חוק הגיוס שעבר בקריאה ראשונה בממשלת בנט עלה היום (שלישי), בשעת צהרים מוקדמת, לדיון בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, לאחר שהוחל עליו דין רציפות, בכדי לנסות ולהעבירו בקריאה שניה ושלישית.
יו"ר הועדה יולי אדלשטיין פתח את הדיון. לדבריו, "אנחנו בוועדת חוץ וביטחון התחלנו את הדיונים עוד בחודש ספטמבר על חלוקה צודקת של הנטל. היו דיונים רציניים ומכובדים ואז הגיע 7.10 ואנחנו במציאות אחרת לגמרי.
"ראיתי את הכותרות ושמעתי כל מיני הגדרות - חוק הגיוס, חוק האי גיוס, חוק ההשתמטות, זה לא רלבנטי. מה שמונח בפני הוועדה זו בעצם פלטפורמה, קיצור הליכים פרוצדורליים בירוקרטים. יש בפנינו אפשרות על סמך הפלטפורמה הזו לחוקק חוק חדש ולתת מענה אמיתי לצרכים של צה"ל ומערכת הביטחון למציאות החדשה.
"החוק יצטרך לתת מענה למילואמיניק ולאשתו שהילדים שואלים אם אבא עדיין חי איתם או לא, או אמא ששואלת למה הבן שלה מקבל עוד צו ביום השחרור שלו, לראש ישיבת הסדר ששואל מתי התלמידים שלו יוכלו לחזור ללמוד תורה אחרי שחצי שנה שהם במילואים ולעוד רבים שלא הזכרתי.
"לנציגי צה"ל אני אומר, אתם תשמעו כאן חברי כנסת רבים, לדברים שלכם יהיה משקל רב בעייני. ארצה לשמוע מצה"ל גם את הצרכים האמיתיים אבל גם איך מאחורי כל מספר שנזרק כאן, עומדת היערכות נכונה. אנחנו צריכים לתת מענה לטווח קצר אבל שיעבוד גם לטווח ארוך. זה אומר לאפשר לבחור חרדי שמתגייס לצאת גם כחרדי. זה לא תמיד פשוט, יהיו גם ערכים סותרים אבל צה"ל חייב להיערך.
"בספטמבר היה ברור לחברי הוועדה שהמציאות גורמת לשסע בעם, המשימה שלנו לא להרחיב את הקרע אלא לצמצם את הקרע כדי שהתחושה של כלל הציבור תהיה שעשינו משהו נכון צודק, ערכי ומעשי".
לפיד מסית: "תמיד היה לא הוגן"
ראש האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד טען בין היתר: "בכל תולדות המדינה לא היה ברור יותר שיש לנו גורל משותף. החמאס והחיזבאללה והג׳יהאד האיסלאמי והאיראנים לא מבדילים בין שמאלנים לימנים, לא מבדילים בין פריפריה למרכז ולא מבדילים בין חילונים ודתיים לבין חרדים. הם רוצים להרוג את כולנו, ולפיכך כולנו צריכים להתגייס כדי להגן על עצמנו".
הוא המשיך ותקף את אי גיוס תלמידי הישיבות: "המצב הנוכחי, שבו יש עשרות אלפי אנשים צעירים פטורים מגיוס היה תמיד לא הוגן, עכשיו הוא בלתי אפשרי. בלתי אפשרי ברמה הערכית, בלתי אפשרי ברמה המבצעית. בשבוע האחרון אלפי אנשים קיבלו צו 8 בפעם השניה והשלישית. בשבוע הזה הצפון הופצץ ונשרף וגזרת יהודה ושומרון בוערת. בשבוע הזה מדינת ישראל לא מצליחה לתת לאזרחיה את הביטחון שמגיע להם. אין לנו מספיק צבא. לא אני אומר את זה, הרמטכ״ל אמר את זה, ראש אכ״א אומר את זה, כל מערכת הבטחון אומרת את זה.
"אני מציע שנסכים, בפתיחת הדיון, לפחות על שני כללי יסוד: הראשון הוא שעלינו לקיים דיון ענייני ומהותי מתוך כבוד לחיילים שלנו ולהקרבה שלהם. הייתי שנים חבר ועדת החוץ והבטחון. להיות חבר בוועדת החוץ והבטחון זה אומר שאתה עוסק בדיני נפשות. מהוועדה הזו לא יכול לצאת חוק שמפלה בין דם לדם. עיני הלוחמים ועיני המשפחות שלהם נשואות לחדר הזה ואם פה יעשו החלטות לא נכונות, אנשים ימותו. אם פה לא ייתנו לצבא את הכלים שהוא צריך, אנשים ימותו. אם יעשו פה שיקולים פוליטיים במקום שיקולים בטחוניים, אנשים ימותו. הכלל השני הוא שבואו נעשה את זה מהר. הצבא צריך את החיילים עכשיו. מצב החירום הוא עכשיו".
איזנקוט: "נדרש חוק אחר"
גדי איזנקוט תקף במהלך הדיון את החוק המוצע: "גם מתוך צורך מבצעי וגם מתוך ערבות הדדית נדרש חוק אחר ולא החוק המוצע שהוא אילוץ פוליטי, הדבקה שלא ראויה לחלוטין בעייני במיוחד בשעה קשה. ראש הממשלה רצה בעבר להקטין את צה"ל בשליש, כולם מוזמנים לפתוח את דו"ח לוקר. הצבא לא רצה לקצץ את עצמו אף פעם.
אני חושב שמדובר במחוייבות ואתוס, ושאם לא יתקבלו ההחלטות הנכונות היום, הם לא ישפיעו רק על אלה שלא מתגייסים אלא גם עם אלה שכן מתגייסים והברה צריכה להעלות אותם על נס. כל מי שייתן גיבוי לחוק ההשתמטות הזה הוא יהיה שותף לאות קלון ולכן אני ממליץ להעיף את החוק הזה ולהביא במקום חוק שירות ישראלי לכל שצריך להחיל את כל בני ה-18. על הכתפיים של ועדת החוץ והביטחון יש תפקיד היסטורי למנוע ממשלת ישראל להחליש את צה"ל."
ח"כ אוהד טל: "אין סתירה בין לימוד תורה לבין הגנה על המדינה, יעידו על כך כל כך הרבה חללי צה"ל במלחמה הזו מהרבה ישיבות. אני מבקש שניגש לדיון בחוק הזה בהרכנת ראש, זהירות וכבוד ללימוד התורה. אנחנו לא מחפשים להילחם עם הציבור הזה ולדחוף לו אצבע בעין אלא לתקן יחד איתו. רבים מהחברים שלי מקבלים צו גיוס שלישי בחודשים האחרונים, זו לא מציאות שאפשר להשלים איתה וחייבים לעשות כאן תיקון."
שר החינוך יואב קיש: "הצעת החוק הזו היא הזדמנות עצומה שאסור לנו לפספס אותה. גם בחברה החרדית יש שינוי משמעותי כולל בהנהגה ואנחנו יכולים ללכת למתווה שקודם כל נותן מענה לצרכי הצבא. אנחנו מחויבים לזה וזה מה שיקרה. הצבא דיבר על 3,000 בבית המשפט.
"תוך כדי זה, צריך לעשות את מה שלא עשו במשך שנים וזה שילוב אמיתי של המגזר החרדי. יש הסכמה במגזר החרדי ואלפים רבים של בני נוער שאינם בישיבות ועובדים, את הדבר הזה צריך להפסיק.
"חברי לאופוזיציה, גם לכם יש אחריות. נראה לכם שזו אמריה הגיונית להגיד שאנשים בקואליציה שמחו כשאנשים נפלו? לא יכול להיות שמישהו מדבר על חיוך כזה או אחר במליאה ומקשר את זה לנופלים. האמת היא פשוטה, הצבא חייב מגזר חרדי בפנים. זה לא פשוט, זה מורכב, אבל עכשיו הצבא הולך לעשות את זה. אני ממליץ לוועדה לאמץ את דו"ח שקדי כמתווה. הצבא את הצרכים שלו חייב לקבל."
המגעים והניסיונות
בעוד שבאופוזיציה תוקפים את הניסיון להעביר את החוק, נראה כי הקואליציה רחוקה מהגעה להסכמות וכי בשלב זה אין פתרון לפלונטר המאיים על שלמות הקואליציה.
בסיעות החרדיות דורשים לבצע שינויים משמעותיים במהלך הדיונים בוועדה, כך שיוכלו לאפשר לחוק לעבור בקריאה שניה ושלישית מבלי שייפגע אנושות בעולם התורה.
מנגד, חברי כנסת בסיעת 'הליכוד' ו'הצינות הדתית' מאיימים שלא להצביע בעד החוק, ואף להתנגד, במידה ולא יבוצעו בו שינויים משמעותיים שיחמירו את יעדי הגיוס והסנקציות.
יו"ר הוועדה, ח"כ יואל יולי אדלשטיין, כבר הבהיר בימים האחרונים שיאפשר להעביר את החוק רק אם יענה על הצרכים של מערכת הביטחון ובכך למעשה הודיע שיבקש להקשיחו במהלך הדיונים, בטח שלא לרכך כפי שדורשים בסיעות החרדיות.
כפי שדווח ב'כיכר השבת' הבוקר, בשיחה שקיים אחד מראשי הסיעות החרדיות בימים האחרונים עם בכירים במפלגת השלטון הוא הבהיר: "אנחנו לא יכולים לחיות עם החוק בנוסח הנוכחי, הוא רע, הוא פוגע בעולם התורה, הוא לא יכול לעבור במשמרת שלנו, חייבים לרכך אותו", אלא שהבכיר בליכוד השיב לו כי אין דרך לרכך את החוק ולהיפך - הם ייצטרכו להסכים להקשיחו יותר.
בכיר בקואליציה הודה אמש בשיחה עם 'כיכר השבת': "הולכים לפיצוץ, אין הסכמות, יהיה קשה מאוד להגיע להסכמות, צריך להשיג רוב לחוק, כרגע זה נראה בלתי אפשרי".
כזכור, רק אתמול התבטא בכיר 'הליכוד', השר אלי כהן, בריאיון ל'כיכר השבת' ואמר: "צריך לטייב את החוק הזה על מנת שאנחנו נהיה בקריאה שניה ושלישית שבו 55% מתגייסים. צריך את האצבע שלי גם בממשלה וגם בסיעה".
ח"כ דן אילוז מ'הליכוד' תקף אתמול את הסיעות החרדיות ואמר: "הליכוד היא מפלגה לאומית-ליברלית שמייצגת את הציבור המסורתי. העם רוצה היום לאומיות ליברלית ותפיסה מסורתית. היום יותר מתמיד, אסור שהליכוד יסתפק בתפקיד של 'עובד קבלן' של המפלגות האחרות ליישום האג'נדה שלהן.
"בתור מפלגת השלטון, עלינו להוביל את הדרך ולקבוע את האג'נדה והערכים שהממשלה מקדמת. פשרות קואליציוניות - כן, זו חובה. אבל לא על חשבון הערכים שלנו. אנחנו לא אמורים לוותר שוב ושוב ובלי סוף על העקרונות שלנו כדי לרצות את השותפים הקואליציוניים"
לדבריו: "בשבועות האחרונים נראה שהתבלבלנו בין מי המפלגה המרכזית בקואליציה ובין מי השותפים לה. יקרים ככל שיהיו השותפים, הליכוד חייב לחזור ולהיות המוביל, ולא המובל".
בסיעות החרדיות, כאמור, מודים שהחוק בנוסח הנוכחי רע לציבור החרדי, אך גם הם מתקשים להאמין שיהיה ניתן להשיג רוב לריכוך החוק, כך שאין פתרון לפלונטר: "תפקידו של נתניהו להשיג את הפתרון, בינתיים הוא לא מצליח".
כזכור, יו"ר 'דגל התורה', ח"כ משה גפני, תקף בזמן אמת את החוק אותו מקדמת הקואליציה וטען כי מדובר ב"חוק עלוב, מבזה, משפיל, אנטי-יהודי" והוסיף של פי ההלכה היה "צריך לעשות קריעה, מה שמעניין אותם שלא תהיה תורה".
יו"ר ש"ס, אריה דרעי, אמר לאחר האישור של החוק בקריאה ראשונה בממשלת בנט כי "לאחר הכישלון הקודם באישור חוק הגיוס, הם מצאו זמן הערב להביא שוב את חוק הגיוס הפוגעני ולאשר אותו בתמיכת נציגי התנועה האיסלמית.
"מטרתו היחידה של החוק הוא נסיון לפגוע בבני הישיבות ולהוציא אברכים מלימודם. אבל זה לא יעזור להם. אף תלמיד ישיבה שתורתו אומנותו לא יעזוב את הגמרא בכפייה".
ח"כ אורי מקלב אמר אז: "הפכתם את לומדי התורה לאזרחים פלילים, הצבא אינו ערך אלא צורך, אלא לימוד התורה הוא ערך - לומדי התורה נושאים בעול לא פחות מכל אחד אחר, ואת המסורת הזו אתם הולכים להחריב".