

נשיא המדינה ראובן ריבלין תקף הערב (שלישי) בחריפות את הצעת חוק הלאום שמאיימת על שלמות הממשלה והקואליציה ואת מקדמיו, ביניהם גם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
בכנס הפרקליטים השנתי באילת אמר הנשיא: "מה הטעם בהצעה לחוק יסוד: ישראל מדינת הלאום של העם היהודי. האם אין בעצם קידומה של הצעה זאת משום הטלת ספק בהצלחתו של המפעל הציוני הכביר שזכינו כולנו לחיות בו? האם הצעה זאת אינה למעשה דוחפת ומעודדת אותנו, לחפש סתירה בין אופייה היהודי של מדינת ישראל לאופייה הדמוקרטי? האם בכך, הצעת החוק הזאת, לא משחקת לידי המבקשים להשמיצנו?".
ריבלין תהה האם ההצעה לא מסייעת ל"אלה המבקשים להראות כאילו גם בתוכנו, יש כאלה המוצאים סתירה בין היותנו עם חופשי בארצנו, לבין חירותם של ציבורים לא יהודים בתוכנו?".
הנשיא הוסיף: "הגישה ההיררכית, המעמידה את היהודית לפני הדמוקרטית, מחמיצה את עומקה וגדולתה של מגילת העצמאות שכרכה את שני המרכיבים יחדיו - ללא הפרד. יהודית ודמוקרטית, דמוקרטית ויהודית - בדיבור אחד נאמרו, ובדיבור אחד הן מוכרחות להמשיך ולהיאמר. אלה אינן מילים בעלמא. זוהי נשמת אפה של מדינת ישראל".
לדבריו, "מנסחי המגילה, בחוכמתם הרבה, עומדים על כך שהציבור הערבי בארץ, כמו גם קבוצות אחרות, לא ירגיש כפי שהרגישו היהודים בגלות. לכן, המגילה לא רק קובעת את שוויון הזכויות החברתי המלא לכל אזרחיה, אלא קובעת גם זכויות לקבוצות שבתוכה, ככאלה: דת, לשון, חינוך, תרבות. אבותיה המייסדים של מדינת ישראל, שיוו לנגד עיניהם מדינה שאופייה היהודי ואופייה הדמוקרטי חד הם".
"המאמץ שלנו כולו צריך להיות מושקע לא במקף המפריד בין היהודית לדמוקרטית, אלא בהפריה הדדית ובהעצמה הדדית שמתרחשות במפגש ביניהן" אמר ריבלין.
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, נשא אף הוא דברים בכנס ואמר כי "מדובר בהצעה לחוק יסוד שעתידה להשפיע על חייו של כל אזרח ותושב במדינה ועל פני החברה כולה, כמו על יחסי החוץ של ישראל. הצעות החוק הפרטיות לוקות בקשיים מהותיים משמעותיים ביותר ועל כן אני סבור כי אין זה ראוי שהממשלה תתמוך בהן ושראוי שחוק כזה, שאמור לעסוק בליבת המשטר החוקתי של מדינת ישראל, ראוי שיחוקק בדרך המלך על ידי הממשלה ולא בדרכים צדדיות בדמות הצעות חוק פרטיות".
כזכור, בתחילת השבוע עבר החוק בממשלה לאחר דיון סוער במיוחד. השרים ציפי לבני ויאיר לפיד התנגדו לחוק והודיעו כי אין בכוונתם לתמוך בו במליאת הכנסת, אליו יובא החוק לדיון בשבוע הבא.
עם זאת, השניים התחמקו מלומר האם יצביעו נגד החוק, דבר שייאלץ את ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטרם ובכך העצם תיפול הממשלה.