ישיבת הפתיחה של השדולה למציאת פתרונות למצוקת הדיור התקיימה היום (רביעי) בכנסת בהשתתפות שר הבינוי והשיכון הרב אריאל אטיאס, וגורמי מקצוע רבים מתחום הבניה והיזמות, התאחדות הקבלנים, המינהל, איגוד הבנקים, היעוץ המשפטי, אנשי ועדת הדיור וראשי ערים.
בשדולה שהקים יושב ראש סיעת יהדות התורה ח"כ הרב מנחם אליעזר מוזס חברים חברי-הכנסת הרב יעקב ליצמן, הרב משה גפני, הרב אורי מקלב, ליה שם טוב, אברהם מיכאלי, זבולון אורלב, יואל חסון, דב חנין, מיכאל בן ארי, כרמל שאמה ודניאל בן סימון.
עם פתיחת השדולה הציג יו"ר הסיעה ח"כ הרב מוזס את מטרות השדולה ואת עיקרי הבעיה ואמר כי המצב הנוכחי של העדר מוחלט של אופציות דיור לזוגות צעירים הוא מחפיר וזועק לשמים וכי לדעתו הפתרון הוא משולב: הוזלת מחירי הקרקעות שמשווק המינהל ופישוט הליכי בירוקרטיה. "אני חבר בועדת המשנה לרפורמה במינהל - סיפר - ובכוונתי לדאוג במהלך אישור הרפורמה לשינויים המיוחלים".
ח"כ בן ארי שייצג את המגזר הדתי אמר שהבעיה היא של כל המגזרים החרדי הדתי והכללי. בהתיישבות בשטחי יו"ש אין דור המשך במגורים "לדעתי, מדובר ב"גרעין המשפחתי" וחומרתו יותר מה"גרעין האירני" ולדעתי היה על ראש הממשלה להתייצב כאן בדיון.
ח"כ כרמל שאמה, יו"ר ועדת המשנה לרפורמה בממ"י התייחס לרפורמה במינהל וסיפר כי במסגרת הרפורמה תוקם רשות מקרקעין שתטפל בנושאי השיווק והבירוקרטיה בלבד. "המינהל השקיע עד היום מידי שנה חצי מיליאד שקל לתיכנון ולא יצא מכך דבר!"
ח"כ הרב אורי מקלב דרש עקביות והמשכיות של הועדות המקצועיות השונות ולדבריו הם הערובה להצלחה מאחר ומדובר בתהליכים הנמשכים שנים רבות. "הציבור החרדי היום מוכן להתפשר על דיור במקומות מרוחקים" ציין.
המינהל מעדיף פריפריות
יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים אמר כי "המחסור העיקרי בדירות קיים באזור המרכז מאחר והמינהל אינו מאשר ומשחרר שיווק קרקעות באזור המרכז בשל העדפת פריפריות". "על המדינה להגדיל ולעבות את הערבויות והביטחונות לקבלנים כדי לעודד בניה". הוא אף התייחס להתייקרות מחירי חומרי הגלם לבניה כמרכיב בסיסי בהתייקרות יחידת דיור.
מר אברהם להב מהתאחדות הקבלנים ציין כי "קרקעות ללא תכנון אינן מטבע עובר לסוחר. יש לתת דגש לזירוז הליכי התיכנון".
יושב ראש השדולה ח"כ הרב מוזס ביקש לקבל התייחסות משפטן ואכן, עו"ד ויניצקי שהשתתף בדיון סיפר לנוכחים כי קיימת בעיה קשה עם המענקים והלוואות המקום. בנוסף, יש לפעול ולהוסיף תקנים בועדות התכנון על מנת לחלץ את ה"פקק" הנוראי הקיים שם. כמו כן הציע לדאוג למיסוי נמוך לייזמים של דירות להשכרה על מנת לפתוח אפיק זה של דיור להשכרה לאלו שאין בכוונתם או ביכולתם לרכוש דירה.
נציג הבנקים, מר טיבי רבינוביץ אמר שהמצב הכלכלי בעולם הקשה העלה את הסיכונים הכלכליים ולפיכך הבנקים בארץ מקשים יותר על מתן הלוואות ומשכנתאות כי הרי בסופו של דבר ההלוואות הן פקדונות של לקוחות הבנקים והם אמונים על אותם כספים. ככל שהסיכון גבוה יותר הריבית גבוהה יותר למרות ירידת הריבית במשק. בנוסף, המדינה הפחיתה מעורבותה התקציבית במשכנתאות בצורה משמעותית(ב - 78% )
יו"ר ועדת הדיור הרב מיכה רוטשילד אמר כי במגזר החרדי מדובר במצב של פיקוח נפש. לפי נתוני משרד השיכון, שנת 2009 תהיה בעלת חסר של 32,400 יח"ד רק במגזר החרדי! רוב הפתרונות המוצעים למחסור זה לא הגיעו לכלל ביצוע. בנוסף, לפי אותם נתונים, עד שנת 2025 יהיו חסרים 160,000 יחידות דיור רק במגזר החרדי! קרא לנצל את הדרישה של הציבור החרדי לדירות כמנוף כלכלי אדיר שיחלץ את המשק הישראלי ממיתון.
המדינה אינה משתפת פעולה
מזכיר ועדת הדיור הרב יצחק קריסטל הוסיף כי נציגי הועדה תרים את הארץ לאורכה ולרחובה בחיפוש אחר קרקעות לעתודות בניה לכל האוכלוסיות: חרדיים, דתיים וכו' "ישנם קרקעות רבות, אך המדינה איננה משתפת פעולה בת.מ.א 35 המדינה התייחסה אל הבעיה אך לא הציעה פתרון" הוא אף התייחס אל הבעיה של ערים מבוססות שראשיהן אינם מעוניינים באוכלוסיה חרדית ולפיכך מונעים איכלוסם במקום.
מר שלמה אורן לשעבר יו"ר קק"ל אמר כי הבעיה העיקרית היא של המערכת המטפלת בנושא הבניה ומפוזרת במספר רב של רשויות ומשרדים כאשר לפעמים בין המשרדים עצמם קיימים ניגודי עניינים. הוא הציע לעבוד לפי מתווה "ועדת זיילר" שהוקמה לאחר אסון ורסאי ועיקריה הקמת מיניסטריון בניה שיהיה הראש והמוח של ענף הבניה.
הרב יהושע פולק כיו"ר לשעבר של ועדת התכנון והבניה בירושלים בחר אף הוא להתייחס אל נושא ועדות התכנון והועדות המחוזיות וקרא לפעול לשינוי התפיסה במינהל התכנון ולחדש את הול"ל כפי שהיה בשנות התשעים בעת העליה המסיבית מברית המועצות.
ראש העיר בית שמש הרב משה אבוטבול הביע תקווה כי השדולה אכן תמצא את הפתרונות והדרכים לצאת ממשבר הדיור ואיחל לח"כ הרב מוזס הצלחה רבה. לדבריו בעיר בית שמש פתרונות של 50,000 יח"ד מתוכם 40,000 יח"ד של המינהל "יש לדאוג לקידום התכניות ולהוזלת הקרקעות".
ראש עיריית ביתר עילית הרב מאיר רובינשטיין קרא שוב לשחרר אישורים לבנייה בביתר-עילית: "יש לביתר עילית אופציה למימוש מיידי של 900 יח"ד שאינן מקבלות אישור!"
נציג "פעמונים" יצחק למדן התייחס לבנקים שידם קלה על ההדק במתן משכנתאות ללא בדיקת עומק של יכולת החזרה ומשם ועד להתדרדרות כלכלית של הלווה הדרך קצרה. ציין את הסעיף בחוק הדיור הציבורי המבטל את היכולת של "דייר ממשיך" הפוגע ישירות בשכבות החלשות.
ח"כ הרב מוזס סיכם את הדיון ואמר כי דווקא בתקופה הזאת שהיא שעת שפל למשק ולכלכלה יציאה מסיבית של התחלות בנייה יכולה למנף את הכלכלה ולהניע את גלגלי המשק וכי יש להקיף את הבעיה מכל זוויותיה: הוזלת מחירי קרקעות, הקלה בבירוקרטיה, ושיווק מסיבי. "אני קורא לחברי השדולה, הגיע הזמן שנשלב ידיים כולנו יחד, ללא הבדלי קואליציה ואופוזיציה, על מנת להביא לפתרון המיוחל בנושא הדיור".
בישיבה השתתפו עוד הרב יעקב גוטרמן ראש העיר מודיעין עילית, הרב יצחק עידן ראש העיר אלעד, הרב משה רובינשטיין, מנהל אגף אוכלוסין משרד השיכון, מר יצחק ביטון מהנדס פרוייקט בניה, הרב יצחק פנט אדריכל וחבר ועדת הדיור, מר יקי רייסנר סמנכ"ל שיווק צ.לנדאו.