

לפני כמה חודשים פנה חבר-הכנסת הרב חיים אמסלם אל שר המשפטים, יעקב נאמן, בקשר להסתה החמורה המשתוללת נגד המגזר החרדי.
הרב אמסלם שאל:
בעבר יזם היועץ-המשפטי חקירה בחשד להסתה, בעקבות פרסום בתקשורת. לאחרונה פורסם כי שדר כינה את החרדים עלוקות ותולעים וקרא לכבות להם את החשמל.
רצוני לשאול:
1. האם היועץ-המשפטי יזם חקירה נגדו? אם לא –
2. מה ייעשה לחקירת המקרה?
תשובת שר המשפטים יעקב נאמן:
אדוני היושב-ראש, כנסת נכבדה, עניין אמירותיו של השדר גבי גזית אכן הועבר לבדיקת היועץ המשפטי לממשלה.
לאחר בחינת הדברים, עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא כדלקמן: "מעבר לכך שספק אם המקום הראוי להתמודדות עם התבטאויות חמורות מעין אלו הוא הזירה הפלילית דווקא, יצוין כי כפי שיוסבר בהמשך, קיימת בעייתיות בשימוש באחת מהעבירות הרלוונטיות לכאורה בעניינים מעין אלה- "לשון הרע על ציבור"' לפי סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע, ו"הסתה לגזענות" לפי סעיף 144ב לחוק העונשין.
בעבירה לפי סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע, אשר נחקק לפני כ-15 שנים, לא נעשה שימוש מעולם; המדובר בהוראה חריגה ביותר, ושימוש בה עלול להיות תקדים בעייתי, ולגרור תופעות של תלונות הדדיות ודרישות מצד קבוצות אוכלוסייה שונות לשימוש בכלי זה גם במקרים רבים אחרים של דברי לשון הרע על ציבור זה או אחר - תופעה שלצערנו רווחת במקומותינו.
באשר לעבירת הסתה לגזענות - אף שבה אכן נעשה לעיתים שימוש, במקרה דנן לא נראה שניתן לעשות כן, מאחר שלא מתקיים התנאי הקיים בהגדרת הגזענות, המצויה בסעיף 144א לחוק העונשין, ולפיה הדברים צריכים להיאמר "...בשל צבע או השתייכות לגזע או למוצא לאומי - אתני". מובן, כי קבוצות אוכלוסייה כמו "חרדים" או "מתנחלים" אינן מהוות "גזע" או "מוצא אתני" - כפי שהוחלט בעבר גם ביחס לאמירות שכוונו נגד "שמאלנים".
נוכח האמור, לא נמצא אפוא מקום, לפתיחת חקירה פלילית בעניין.
עם זאת, בכדי שלא ישתמע מעמדתנו האמורה כי יש להשלים עם התבטאויות מעין אלה, נבקש להדגיש כי המדובר לטעמנו בהתבטאויות חמורות ביותר וחסרות טעם, שאין להן מקום בשיג- ושיח הציבורי בחברה בישראל, ובוודאי לא מעל גלי האתר של תחנת רדיו ציבורית. אמירות פוגעניות ומכלילות מעין אלו שנאמרו על-ידי מר גזית, עלולות לפרום עוד יותר את המרקם העדין בין קבוצות האוכלוסייה המקוטבת ממילא, ומוטב היה להן שלא היו נאמרות כלל, ומשנאמרו - שתימצא הדרך הראויה לחזור מהן.
סיכומם של דברים: אף שאיננו סבורים כאמור, כי המישור הפלילי הוא המתאים לטיפול בנושא, הרי שנוכח חומרתם יוצאת הדופן של הדברים, ראוי לטעמנו לפעול בעניין זה באפיקים הרלוונטיים של הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, מועצת העיתונות וכיוצא באלה; אנו מקווים שכך אכן ייעשה, ויינקטו הצעדים ההולמים בנסיבות העניין".
עד כאן עמדת היועץ המשפטי לממשלה, ועל כך אני מבקש להוסיף: אם ניקח את דבריו של אותו שדר, ונחליף את המילה "חרדים" במילה "ערבים" או "יהודים" תתגלה מיד למי שבכלל זקוק לכך, חומרת אמירות מעין אלה.