

בג"ץ ופוליטיקה: בית המשפט העליון דן היום (שלישי) בהרכב של תשעה שופטים בעתירות שהוגשו נגד חוק הרחבת הסמכויות של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, חוק שאושר לפני כשנה בקריאה שניה ושלישית.
העתירות שהוגשו לבית המשפט על ידי ארגוני שמאל באו בעקבות חוק שכונה "חוק בן גביר", במסגרתו מורחבות סמכויותיו של השר לביטחון לאומי ולטענת העותרים הופך אותו ל"מפכ"ל על".
במהלך הפסקה בה יצא השר מהדיון אמר כי השמאל רוצה "עציץ" במשרד ולא קובע מדיניות. "כשאני באתי למשרד לביטחון לאומי המשטרה לא חקרה פרוטקשן. מה זה מגרש משחקים של השמאל? נגמרו המשחקים".
בחוק נקבע כי השר יקבע את מדיניות המשטרה והמפכ"ל יבצע את הוראותיו. הסמכות שניתנה לשר אינה על חקירות ספציפיות אלא מדיניות כללית בנוגע לביצוע חקירות והעמדה לדין.
נציג הכנסת עו"ד יצחק ברט הגן על החוק בבית המשפט ואמר: "עמדתנו היא שהחוק מעגן את סמכות השר להתוות מדיניות בהתאם להמלצות ועדה שדנה בעניין. הוא לא משנה את חלוקת הסמכויות בין השר למשטרה ולא מעניק לו את הסמכות להתערב בהחלטות אופרטיביות של המשטרה".
בשלב מסוים שאל השופט שאלה ספציפית מאוד הנוגעת במיוחד לימים אלו, בו נצפים אנרכיסטים חוסמים את כבישי המדינה ומבעירים אותם, תרתי משמע.
"נניח שהשר ינחה מדיניות לתעדף חקירות על כניסה לציר תנועה, אבל היועמ"שית תקבע שאין מדיניות להעמדה לדין על חסימת כביש, זה מצב של התנגשות. החוק לא נותן מענה".
השופט גרוסקופף הוסיף כי "יצרו פה מצב לא מאוזן, שהשר רשאי להנחות בנושא חקירות אבל אינו מחויב אפילו לא בהיוועצות, ודאי לא בהסכמה של היועצת המשפטית לממשלה".
היועצת המשפטית (לממשלה) גלי בהרב מיארה אמרה כי החוק אינו חוקתי. "התיקון יוצר מבנה משטרי לא מאוזן המאפשר פוליטיזציה של הפעלת הכוח המשטרתי ללא ערובות המבטיחות את הפעלת הכוח באופן מקצועי, עצמאי ושוויוני ושמירה על שלטון החוק וזכויות האדם", נכתב בנייר בעמדה שהוגש מטעמה לבית המשפט.
בצאתו מבית המשפט ולאחר שלא הורשה לומר את דבריו בדיון, אמר המפכ"ל:
״הגעתי לפה היום מתוך חשש כבד לעתידה של משטרת ישראל כמשטרה מקצועית, א-פוליטית, בלי מעורבויות כאלה ואחרות. הכוונה שלי היתה פה לייצג את משטרת ישראל פשוט להציג את עמדתנו כמשטרה והמשמעויות וההשלכות של מה שהחוק הזה, הגדלת הסמכויות עשויות להשפיע על הדמוקרטיה במדינת ישראל. ״
עוד הוסיף המפכ״ל :
״מצאתי לנכון לבוא לפה, להתייצב וביקשתי להציג את דברי בפני בית המשפט המכובד. אני מכבד את החלטתו.״