כמה "מפתיע", באו"ם שוב לא אוהבים אותנו: מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש פרסם אמש (שני) הצהרה מיוחדת לציון 50 שנים למלחמת ששת הימים, וקרא לישראל ולפלסטינים לחיות יחד בשלום. באיגרת של גוטרש שפורסמה גם באתר האו"ם נכתב כי "כיבוש הגדה המערבית, מזרח ירושלים, רצועת עזה והגולן הסורי - גירש מאות אלפי פלסטינים וסורים, וגזר תנאים הומניטריים קשים לפלסטינים".
גוטרש הוסיף כי "בקרב הפלסטינים צמחו דורות על גבי דורות שנולדו במחנות פליטים צפופים, וחיים בעוני מחפיר ללא כל תקווה לחיים טובים יותר עבור ילדיהם". גוטרש קרא לישראל לסיים את שליטתה באזורים שנכבשו במלחמה ולהתחיל בדיונים על פתרון שתי מדינות, שלטענתו הוא גם הפתרון המדיני היחיד שישמור על האינטרסים הביטחוניים של ישראל ועל ריבונות הפלסטינים.
"עכשיו זה לא הזמן לוותר על המטרה - יש לפתור את כל הסכסוכים על בסיס החלטות האו"ם והחוקים הבינלאומיים", אמר המזכ"ל והדגיש כי בשנת 1947 העולם הכיר בשתי מדינות שיקומו יחד. "ב-14 במאי 1948 נולדה מדינת ישראל - אך כמעט שבעה עשורים לאחר מכן העולם עדיין מחכה להולדתה של המדינה הפלסטינית".
שגריר ישראל באו"ם דני דנון זעם על הצהרתו של המזכ"ל ותקף את דבריו: "במקום להפיץ שקרים מוטב שהאו"ם ידבוק בעובדות. שכנותיה של ישראל לא התחילו לתקוף אותה ב-1967, והאו"ם מנסה להשוות בין טרור ורצח של חפים מפה לבין בניית בתים". דנון הוסיף: "עוד יותר הזוי להאשים את הדמוקרטיה היחידה באזור באלימות ובטרור ששורר במזרח התיכון. ביום שבו ההנהגה הפלסטינית תנטוש את ההסתה והטרור - אז נוכל להתקדם לעבר השלום".
באו"ם צפויים לעסוק בנושא זכויות הפלסטינים כשנציגי "בצלם" בראשות מנכ"ל הארגון צפויים להגיע לכנס מיוחד בנושא. שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, שהתייחס לנושא אמר: "בצלם רוצים לראות את ירושלים בידי הפלסטינים. בושה שארגון ישראלי מסייע לפלסטינים לפגוע בישראל מעל בימת האו"ם. בצלם ממשיכים בניסיונותיהם האובססיביים להשמיץ את ישראל בפני העולם ומנצלים את מעמדם כארגון ישראלי כדי לתת לגיטימציה להסתה נגדנו. בצלם חברו לשונאי ישראל כדי לערער את זכותנו ההיסטורית על ארץ ישראל ועל בירתה הנצחית ירושלים".
מארגון השמאל הקיצוני "בצלם" נמסר בתגובה: "ממשלת ישראל ושגרירה באו"ם ממשיכים לשקר ולהשמיץ, כי אין להם מה להציע ל-13 מיליון הישראלים והפלסטינים שבשליטתם - מלבד המשך הדיכוי והאלימות של הכיבוש. לעומתם דורש בצלם פעולה בינלאומית, למען עתיד של זכויות אדם, חירות ושוויון".
וכדי להבהיר היטב לצד מי עומדים באו"ם, משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים השיק השבוע פרויקט מיוחד שבמסגרתו חנך אתר חדש לציון "50 שנים לכיבוש הישראלי" ובו "50 סיפורים של פלסטינים החיים תחת הכיבוש". באתר מוצגות עדויות של נשים, ילדים, קשישים וגברים המספרים על הסבל שנגרם להם על ידי "הכיבוש הישראלי"
"חודש יוני 2017 מציין חמישים שנים מאז שישראל התחילה את הכיבוש הצבאי בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורצועת עזה", נכתב באתר, "הכיבוש הישראלי המתמשך, שסיומו לא נראה באופק,יוצר תחושה של חוסר תקווה ותסכול שמניע אלימות מתמשכת ומשפיע על הישראלים ועל הפלסטינים".
עוד נכתב באתר כי "הכיבוש הישראלי הוא גורם המפתח לצרכים הומניטריים" וכי "הכיבוש מונע מהפלסטינים שליטה על ההיבטים הבסיסיים של חייהם: לנוע בתוך מדינתם ולפתח את הטריטוריה שלהם ואת כלכלתם. הסיפורים האלה ממחישים את החוויות הפלסטיניות של הכיבוש וההשפעות ההומניטריות שלו".
בישראל מקווים כי עמדת הממשל האמריקאי העכשווי ונציגת ארה"ב באו"ם ניקי היילי שעמדה בצורה ברורה לצדה של ישראל יצליחו לשפר מעט את היחס לו זוכה ישראל במוסדות האו"ם.