

על רקע המצב הנפיץ ביחסים בין הפלסטינים לישראל, ועל רקע המצב המתוח בקואליציה ובממשלה בנוגע לתקציב המדינה ושורת חוקים נוספים, ראש הממשלה בנימין נתניהו נכנס שוב לעימות חריף עם שרת המשפטים ציפי לבני, זאת בנוגע ל"חוק הלאום" של ח"כ זאב אלקין (הליכוד).
נתניהו רצה שהחוק יעלה היום (ראשון) לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה, אך יו"ר הוועדה לבני דחתה את הדיון ותקפה את נתניהו. "לא אוותר על הדמוקרטיה", אמרה לבני, "אמשיך להילחם כדי שישראל תהיה גם מדינת העם היהודי וגם דמוקרטית. זה הבסיס של הציונות, כך נקבע במגילת העצמאות וכך יהיה".
מיד אחרי ההחלטה פרסם ראש הממשלה נתניהו הודעה בה נאמר: "מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי. זהו נושא עקרוני וחשוב לעתידו של העם היהודי במדינת ישראל".
השר יעקב פרי אמר כי "המצב הנפיץ הקיים היום במדינה בקרב המגזר הערבי הוביל כבר לאירועים אלימים ולפגיעות בנפש. דיון בחוק הלאום בעת הזאת הוא חוסר אחריות ועל כן אני מבקש לדחות את הדיון".
ח"כ דני דנון, המועמד לראשות הליכוד, תקף את לבני ואמר: "בפעילותה מנסה ציפי לבני לגרור את ממשלת ישראל המובלת על ידי תנועת הליכוד למחוזות השמאל ההזויים. מדהים לראות כי שרה בממשלת ישראל עושה הכול כדי לעמעם ולטשטש את זהותה היהודית של המדינה".
ראש הממשלה נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, הבוקר (צילום: לע"מ)
לדבריו, "חובה עלינו לעמוד כחומה בצורה נגד ניסיונות חוזרים ונשנים של גורמים בממשלה להסיט את הממשלה מדרך הליכוד. אין מקום לממשלת הליכוד שמדברת ימין ועושה שמאל".
על פי הצעת החוק, מדינת ישראל היא הבית הלאומי של העם היהודי, שבו הוא מממש את שאיפתו להגדרה עצמית על פי מורשתו התרבותית וההיסטורית, וכי זכות זאת ייחודית לעם היהודי. ההצעה מקבעת את סמלי המדינה - הדגל, ההמנון ומנורת שבעת הקנים.
בנוסף, על פי הצעת החוק, השפה העברית היא השפה הרשמית של המדינה ולשפה הערבית רק "מעמד מיוחד".
מוקדם יותר היום אמר נתניהו: "הצד היהודי של המדינה בא לידי ביטוי בהיותנו מדינת הלאום האחת והיחידה של העם היהודי - בדגל, בהמנון, בזכותו של כל יהודי לבוא הנה. האיזון הדמוקרטי ליהודי הוא דבר שמתבקש, גם כדי לאזן את מערכת המשפט שלנו, שמכירה בהחלט בצד הדמוקרטי, ועכשיו תצטרך גם להכיר בצד של היותנו מדינת הלאום של העם היהודי".
לדבריו, "אנחנו מקדמים היום את החוק שאמור להביא לאיזון הזה. הוא יעבור עוד הרבה שינויים והרבה דיונים, אבל ביסודו של דבר, נבהיר שמדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, בצד מתן שוויון זכויות והבטחת שוויון זכויות לכל אזרחיה''.
מסיעת בל"ד נמסר בתגובה: "מטרת מגישי ההצעה היא להפוך לחוק את גזענותם ואת האפליה, ויצירת שני מעמדות אזרחיים רשמיים של שווים (יהודים) ושווים פחות (ערבים). זהו מהלך מסוכן ביותר העשוי לקבע סופית את שליטת הרוב היהודי במיעוט הערבי ולסלול את הדרך לחקיקת חוקים גזעניים ומפלים נגד האזרחים הערבים מבלי לעמוד בביקורת שיפוטית".
יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, אמר: "כל עוד חוק הלאום לא עובר, אנחנו לא מחויבים לקואליציה, ולא ניתן לאף חוק של יש עתיד או של לבני לעבור".
כאמור, דבריהם של השר בנט וראש הממשלה, במקביל להחלטות של שרת המשפטים לבני, מביאה את המערכת הפוליטית למתח שיא, כאשר כל המעורבים לא מוכנים לוותר על עמדתם מחד, ומצד שני לא מעוניינים ללכת בעת הזאת לבחירות.
מוקדם יותר היום פורסם ב"כיכר השבת" כי נתניהו נפגש עם חברי הכנסת החרדים והציע להם להכנס לממשלה. גם הפגישה הזו לא תרמה להרגעת הרוחות במערכת הפוליטית.