הסוף לגרעין? לאחר ימים ארוכים של שיחות, שעות ארוכות של פגישות משא-ומתן והתנגדות עזה של ישראל, הלילה (ראשון) נחתם בז'נבה הסכם ביניים בין איראן לשש המעצמות, הסכם שאמור לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית.
שרי החוץ של שש המעצמות - ארצות הברית, בריטניה, צרפת, רוסיה, סין וגרמניה, הודיעו הלילה כי הצליחו להגיע להסכם. שר החוץ של איראן צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "הגענו להסכם".
לפי דיווחים ראשונים במהלך חצי השנה הקרובה, איראן תקבל הקלה בסנקציות, במקביל, ידונו הצדדים על הסכם הקבע. בסוכנות 'רויטרס' דווח כי איראן תקבל גישה ל-4.2 מיליארד דולר בתמורה למוצרים שתוכל לייצא, מוצרים שעד כה בשל הסנקציות נמנע ממנה לייצא.
נשיא ארה"ב ברק אובמה, הציג את עיקרי ההסכם וציין כי "ארה"ב נחושה ומחויבת לבעלות בריתנו, במיוחד ישראל והשותפות שלנו במפרץ, שיש להן סיבות טובות להיות ספקניות לגבי הכוונות של איראן".
אובמה אמר כי מדובר בצעד ראשון חשוב שקוטע את דרכה של איראן לפיתוח הפצצה והדגיש כי איראן לא תוכל להשתמש צנטריפוגות המתקדמות שלה. אובמה התחייב כי במידה ואיראן לא תעמוד בהתחייבויותיה הסנקציות יוחזרו.
לפי עיקרי ההסכם כפי שהציג אובמה - איראן התחייבה לעצור ברמה מסוימת של העשרת אורניום ולנטרל חלק מהמאגרים שברשותה, איראן לא תוכל להשתמש בדור הבא של צנטריפוגות להעשרת אורניום, לא תוכל להרכיב או להפעיל צנטריפוגות חדשות ופעילות הצנטריפוגות הקיימות תוגבל.
בנוסף, איראן תעצור את העבודה אתר הפלוטוניום ויוטל פיקוח מלא שיאפשר גישה למתקני הגרעין באיראן כדי לוודא שאיראן ממלאת את התחייבויותיה.
מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, אמר כי "כדי להבטיח שהתנאים האלה יתקיימו, איראן התחייבה לאפשר פיקוח, וזה הצעד הראשון. אין משמעות הדבר שלאיראן יש זכות להעשרה, לא משנה מה הפרשנות, זה לא במסמך הזה. אין לה שום זכות להעשיר. התוכנית שלה נתונה למו"מ".
קרי אמר כי איראן תצטרך להוכיח שפניה לשלום וכי ההסכם יהפוך את "בעלי בריתנו באזור לבטוחים יותר. גם את ישראל. אנחנו מכבדים את ישראל ואת ראש הממשלה נתניהו. נתניהו הוא חבר".
"אין שום הבדל בין ארצות הברית לישראל לגבי המטרה הסופית, גם אם יש הבדל בטקטיקה", אמר קרי וציין כי שוחח עם נתניהו על הנושא בימים האחרונים.
גורמים בלשכת ראש הממשלה התייחסו להסכם ואמרו כי"זה הסכם רע. הוא מעניק לאיראן בדיוק את מה שרצתה - גם הקלה משמעותית בסנקציות וגם שמירה על החלקים המשמעותיים בתוכנית הגרעין".
"ההסכם מאפשר לאיראן להמשיך ולהעשיר אורניום, משאיר לה את כל הצנטריפוגות שמאפשרות לה לייצר את החומר הבקיע לנשק גרעיני. כמו כן, ההסכם לא מביא לפירוק כור המים הכבדים באראק", ציינו הגורמים.
שר המודיעין יובל שטייניץ אמר כי "התיקונים שהוכנסו ברגע האחרון רחוקים מלהניח את דעתנו, וההסכם היה ונשאר הסכם גרוע שיקשה על השגת פיתרון קבע הולם. ישראל אינה יכולה לקחת חלק בחגיגה הבינלאומית המבוססת על הולכת שולל איראנית ועל מרמה עצמית".
"למרות האכזבה נמשיך להתעקש על עמדותינו ולעבוד עם ידידינו בארה"ב ובעולם כולו כדי לחתור לפתרון מקיף וממצה", אמר שטייניץ.
שר האוצר יאיר לפיד הגיב לחתימת ההסכם ואמר כי "זה הסכם רע שלא מביא אפילו לפירוקה של צנטריפוגה אחת. אני מוטרד לא רק מעצם ההסכמות אלא מכך שאיבדנו את אוזנו של העולם. לפנינו שתי משימות: לדאוג לכך שההסכם הסופי יהיה טוב יותר עבור ישראל ועבור העולם ולחדש את האינטימיות ביחסינו עם האמריקנים".
שר הכלכלה נפתלי בנט אמר כי "קמנו הבוקר למציאות שבה בז'נווה נחתם הסכם רע, רע מאד. ההסכם הרע שנחתם מעניק לאיראן בדיוק את מה שרצתה - גם הקלה משמעותית בסנקציות וגם שמירה על החלקים המשמעותיים ביותר בתכנית הגרעין שלה. אם בעוד חמש שנים תתפוצץ מזוודה גרעינית בניו יורק או מדריד, זה יהיה בגלל ההסכם שנחתם הבוקר. המערכה עוד ארוכה, ונמשיך לפעול בכל מימדי הפעולה".
בנט הוסיף והדגיש כי "חשוב שיידע העולם: ישראל לא תהיה מחויבת להסכם שמסכן את קיומה".