שש וחצי שנים חלפו מאז היועץ המשפטי לממשלה הטרי, אביחי מנדלבליט, קיבל את ההחלטה לאשר לפתוח בחקירה נגד יו"ר ש"ס, אריה דרעי. בעוד כחודשיים מנדלבליט יסיים את תפקידו וייפרד מהלשכה בצלאח א-דין, לא לפני שיכריע בתיק שליווה אותו במשך קדנציה שלימה: חקירת דרעי.
חקירת דרעי נפתחה בחשדות חמורים של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ועוד. לבסוף, לאחר חקירה ארוכה ולמרות המלצות המשטרה היועמ"ש החליט להעמיד לדין את דרעי, בכפוף לשימוע, בעבירות מס בלבד, תוך מחיקת סעיף השוחד.
מאז החלטתו של היועמ"ש חלפו עשרה חודשים, גם מהשימוע חלפו חודשים רבים, אך ההחלטה טרם התקבלה ויש מי שרואה בכך 'עינוי דין' בלתי מוסבר, כפי שהתבטא הפרשן הבכיר של 'חדשות 13', רביב דרוקר, באולפן 'כיכר השבת'.
גורמים במשרד המשפטים העריכו בחודשים האחרונים כי תיק דרעי ייסגר בעסקת 'תשלום כופר'. אך לאחרונה בפרקליטות המדינה, מיסוי וכלכלה, מתעקשים כי דרעי יואשם תוך דרישה להטלת קלון, בעוד פרקליטי דרעי לא מוכנים לשמוע על אופציה של הסדר הקובע כי דבק במעשיו קלון. בשלב זה דרעי מוכן להודות בעבירות מס קלות, עבירות שלא כוללות כוונה פלילית, וזה בכדי להימנע מהליך פלילי בבית המשפט.
מי שיצטרך לקבל את ההחלטה הוא היועמ"ש, שאחרי שש וחצי שנים של אי קבלת החלטה, הוא יעזוב את תפקידו כשתיק דרעי הגיע להכרעה. לדברי גורמים המעורים בתיק, מנדלבליט לא יאפשר שתיק החקירה ייסגר לחלוטין.
יודגש כי גם במידה ויוחלט להגיש נגד דרעי כתב אישום הכולל עבירת קלון ודרעי יורשע אך לא ייגזר עליו עונש מאסר בפועל או עבודות שירות, הרי שהוא ייצטרך לפרוש מהכנסת בקדנציה הנוכחית והוא יוכל לחזור בבחירות הקרובות. שכן רק במידה שהוטל עונש מאסר/עבודות שירות - יש חובה לפרוש מהחיים הציבוריים למשך שבע שנים. יצוין כי פרקליטיו של דרעי דורשים שההסדר, אם ייחתם, לא יכלול עונש מאסר על תנאי.
כזכור, בריאיון באולפן 'כיכר', התבטא העיתונאי רביב דרוקר: "ההר הוליד עכבר, עדיין יש שם עבירות מס. היועמ"ש אומר בעצמו 'אם זה מה שהיו מביאים לי בהתחלה - לא הייתי פותח תיק'. האם עשו לו עוול בזמן שזה נמשך? עוול נוראי".
כאמור, לפני כעשרה חודשים הודיע היועמ"ש כי קיבל החלטה להגיש נגד דרעי כתב אישום, בכפוף לשימוע, בעבירות מס. מנדלבליט ניקה את דרעי מחשד לשחיתות שלטונית: "לא נמצא בסיס ראייתי להוכחת החשד המשמעותי - אשר עמד ביסוד החקירה - לביצוע עבירות של שחיתות שלטונית על ידי השר אריה דרעי".
עבירות כתב האישום, בכפוף לשימוע
עסקת גבעת שאול
עניינה של פרשה זו בעסקת נדל"ן משנת 2013, במסגרתה מכר השר דרעי לאחיו שלמה דרעי, נכס בשכונת גבעת שאול בירושלים, שבו החלה בניית בניין מגורים בן 5 דירות. בהתאם לחומר הראיות שנאסף, הדיווחים שהועברו לרשויות מיסוי מקרקעין במסגרת טפסי הדיווח על העסקה (מש"ח), כמו גם חוזה המכירה שצורף לדיווח, כללו מצגים כוזבים לכאורה, לרבות גובה התמורה שבעסקה, תיארוך העסקה לאחור, והצגת המגרש הנמכר כמגרש ריק במקום מצבו האמיתי כבניין מגורים מתהווה.
הכנסות מחברת גרין אושן
גרין אושן הייתה קרן פיננסית להשקעות בארה"ב. על-פי החשד, בשנת 2011 החלה גרין אושן לשלם לשר דרעי עמלת מגייס בגין גיוס משקיע לקרן. הראיות מלמדות, כי לפי הוראתו של השר דרעי, החל מינואר 2013 עת חזר לחיים הפוליטיים, הורה השר דרעי לגרין אושן להעביר את סכומי העמלות להם היה זכאי לאחיו שלמה. בהתאם לכך, בין השנים 2015-2013 שולמו לשלמה דרעי כ-630 אלף ש"ח כנגד חשבוניות "ייעוץ" כוזבות לכאורה שהפיק משרד עו"ד שלמה דרעי.
הכנסות מחברת בת של אגד וממשה הבא
על-פי החשד, בשנת 2012 השר דרעי העניק שירותי ייעוץ ושיווק למיזם משותף של איש העסקים משה הבא ואגד חברה לתחבורה בע"מ. השר דרעי ביקש לכאורה לקבל את שכרו בדמות תרומה בגובה 180 אלף ש"ח שתשולם לעמותת כרמי העיר, של מקורבו יהודה אזרד, אשר סייע לו לאורך השנים. שכר זה, אשר חייב במס, לא דווח בדו"חותיו האישיים של השר דרעי או של החברה שבבעלותו למס הכנסה. בנוסף, באותם ימים שילם הבא מחשבונו הפרטי לחשבונו הפרטי של השר דרעי סך 100 אלף ש"ח נוספים, המהווים הכנסה שלא דווחה למס הכנסה.