכה המפורשת של כל מנגנוני הרש"פ בטרור, כולל הענקת משכורות למחבלים רוצחי יהודים כאשר גובה המשכורת נקבע לעתים לפי כמות הדם היהודי שנשפך.
אולם הסיבה הזו, על אף שהיא יותר "פוליטיקלי קורקט" לאוזניים ישראליות ובינלאומיות, אינה הסיבה לסירוב הישראלי, בשל העובדה כי מנגנוני הרש"פ, על אף האנטישמיות המחלחלת כבר בחינוך הילדים, משתפת פעולה עם ישראל ברמה הבטחונית באופן מלא ופועלת לסיכול טרור, כך שההסתה לטרור מהרש"פ עשוייה להתפרש בעולם כהליך פוליטי פנים פלסטיני לצורך שמירת השלטון באיו"ש.
בינתיים, במערב, ובעיקר בארצות הברית, מניחים לישראל בנושא הרצועה ביום שאחרי - אולי בשל העובדה כי ההבנה על כך שהחלטה ישראלית בנושא טרם התקבלה, אולם מתחת לפני המים, שאלת היום שאחרי מרחפת בכל דיון בין בכירי הממשל בבית הלבן לבין בכירי מערכת הביטחון הישראלית.
הכאוס ברצועה מתגבר בימים האחרונים ובשבועות האחרונים ביתר שאת וביתר עוז. אם בחודשי המלחמה הראשונים היו אלו אזרחים שנורו על ידי חמאס, בעת שניסו להשתלט על חלקים מהסיוע ההמוניטרי, הרי בשבימים האחרונים, מתחוללים קרבות של ממש בין חמולות מסויימות ברצועה המריחים את חולשתו של חמאס, לבין מחבלי החמאס החמושים.
לפי דיווחים ברצועה, בשבוע שעבר ביצעו אנשי חמולה מסויימת במרכז רצועת עזה - סיכול ממוקד לשני אנשי מנגנוני ביטחון הפנים של חמאס, אחרי רצח אנשי החמולה בידי אנשי החמאס. את הסיכול - ביצעו חמושים לאור יום וללא רעלה על הפנים - סיפור שיש בו כדי להבין את גודל המשבר האזרחי ברצועה, והכאוס השולט כמעט בכל חלקי הרצועה - כולל באזורים בהם צה"ל עדיין נלחם.