ניצחון לימין: ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אחר הצהריים (ראשון) את "חוק עוקף בג"ץ" של חברת הכנסת איילת שקד (הבית היהודי), זאת למרות בקשתו של היועץ המשפטי לממשלה.
כזכור, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ביקש מהשרים שלא לתמוך בחוק. מלשכתו נמסר בשבוע שעבר כי ההסדר המוצע בהצעת החוק "מתיר לכנסת לפגוע בזכויות הפרט ללא מגבלה מהותית ואף הליכית, זולת הדרישה החלשה לתמיכה של 61 חברי הכנסת. על פי עמדת היועץ המשפטי לממשלה משמעות ההצעה היא למעשה התרת הרסן שמטיל חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו כנורמה חוקתית על כוחו של הרוב במשטר דמוקרטי לפגוע במיעוטים''.
החוק אמור לאפשר לכנסת לחוקק חוקים שנפסלו בבג"ץ בנימוק כי הם סותרים חוקי יסוד. על פי ההצעה, יוכנס סעיף מיוחד ל'חוק יסוד כבוד האדם וחירותו', סעיף המאפשר לכנסת לחוקק חוק שנפסל בבג"ץ למשך ארבע שנים.
בהצעת החוק תמכו שמונה חברי כנסת. שרת המשפטים ציפי לבני הודיעה שתגיש ערר לממשלה.
על פי ההצעה, כוחו של בית המשפט העליון בפסילת חוקים יוגבל. החוק מגיע בעקבות פסילת התיקון לחוק המסתננים בחודש שעבר על ידי בית המשפט העליון.
שקד הסבירה בהצעה כי "בשנים האחרונות מתרחש תהליך של כרסום במעמדה של הרשות המחוקקת. בית המשפט העליון נכנס לנעליו של המחוקק, לא מאפשר לו מרחב תמרון ונדמה כי לעיתים הוא אינו מקבל את העובדה שיש ריבון שנבחר בבחירות דמוקרטיות. לא ייתכן שהמחוקק כבול באזיקי הרשות השופטת ומעמדו נפגע פעם אחר פעם".
בתגובה להתנגדותו של וינשטיין לחוק להגבלת בג"ץ אמרו בתנועה למשילות ודמוקרטיה כי ''חוקי יסוד הקובעים את כללי המשחק, אינם נתונים לשיקול דעתו של בג"ץ וממילא חוות דעתו של היועץ המשפטי אינה משפטית והיא כל כולה פוליטית".