המחקרים שלא הכרתם

למה סמל החטופים בצבע צהוב - ומתי ראש הממשלה מחליט ללבוש דווקא עניבה אדומה?

יש צבעים שקשה מאוד להישאר אדיש כלפיהם ומחקרים מראים שיש צבע אחד שמשפיע עלינו יותר מהצבעים האחרים | אז יצאנו לבדוק, למה סמל החטופים הוא דווקא בצבע צהוב? לפי מה ראש הממשלה בנימין נתניהו בוחר את צבע העניבה ומה המכנה המשותף בין טראמפ לנתניהו? (מגזין)

|
1
| כיכר השבת |
סמל החטופים, בצהוב (צילום: shutterstock)

מעטים מאיתנו נשארים אדישים לצבעים שסביבנו. צבעים חדים - בפרטי לבוש או במגורים - מגרים את החושים ומשפיעים על החלטותינו בשורה ארוכה של תחומים.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

כמו ברמזור - הצבעים באים לידי שימוש במגוון רחב של תחומים, כך למשל אדם אומר לחברו: "אין לי מושג ירוק", כאשר הכוונה היא להמחיש חוסר ידע, כלומר הירוק מסמל את האפשרות לדעת, להכיר.

לפעמים משתמשים בצבע הירוק כביטוי למשהו שלילי, כמו "ירוק מקנאה". כאשר הכוונה התרבותית היא לאדם שהחליף צבע בעורו מרוב קנאה.

בדומה לזה, קיים ביטוי לשוני, התחום האפור - המבטא משהו שאינו חד משמעי או מוטל בין שתי הגדרות שונות.

גם המושג "השוק השחור", או "עובד בשחור", בא לבטא פעולה שנעשית במחשכים, באופן מוסתר או בלתי חוקי. ללא אישור.

נתניהו, פעם עם עניבה כחולה ופעם עם עניבה אדומה (צילום: shutterstock)

בהיסטוריה החברתית נעשו שימושים בצבעים כחלק מסמל מאבק, בתחושת דחיפות.

הצבע הכתום כיכב לפני כעשרים שנה בתקופת ההתנתקות - כסמל למאבק על הבית של המתיישבים בגוש קטיף ועוטף עזה.

הכתום סימן השקפה פוליטית ברורה. באותה תקופה, תומכי ההתנתקות - אותה הוביל ראש הממשלה דאז אריאל שרון - התרחקו מהצבע הכתום ולא לבשו בגדים בצבע הזה.

הצבע הצהוב - נתפס הן כצבע הבהיר, השמח, החם והאופטימי של אור השמש, והפך להיות מאוד משמעותי במרחב הציבורי בשנה ורבע האחרונה, מאז מתקפת חמאס והמלחמה שפרצה - הפך הסמל הצהוב לסמן מודעות גבוהה להזדהות עם החטופים, ותקווה לשובם לשלום.

עם זאת, הצבע שמעביר את המסר החזק ביותר - הוא הצבע האדום. לא לחינם כולנו מכירים את הביטוי 'קווים אדומים', בתור הצבת גבולות, מעצור, בלם, בשורה ארוכה של נושאים.

רוב הפסיכולוגים ואנשי התקשורת העוסקים בהשפעה ציבורית רחבה, מעידים שהצבע האדום מעורר הכי הרבה תשומת לב.

מחקרי שיווק לאורך השנים חשפו שהצבע האדום קשור לכוח, לסמכות ולמחיר. כאשר מחירים היו כתובים בצבע אדום - צרכנים גברים החשיבו את המחיר מומלץ וחסכוני יותר לעומת אותו סכום שנכתב בצבע שחור.

צבעי הלבוש הם חלק מההצגה התרבותית והתעסוקתית שלנו - אנשים מציגים מידי יום רעיונות ופרויקטים, בפני משקיעים או שותפים, מעסיקים או שאר צופים.

מחקרים מגלים כי בפרטי לבוש הצבע האדום עשוי לרתק את הצופה ולמרכז את המבט ולהעניק פרשנות מנצחת ועדיפה למי שלובש את הבגד האדום.

באופן לא מפתיע, גברים בעלי מעמד, נבחרי ציבור, בכירים ומפורסמים, עושים שימוש בפריט לבוש בצבע האדום כדי להוביל להשפעה חיובית.

טראמפ, פעם עם עניבה אדומה ופעם עם עניבה כחולה (צילום: shutterstock)

מאוד נפוץ שפוליטיקאים גברים, עונבים עניבות אדומות כאשר הם מעוניינים ושואפים לשכנע אנשים לתת בהם אמון או לבחור בהם.

מעקב מרתק אחרי העניבות אותן לובשים הפוליטיקאים המפורסמים ביותר - כמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ממחישים את נוכחותו של הצבע האדום.

נתניהו רגיל ללבוש עניבות בשני צבעים מרכזיים. העניבה הכחולה תכולה - לאירועים רשמיים בהם הוא מייצג את מדינת ישראל. במפגש עם נבחר ציבור בכיר ממדינה אחרת - המנהג הלא כתוב הוא, ללבוש את העניבה תואמת לצבעי הדגל. כלומר עניבה בצבע כחול תכלת על חולצה לבנה היא צבעי דגל ישראל ולכן בהופעה של ראש הממשלה בפני הקונגרס הוא ישתמש בעניבה כחולה.

לעומת זאת, כאשר ראש הממשלה ירצה להעביר מסר פוליטי לתומכיו או לאזרחים, באופן שיעורר מאוד את תשומת ליבם לדברים עם המסר אותו הוא מדגיש - הוא ישתמש בעניבה אדומה שתתרום להשפעה הנחרצת והחד משמעית של הדברים. לכן, בנאומים פוליטיים בכנסת - ראש הממשלה יעדיף להשתמש בעניבה אדומה.

דגל המחאה בצבע כתום, במלאות 4 שנים להתנתקות (צילום: Edi israel/Flash 90)

נתניהו, המוכר בכל העולם כאשף תקשורת, יודע שמסרים ויזואליים עוברים טוב לא פחות (ואף יותר) ממילים. מודע לכך ששמו יהיה חתום וחקוק בספרי ההיסטוריה כמי שכיהן כראש הממשלה בעת המלחמה שפרצה באופן הדרמטי ביותר.

משום כך, בתקופה הראשונה למלחמה, הוא הופיע בכלי התקשורת וגם בפגישות רשמיות עם הנשיא ביידן כשהוא לובש חליפה כהה וחולצה לבנה, אך ללא העניבה המפורסמת. כדי להשרות אווירה של חיבור לרחשי העם ופחות רשמיות מנותקת רהבתנית.

בשלב מסוים, ראש ממשלה ויתר בכלל על הלבוש הרשמי הכולל חליפה ואימץ את הנוהג של חברי הקבינט המצומצם, יואב גלנט ובני גנץ, שלבשו חולצות שחורות ללא עניבה.

אגב, הצבע השחור משרה אווירה של רצינות אבל צריך להדגיש - לא עצבות אלא רצינות. לכן נהוג בעולם ששופטים, עורכי דין, ראשי ממשלות, נשיאים ואנשים נכבדים אימצו לעצמם דווקא חליפות שחורות.

כובד הראש אותו רצו לשדר הפוליטיקאים הבכירים ברגעים הלחוצים במלחמה - עבר בהחלט באמצעות הלבוש השחור.

גנץ וגלנט בחולצה שחורה, נתניהו בלי עניבה - חודשיים לתוך המלחמה (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)

נתניהו אינו המנהיג הראשון שעושה שימוש בבגדים כדי להעביר מסרים שאינם מילוליים, בין אם זה כלפי אזרחי ישראל או מנהיגי העולם.

מלבד נתניהו שידע לזהות לאן הרוח התקשורתית נושבת, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הבין זאת עם פתיחת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה וצרב את עצמו בתודעה הבינלאומית כמנהיג באמצעות לבושו: מול החליפות היוקרתיות ומותגי הלבוש היקרים של פוטין – בחר זלנסקי ללבוש חולצת טי בגוון חאקי בגזרה צמודה לגוף, לפעמים עם סמל הצבא האוקראיני מעל הלב.

ואם כבר הזכרנו את הצבע האדום בפריט הלבוש של ראש הממשלה, מעניין להזכיר כי מי שלובש להנאתו בהרבה אירועים עניבה אדומה הוא הנשיא הנכנס של ארצות הברית דונלד טראמפ. שאופיו הסוער והדומיננטיות האישית בכל אירוע - מתאימים היטב למסר הבוער מהעניבה האדומה והבוהקת.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

ואגב, גם את חוק הגיוס הדרמטי, הציג שר הביטחון ישראל כץ, כשהוא לובש עניבה אדומה.

קרדיט לפסיכולוגית הידועה, פרופ' תלמה לייבל, על מחקרה העמוק בנושא השפעת הצבעים על חיינו.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
צבע האדום כהה וסולידי עם נטיה לבורדו מרכז תשומת לב וגורם לשכנוע. צבע אדום בוהק בו משתמש טראמפ הינו צבע שמגדיר נוכחות ונכונות להחציף ולהתעמת באגרסיביות. צהוב בוהק מעצם היותו פחות שימושי מרכז תשומת לב בצורה רכה יותר וללא האגרסיב של טראמפ....
ליתר דיוק
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות