נשיא המדינה יצחק הרצוג, ביקר היום (שני) יחד עם נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר בקיבוץ בארי, שחווה את אחת הזוועות הקשים בטבח שביצעו מחבלי החמאס בשמחת תורה.
תחילה סיירו הנשיאים בשרידי הבתים בקיבוץ, משם המשיכו לגלריית הקיבוץ שנשרפה כליל, שם הכריז נשיא גרמניה על כך שיהיה שותף באופן רשמי לשיקומה של הגלריה, והודיע על כוונתו של הפרלמנט הגרמני לתרום כ-7 מיליון יורו עבור בנייה מחודשת של גלריית קיבוץ בארי בשנה הבאה.
בסיום, ביקרו הנשיאים בבית הדפוס ״דפוס בארי״, שספג פגיעה קשה במסע הטרור הצרחני ב-7 באוקטובר.
נשיא המדינה יצחק הרצוג: אמר כי ״אנחנו נמצאים ליד בניין הגלריה שהיה חדר האוכל הראשון של קיבוץ בארי, שנשרף כולו. הגלריה הזו במשך עשרות שנים הציגה כ-400 תערוכות והייתה אחד ממפעלי התרבות המרשימים במדינת ישראל.
"הגלריה נוסדה במקור על ידי משפחת סווירסקי ואחר כך זיווה ילין הובילה אותה בגאון וכעת סופי שלנו גם היא. זו הרוח החיה כבר 13 שנה, והיא תמשיך ותוביל את המקום הזה.
"אנחנו רוצים לשקם את המקום הזה כי הוא מסמל את הרוח של בארי ואת העובדה שכאן התכנסו כולם. לא רק לחשוב על איך לטעת ולבנות, אלא גם על הרוח הגדולה של עם ישראל.
"אני רוצה להגיד תודה לראש המועצה גדי ירקוני על אומץ ליבו ותעוזתו, ולאנשי בארי הנפלאים שהביאו אותנו לכאן שוב ושוב כי אנחנו מאמינים בהם ובכל הישובים - עוד נטע, נבנה, נקבע מזוזות ונחזור״.
נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר אמר בביקור כי ״אני גאה ומבקש להביע את תודתי על כך שהזומנו לישראל על ידי הנשיא ורעייתו, אנחנו מתרגשים להיות כאן בבארי.
"בגרמניה, אנו מאזינים לחדשות מה-7 באוקטובר, צפינו בטלוויזיה, וראינו את התמונות. היה קל לדמיין מה קרה כאן - אבל להיות פה, במקום הזה זה שונה. ההריסות שמאחורינו, הן העדות האילמת למה שהתרחש כאן.
"לא קל למצוא את המילים לתאר את מה ששמענו מאלו שיודעים ומאלה שהיו עדים למעשים, לרציחות, להרג ולאונס של חמאס כאן ב-7 באוקטובר. אנחנו כאן בקיבוץ, והתנועה הקיבוצית קשורה בצורה מסוימת לאירופה ובעיקר לגרמניה. הקיבוץ הזה בבארי נוסד על ידי יהודים מגרמניה, מהונגריה ומצ'כוסלובקיה - ולכן הקיבוצים הם חלק מההיסטוריה והם מייצגים את נשמתה של ישראל".
הנשיא הגרמני הוסיף ואמר כי "עצם העובדה שאנחנו כאן פירושה שאנו יכולים לראות עד כמה הנשמה הזו של ישראל נחרבה מההתקפה של חמאס על העם הישראלי, על קיבוץ בארי והקיבוצים הסמוכים.
"אני חושב שמה שאנחנו צריכים לעשות זה לחשוב על החודשים הבאים, השנים הבאות, מי שיחזור לקיבוץ בארי יצטרך סוג של עוגן. לפיכך, הנשיא ואני החלטנו לקחת את החסות לבנייה מחדש של הגלריה לאמנות, ובית הכינוס שבו מתאספים אנשי הקיבוץ בזמנים שלווים מדי יום.
"אני אסיר תודה על כך שמזכיר המדינה של משרד הבינוי שלנו נמצא איתנו כאן, ועל כך שמשרדנו משתף פעולה עם עמיתיהם כאן בישראל. אני מודה לפרלמנט הגרמני שהכריז על כוונתו לתת לנו שנה הבאה, 7 מיליון יורו לבנייה מחדש עבור הגלריה לאמנות ומרכז הכינוס. בנוסף לכך, אני מקווה שנצליח ליצור תנאי עבודה לאנשים צעירים, בעלי מלאכה, מגרמניה ומישראל ושהם יפגשו כאן כדי לשתף פעולה באופן הדוק בתהליך הבנייה מחדש.
"אז אני מקווה שגם בימי אבל אלו, בימים אלו בהם אנו חושבים על בני הערובה, אנחנו עדיין מחכים להם, לאלו שעדיין נמצאים ברצועת עזה. גם בימים אלו אנו חושבים על העתיד. כדי שנוכל לתת לכם סיבות לכך שאנשי בארי יחזרו, והמקום הזה יחזור להיות מקום חי מאוד לישראל כאן בדרום ישראל״.