בצל ההתפרעויות של אנשי השמאל בכבישים ברחבי הארץ, יזמו הערב (רביעי) מספר חברי כנסת משני צידי הפוליטיקה הישראלית מכתב הקורא לראשי הקואליציה והאופוזיציה להפסיק את הקרבות בתקשורת וכנסת ולהגיע להידברות באופן מיידי אצל נשיא המדינה יצחק הרצוג.
במכתב, עליו חתמו חברי הכנסת דנון ואדלשטיין מהליכוד יחד עם גדי איזנקוט, פנינה תמנו-שטה, אורית פרקש הכהן וחילי טרופר ממחנה גנץ, (כחול לבן / המחנה הממלכתי), ביקשו הפוליטיקאים מחבריהם לעזוב הכל ולהגיע לבית הנשיא על מנת לדון בחקיקה המשפטית אותה מובילים לוין ורוטמן מהקואליציה.
במכתב, מדגישים הפוליטיקאים כי מטרתו של המכתב היא אחדות: "אנו החתומים מטה, חברי כנסת מסיעות שונות, אשר בראש מעיינינו טובתה של מדינת ישראל, מתחייבים לעשות הכל כדי לשמור על הבית המשותף".
חברי הכנסת ציינו כי "מדינת ישראל, מתמודדת בימים אלה מול אתגרים רבים ומורכבים בתחומי החברה, הכלכלה ומעמדה הבין לאומי וניצבת מול פיגועים קשים ואתגרים ביטחוניים חמורים מאי פעם, כשמעל כל זה מרחפת, כצל קודר, המחלוקת הקשה הקורעת ומפלגת את הציבור בישראל באשר להצעות השונות שעניינן מערכת המשפט בישראל".
"חובה על כולנו כנציגי הציבור ונבחריו, לפעול לאלתר ליישוב המחלוקות ולהשגת הסכמות ובעיקר לעצור את סכנת ההתפרקות הרובצת לפתחנו כחברה וכמדינה" כתבו חברי הכנסת מהימין ומהשמאל. "כל שנדרש הוא להיענות להזמנת נשיא המדינה ולקיים דיון על בסיס עקרונות המתווה שהציע".
אולם, שר התקשורת שלמה קרעי (הליכוד) מיהר לפרסם בעקבות המכתב, כי התפרעויות השמאל היום מוכיחות שאין פניהם להידברות: "ההפגנות האלימות מוכיחות את ההיפך הגמור מרצון להידברות. אסור בשום אופן לעצור את החקיקה. הידברות אין פירושה התקפלות".
קרעי הוסיף: "כל מי שקורא לכך, מוסיף דלק למדורת הכאוס של אותם אנרכיסטים חסרי אחריות שאומרים: "בדרך שלנו או שתישרף המדינה. לא יקרה".
גם דנון, החתום על המכתב מיהר להבהיר כי אין בכוונת המכתב לקרוא לשר המשפטים יריב לוין וליו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן להקפיא את החקיקה כתנאי סף להידברות, אלא רק קריאה כנה לכל חלקי העם לגלות בגרות ואחריות ולהגיע להידברות ולהבנות.
מוקדם יותר הערב, נאם נשיא המדינה יצחק הרצוג בטקס סיום קורס חובלים. הרצוג הקדיש את נאומו למצב הפוליטי: "מדינת ישראל, החברה הישראלית, כולנו – נמצאים בשעה קשה של משבר פנימי, עמוק וחמור שמאיים על כולנו. הוא מאיים על החוסן הפנימי ועל הסולידריות הישראלית. הוא מסוכן. מסוכן מאד".
הרצוג המשיך: "אני פונה מכאן לאזרחיות ואזרחי ישראל ביום הקשה והכואב הזה: אני שומע את קולכם, אחיי ואחיותיי, קולות של אזרחים ישראלים פטריוטים החרדים לדמוקרטיה הישראלית. אני רואה את המחאה, את החרדה ואת החשש הבוקע מעומק ליבכם - חשש אותו הבעתי גם אני לגבי החקיקה כפי שהיא מובאת כעת. אני מרגיש היטב את עומק הכאב, ואת עומק הדאגה לגורלה של המדינה".
נשיא המדינה הוסיף להתריע: "אנחנו עלולים להתדרדר לתהום נוראה ומנגד אנחנו יכולים להגיע לפתרון בהסכמה רחבה. לא אתן למדינת ישראל שלנו – של כולנו – להגיע אל נקודת האל-חזור, לא אתן לאסון ההיסטורי הזה להתרחש. לעולם לא אוותר על אף חלק בחברה הישראלית - וגם לא על הסיכוי להגיע להסכמה רחבה. אני יודע שרבים רבים רבים מכם כמהים לכך; ואני אתכם. אני חרד לגורלנו המשותף. חרד למדינה שלנו, שעצם הקמתה היה נס גלוי, ושהצלחתה היא פרי עמלנו כולנו".
לסיום, קרא הנשיא שוב לצדדים הנצים של הפוליטיקה הישראלית להתאחד: "לוותר או להרים ידיים – זה פתרון קל, אבל זו לא תכנית עבודה. בחודשיים האחרונים אני מחפש את ההזדמנות בתוככי המשבר, אני מאמין בכל ליבי שאפשר להפוך את רגע המשבר הזה לרגע חוקתי מכונן. רגע בו נבצר לדורות את הדמוקרטיה שלנו, את עקרונות מגילת העצמאות, את עליונות החוק, את זכויות האדם, ואת האיזונים והבלמים בין הרשויות".
הרצוג הביע את תקוותו כי המחלוקת תיפתר: "אני מאמין שאפשר להפוך את הקרקע הבוערת תחת רגלינו לאדמה פורייה ובשלה להסכמות - שיביאו למדינת ישראל יציבות לשנים ולדורות, וישקפו באופן העמוק ביותר את העקרונות הדמוקרטיים והיהודיים של מדינתנו – שמופיעים באופן ברור ומחייב במגילת העצמאות״.