אחרי הסערה: ועדת שרים לחקיקה אישרה בשעה האחרונה (שני) את החוק של השרים בן גביר ולוין, לאישור מצלמות לזיהוי פנים, החוק מיועד בעיקר למאבק בפשיעה ובפרט בפשיעה במגזר הערבי.
החוק להצבת מערכות זיהוי ביומטריות במרחב הציבורי, קודם לאחר שעלה בעבר ונדחה, זאת בעקבות פרשנות רחבה מדי להיתר השימוש במצלמות.
לאחר דיונים בין המשרדים ביטחון לאומי והמשפטים, הוחלט על צמצום החוק למקרים של עבירות "פשע חמור", עבירות פרוטקשן.
הנוסח המעודכן יקבע כי לא יותר שימוש במצלמות הללו לאכיפת אירועי חופש ביטוי. בנוסף קובעת ההצעה המעודכנת עונש בחוק שלוש שנות מאסר. למי שיעשה שימוש לא חוקי בתיעודי המצלמות הללו.
השרים הורו לעדכן ולדייק את הנוסח, בכדי לאזן בין הצורך החיוני לאכיפת החוק במקרים של פשיעה חמורה, לבין העיקרון הבסיסי של שמירה על זכויות הפרט ועקרונות דמוקרטיים.
השרים איתמר בן גביר ויריב לוין עמדו על דרישתם להכניס סעיף בחוק המחריג במפורש עברות מתחומי חופש הביטוי וההפגנה כך שיהיה ברור שלא ניתן להשתמש בכלים החדשים אותם מבקשת המשטרה לצרכים אלו במקרים של אירועי חופש הביטוי.
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "הבאנו חוק מדוייק ומאוזן. בשעה שמספר הנרצחים במגזר הערבי עולה ועבירות הפרוטקשן נפוצות, יש חשיבות רבה למצלמות שמזהות פנים - שנפוצות במדינות שונות בעולם ומאידך במשמרת שלנו נעשה הכל כדי לא לאפשר שימוש פסול במצלמות ועל כך קבענו עונש מאסר וכן הגבלת השימוש למקרים חמורים של פשע חמור ואירועי פרוטקשן".
מפכ״ל המשטרה קובי שבתאי התייחס הבוקר (שני, צום גדליה) בישיבה השבועית של סגל הפיקוד הבכיר של משטרת ישראל, להצעת החוק שתעלה הבוקר להצבת מערכות זיהוי ביומטריות.
מדובר בחוק שלמעשה כבר החלה בשלהי הממשלה הקודמת ובמסגרתו יתאפשר שימוש במערכות צילום ביומטריות במרחב הציבורי לזיהוי פנים. זאת לטובת המלחמה בפשיעה של המשטרה כך שיוכלו לזהות פנים בזמן אמת.
בשמאל ובאופוזיציה היו שביקרו את החוק. כוח קפלן, ממובילי המחאה נגד הרפורמה והממשלה אמרה כי מדובר בהצעת חוק "הזויה שלקוחה ממשטר האייתולות האיראני שמרגל אחרי מתנגדי המשטר. מי שינסה לרגל אחרי אזרחים ואזרחיות ילמד במהרה שהאזרחים והאזרחיות יעיפו אותו משולחן הממשלה. זהי דיקטטורה לשמה ולא ניתן להפוך את ישראל לדיקטטורה משיחית מסוכנת".
כאמור הבוקר התייחס המפכ״ל לסערת החוק ואמר: ״הצעת החוק שעולה היום לאישור ועדת השרים היא כלי מציל חיים שבלעדיה משטרת ישראל לא תוכל להתמודד עם הטרור הפלילי, אירועי הרצח וניסיונות החיסול במגזר הערבי.
"ההצעה היא כלי חשוב שהמשטרה מנסה לקדם כבר מספר שנים לטובת סיכול ומניעה של פח״ע פשיעה חמורה ופגיעה בנפש. ההצעה היא פרי של איזון בין הצורך לשמירה על חיי אדם ובין חשיבות של הגנה על זכויות הפרט״.
עוד ציין המפכ״ל בדבריו בישיבה: ״הפעלת הכלי תעשה רק בכפוף למנגנוני פיקוח ובקרה שיבטיחו שימוש למטרות שנקבעו בחוק ותחת המגבלות ותוך הטלת סנקציות במקרים שבהם יהיה שימוש לרעה במערכת. המערכת היא כלי נוסף שיחזק את יכולתה את המשטרה להאבק בפשיעה החמורה״.