ראש ממשלת קטאר, מוחמד א-ת'אני, שתיווך במשך חודשים ארוכים בין ישראל לחמאס כדי להגיע לעסקת חטופים, סיפר בריאיון הערב (ראשון) לחדשות 12 על המגעים שנמשכו 15 חודשים מאז העסקה הקודמת, ודחה את הטענות על הקשר עם חמאס, אותן כינה "תעמולה פוליטית".
לדבריו, "זו לא הייתה עסקה פשוטה, זה לקח לנו כמעט 15 חודשים של משא ומתן. מאז קריסת העסקה הקודמת, שבה הצלחנו לשחרר 109 חטופים בנובמבר 2023, היו לנו עליות ומורדות במגעים, זה היה תהליך מסובך. מה שמאוד מעציב אותנו, זו העובדה שלקח כל כך הרבה זמן להגיע להסכם שהסכמנו על מסגרתו עוד מדצמבר 2023".
על הסיכויים להמשיך לשלב ב' של העסקה אמר א-תאני: "הכל תלוי בכך ששני הצדדים ידבקו בהסכם עצמו, זה הדבר הראשון. תהליך המשא ומתן על השלב השני אמור להתחיל ביום ה-16, אבל אנחנו מנסים להתחיל בו בהקדם האפשרי. אני מקווה שבשבוע הבא אתחיל לשוחח עם הישראלים כדי להתחיל, בתקווה, את השלב השני. אני מאמין שזה חשוב מאוד שנגיע עד לשלב האחרון בעסקה הזו, ונחזיר את כולם וגם נסיים את המלחמה לצמיתות".
לדבריו, "משא ומתן על השלב השני, ידרוש הרבה אומץ לב ומנהיגות. כמו כן, צריך לקבל מספר החלטות קשות, כדי להחזיר את כולם הביתה ולסיים את המלחמה - זה מה שכל הסכם שלום דורש, הוא דורש הנהגה חזקה שנחושה לשים את האינטרסים של העם שלה וביטחונו מעל הכל".
באשר למדינה פלסטינית אמר: "פתרון שתי מדינות הוא הדרך היחידה שבה יהיה לנו אזור שבו חיים בשלום זה לצד זה. אנחנו מאמינים שההסדרה בעזה צריכה לקרות דרך הסכם.
דבר שני, ההחלטה על איך לנהל את עזה היא החלטה שהפלסטינים צריכים לקבל וגם לישראלים יש זכות להבטיח ביטחון בגבול שלהם, זה משהו שאנחנו מבינים לחלוטין ונתמוך בו. במהלך המשא ומתן, לפחות באלה שאני השתתפתי בהם באופן אישי, תחת הנהגתו של הוד רממותו האמיר, הרבה קונפליקטים נפתרו, באמצעות הדיונים האלה".
במענה לשאלה על כך שקטאר למעשה עומדת מאחורי חמאס בכך שהיא מחזיקה את אל-ג'זירה, מארחת את מנהיגי חמאס, ומימנה את חמאס במיליארדי דולרים במהלך העשור האחרון, אמר: "זאת שאלה שאת התשובה שלה אני אפרק לגורמים רבים. הראשון, כפי שהזכרתי, האזור שלנו זה לא טיול בפארק. זה לא אזור פשוט, זה אזור מאוד מורכב. ליבת המדיניות החוץ של קטאר היא לפתור סכסוכים באמצעות תיווך, וזה מצריך שיהיה לנו ערוץ תקשורת פתוח עם כולם".
א-תאני הוסיף: "משרד חמאס בדוחה נפתח בתיאום מלא עם ארצות הברית. המשרד הזה ייצג, כפי שהזכרתי, את הערוץ הפתוח איתם על מנת לפתור סכסוכים ולמנוע סכסוכים עתידיים. זאת הייתה הסיבה ודרך התקשורת שהשתמשנו בה במהלך השנים האחרונות על מנת שהדברים שייעשו יקלו על העזתים וגם על מנת להשיג ביטחון עבור הישראלים".
לסיום אמר: "תיווכנו בתום לב, ייצגנו עמדה ניטרלית, ייצגנו ערוץ תקשורת בין שני הצדדים, וזה למעשה מה שנדרש כשאתה מתווך. אנחנו מאוד בטוחים שעשינו הכול ובצורה מאוד שקופה, בין אם מדובר במימון עזה, נושא שבו אנו עדים לטענות ותעמולה, לצערי, כלפי קטאר, על כך שהעברנו מיליארדים לחמאס, שזה מעולם לא היה המקרה ולא האמת".