כאילו לא חסרות לישראל צרות מדיניות, באיחוד האירופי מצאו דרך נוספת להגביר את הלחץ, היום בצהריים (רביעי), הוציא האיחוד האירופי זימון לשר החוץ ישראל כ"ץ לישיבה מיוחדת שבה ישתתפו בכירי האיחוד ושר החוץ של ישראל ובה יעלה לדיון "הסכם האסוציאציה" של ישראל והאיחוד האירופי. כך דווח ב'ישראל היום'.
"הסכם האסוציאציה" הוא הסכם מחייב בין האיחוד האירופי לישראל, המהווה מסגרת המשפטית ליחסים בין ישראל לבין האיחוד האירופי יוצר ביחס לרוב תחומי הסחר הבינלאומי ואף ביחס לתחומים מדיניים, חברתיים ותרבותיים.
על רקע הטענות הנשמעות כלפי ישראל בזירה הבינלאומית, באיחוד האירופי מעוניינים לבחון אם ישראל ביצעה הפרות של זכויות אדם במלחמה בין ישראל לחמאס, כאשר מספר מדינות באירופה המתנגדות למלחמה ומבקרות את הגישה הישראלית, מובילות קו שהפרות אלה יכולות להוות סיבה לפתיחת או אפילו לביטול ההסכם, שאחד מהסעיפים בו כולל התחייבות של ישראל לשמור על זכויות אדם.
לפי תקנות המקובלות באיחוד, ישראל חייבת להיות מעורבת בדיון וכעת מנסים לתאם מועד לפגישה בין בכירים במדינות האיחוד לשר החוץ ישראל כץ, בה הוא יציג את טיעוניו בנוגע להאשמות שישראל מפרה זכויות אדם. במידה וישראל תבחר שלא להופיע לדיון, קיימת סבירות שהאיחוד יזום מהלכים מדיניים שלא ייטיבו עם ישראל.
באופן עקרוני, נדרשת חתימה של כל 27 המדינות החברות באיחוד כדי לבטל את ההסכם עם מדינת ישראל, אך הפרסום על הכוונה לבחון את הנושא נועד כדי להפעיל לחץ מדיני ולגלות מעורבות בנעשה ברצועת עזה. גורמים מדיניים בישראל מתריעים כי אין להיכנס לשאננות מאחר ולאיחוד יש דרכים אחרות להעניש, כולל אי חידוש הסכמים שמסתיימים.