

ארה"ב וישראל פנו לפקידי ממשל בשלוש מדינות במזרח אפריקה, כדי לדון בשימוש בשטחים שלהן כיעדים פוטנציאליים ליישוב מחדש של פלסטינים שייצאו מרצועת עזה במסגרת תוכניתו המוצעת של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
על פי הפרסום הבוקר (שישי) בסוכנות הידיעות AP, גורמים בישראל ובארה"ב אישרו את המגעים עם שלוש הממשלות. עם זאת, לדבריהם, לא ברור עד כמה השיחות בנושא נמצאות בשלבים מתקדמים. הגורמים גם לא ציינו באילו דרגים התקיימו אותם דיונים.
השיחות עם הבכירים החלו ימים לאחר שטראמפ הצהיר על התוכנית השאפתנית, כשעמד לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים בבית הלבן. גורמים אמריקנים ציינו כי וושינגטון וירושלים פנו למדינות בנפרד, וכי ישראל היא זו שמובילה את השיחות.
לפי הדיווח, כדי לעודד את סודן וסומליה לשתף פעולה, לישראל ולארה"ב יש מגוון תמריצים לתת להן - פיננסיים, דיפלומטיים וביטחוניים, בדומה לשיטה שבה נקט טראמפ בעת קידום "הסכמי אברהם".
בדיווח נכתב, כי גורמים רשמיים בסודן הבהירו כי הם דחו את הפניות מארה"ב, בעוד שגורמים בסומליה ובסומלילנד הכחישו שנעשתה פנייה אליהם.
המגעים עם סודן, סומליה והטריטוריה המתבדלת סומלילנד משקפים את הנחישות בארה"ב ובישראל להתקדם עם התוכנית שעוררה התנגדויות עזות בעולם הערבי ובאירופה.
עם זאת, שלוש המדינות שהוצע להן לקלוט עזתים בשטחן עניות במיוחד, מה שמעמיד בספק את הצהרת טראמפ שלפיה העזתים ישוכנו ב"אזור יפה".
הרעיון של העברה המונית של פלסטינים מרצועת עזה נחשב בעבר לבלתי ישים, אך מאז שהציג טראמפ את הרעיון בחודש שעבר, ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג אותו כ"חזון נועז". הפלסטינים בעזה דחו את ההצעה, וגם מדינות ערב הביעו התנגדות נחרצת והציעו תוכנית אלטרנטיבית. ארגוני זכויות אדם אמרו כי הפעלת לחץ על הפלסטינים כדי שיעזבו יכולה להיחשב לפשע מלחמה. בכל זאת, הבית הלבן אומר שטראמפ "עומד על חזונו".


רק ביום רביעי התבטא טראמפ כי הפלסטינים לא יגורשו מעזה, בניגוד לכאורה להצהרותיו הקודמות בדבר "תוכנית הריביירה" שלו.
את הדברים אמר נשיא ארה"ב במהלך מפגש בחדר הסגלגל עם ראש ממשלת אירלנד, תומך הפלסטינים.
"אף אחד לא מגרש פלסטינים מעזה", אמר טראמפ בתגובה לשאלת עיתונאי.
הדברים באו בהתייחסות לדבריו של ראש ממשלת אירלנד ששוחח עם טראמפ על סוגיית עזה.