בעוד הוויכוח על חוק הגיוס מגיע לנקודת רתיחה, מתברר כי יש לו משמעויות כלכליות, מידיות ומרחיקות לכת, גם מעבר לעצירת חלק מתקצוב הישיבות.
ל'כיכר השבת' נודע כי על פי ההבנה המתגבשת בקרב בכירים בעבר ובהווה במשרד האוצר ובמשרדי הממשלה, הרי שבסטטוס החוקי הנוכחי שמעמד תלמידי הישיבות טרם הוסדר, אין עילה משפטית לסבסוד מעונות היום המשרתים את הציבור החרדי. גם סבסוד דמי ביטוח לאומי לאברכים ותמיכות נוספות נמצאים בסימן שאלה ויש הטוענים כי אין לזה עילה משפטית.
הסיבה לשינוי בזכאות היא הזיקה בין מבחני התמיכה של משרדי הממשלה השונים למעמד תלמידי הישיבות. כך, פסיקת בג"צ האוסרת את המשך התמיכה במוסדות תורניים, על פי המבחן של משרד החינוך – עשויה במהרה להביא לגזירה שווה בנוגע לאיסור על תמיכות מכוח המבחן של משרד העבודה.
במילים אחרות, באוצר סבורים כי מאחר שהשתנה סטטוס ההורה - שכבר אינו בגדר מי ששירותו נדחה או שקיבל פטור משירות צבאי - הרי שמתבטלת גם זכאותו להעברות סוציאליות שונות, מה שמשפיע ישירות על סבסוד מעונות היום.
ברקע לדברים, מעונות היום והמשפחתונים המוכרים על ידי המדינה זוכים לסבסוד בעלויות שכר הלימוד, על בסיס מבחנים שונים, וביניהם מיצוי כושר השתכרות או לחילופין מעמדות שונים וביניהם גם מעמד תלמיד ישיבה. לפי מבחן התמיכה, המדבר על "עידוד שילובם של הורים בשוק העבודה", על כל הורה לענות להגדרה של עובד או לומד.
טבלאות שכר הלימוד למוסדות שהוכרו כזכאים מתפרסמות בנפרד. הן קובעות את גובה הסבסוד על פי קריטריונים כמו הכנסה, משפחות עם מספר ילדים במעונות ובעלי זכאויות נוספות. בעדכון מרץ 2024, הסבסוד עמד על 1,876-725 שקלים לחודש.
סבסוד מעונות היום שעלותו השנתית עומדת בשנים 2024-2023 על 1.5 מיליארד שקלים בשנה - מחצית ממנו מופנה למעונות חרדיים – הפסקת הסבסוד בעקבות פסיקת בג"צ תביא לקיצוץ של כ-320 מיליון שקלים אשר ישפיעו בצורה ישירה על עשרות אלפי משפחות חרדיות (70 אלף מושפעים ישירים). אך זוהי רק אחת ההטבות שעלולות להישלל כעת.
על הכוונת להמשך, לפי טיוטה שהוכנה על ידי אנשי מקצוע בתחום שהוכנה על ידי אותם בכירים ונתונים שהגיעו לידי 'כיכר השבת', נמצאים גם: סבסוד דמי ביטוח לאומי העומד על 42 מיליון שקלים בשנה, 66 אלף מושפעים ישירים - תקצוב ישיבות נוח"ם על ידי משרד הרווחה - 30 מיליון בשנה, 550 תלמידים - סיוע מתוקף חוק סיוע כלכלי לעידוד לומדי תורה וסטודנטים נזקקים - 7 מיליון בשנה, 560 תלמידי ישיבות הזכאים לתמיכה בגיל גיוס (זה חלק מנוחם) - ותקצוב ועד הישיבות על ידי משרד החינוך בעלות של 5 מיליון שקלים בשנה.
בסך הכול מדברים באוצר על קיצוץ שנתי של עד 400 מיליון שקל לקופת המדינה – כאשר רובו המוחלט של הסכום יישלל מכיסן של משפחות חרדיות בשל הסטטוס הלא מוסדר הנוכחי של הגיוס והפטור מגיוס.