הושג הסכם סופי בנוגע לחלוקת התפקידים בתנועת ש"ס.
לאחר שנחשפו לפני כשבוע המגעים בין אלי ישי ואריה דרעי לגבי חזרתו של אריה דרעי לתנועה. אמש (רביעי), הגיעו המגעים לסיומם, והוסכם על חלוקת התפקידים בין השניים
הצטרפו לדף הפייסבוק של 'כיכר השבת' ותישארו מעודכנים
ההסכם בין אלי ישי ואריה דרעי
מפרטי ההסכם שנחשפו לראשונה ב'כיכר השבת', עולה: אלי ישי לא ישמש כיו"ר התנועה עד לבחירות, וההנהגה תוטל בידי צוות משולש: אריה דרעי, השר אלי ישי, והשר אריאל אטיאס. בנוסף סוכם, כי המועצת שתתכנס הערב, לא צפויה להכריז על המקום הראשון שיופיע ברשימה שתוגש.
לפי ההסכם, יום לאחר הבחירות, יוכרז היו"ר שיבחר על ידי מועצת חכמי התורה של ש"ס
בנוסף הוסכם, כי אריה דרעי יכהן כיו"ר מטה הבחירות של ש"ס. וינהל אותו.
מועצת חכמי התורה של ש"ס, בראשות מרן הרב עובדיה יוסף, תתכנס הערב בשעה 21:00 ותכריז את ההודעה.
מיד לאחר כינוס המועצת, נמסרה הצהרה משותפת של אריה דרעי ואלי ישי.
תחילת המגעים: לאחר הודעת ראש הממשלה
'כיכר השבת' היה כלי התקשורת הראשון בישראל שחשף את ההסכמה על חזרתו של אריה דרעי לש"ס בשבוע שעבר.
הדרמה הגדולה, שהביאה לפריצת הדרך, התחוללה מאז הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על הקדמת הבחירות. אז, החלו המגעים בין הצדדים להפוך לקדחתניים ביותר, כאשר כאמור, כבר אז הושגה הסכמה כי אריה דרעי יחזור לתנועת ש"ס, כאשר עניין התפקיד והמעמד אותו יקבל אריה דרעי נותר הנושא הנתון לדיון בין הצדדים.
בביתו של הרב, ובמועצת החכמים של ש"ס, ניהלו תומכי הצדדים קרב איתנים, כאשר בשלב מסוים אף איימו חלק מתומכיו של דרעי - חברי מועצת החכמים להתפטר מתפקידם. חלק ממקורבי הרב גיבו בתחילה את ישי, אך הבינו, כי לדרעי אין כל ברירה אחרי שהתחייב לרוץ בכל מקרה, וכי לא יתכן ויתור מצידו בעניין.
בימים האחרונים: קרב בין משפחתו של הרב
קרב ענקים התחולל בבית הרב עד יום שלישי, אז, אל הרב משה יוסף, שהיה התומך המובהק בשובו של דרעי, הצטרף בן משפחה נוסף הנחשב לבכיר מאוד בבית הרב. ולראשונה, התקבלה הסכמה בין כל הצדדים בבית הרב, לגבי נחיצות תפקידו של אריה דרעי כיו"ר התנועה.
למרות זאת, אלי ישי הודיע לבני משפחת הרב, כי הוא לא מתכוון לוותר ובכוונתו להלחם על מקומו, וביקש להיפגש עם מרן הגר"ע עוד מספר פעמים.
יצוין כי ההחלטה בבית הרב להחזיר את דרעי לראשות התנועה הגיעה לאחר שראש ישיבת פורת יוסף הגאון הרב שלום כהן הצליח לשכנע את הגורם הבכיר בבית הרב שתמך בהשארתו של השר אלי ישי, כי אריה דרעי נחוץ מאוד להמשך פעילות התנועה ומפעליה בשנים הקרובות.
בני המשפחה שכאמור, עברו השבוע לתמוך בצדו של דרעי, הבהירו לאלי ישי כי בכל-מקרה דרעי ישוב להנהגת ש"ס, אך ישי מצידו התעקש שזה לא יקרה, דבר שגרם לאנשי בית הרב להבין כי ישי דואג לתפקידו יותר מאשר להצלחת תנועת ש"ס וכבודו של הרב עובדיה, מה שגרם לעימות חריף בין הצדדים.
אנשי בית הרב אף כעסו על ישי בכך שגם לאחר שהרב שוחח עימו על חזרת דרעי לתנועה, ישי המשיך להתבצר בדעתו כי דרעי לא יחזור לתנועה.
יצויין כי מאז הפרסום ב'כיכר השבת' על המהפך בבית הרב עובדיה יוסף, זימן הרב את אלי ישי והציע לו הנהגה משותפת לצד אריה דרעי, ישי חשד כי המתנגדים לו בבית הרב הוציאו את הידיעה ל'כיכר השבת' והדבר גרם לפיצוץ ביחסים, עד כדי כך שבבית הרב סברו, כי גם במידה ושובו של דרעי לש"ס לא יצא אל הפועל מה שכאמור לא קרה בסופו של דבר, מעמדו ועתידו של ישי בתנועה יהיה מוטל בספק גדול.
שעות לפני ההסכמה: אלי ישי התחייב לשמוע להגר"ע יוסף
הבוקר, בתום תפילת שחרית בביתו של מרן הרב עובדיה יוסף, ביקש ישי "להעביר מסר לעם ישראל". ישי אמר לעיתונאים כי "זכות הקיום של תנועת ש"ס היא דעת תורה, זו מועצת החכמים ודעתו של הרב עובדיה יוסף. כל מה שהרב עובדיה יגיד, יחד עם מועצת חכמי התורה, כולנו מחויבים לה.
"זה כוחה של תנועת ש"ס, ובעזרת ה' נעלה גם במנדטים", אמר ישי.
יו"ר ש"ס הוסיף: "דעת התורה תחליט הכל. מה שהרב עובדיה יוסף יגיד יחד עם מועצת חכמי התורה, כולם - ללא יוצא מן הכלל - יבצעו הלכה למעשה".
הקלף הסודי שהוביל להכרעת הגר"ע יוסף
ב'כיכר השבת' נחשף הבוקר לראשונה, סקר שהונח בפני מרן הגר"ע יוסף, והוביל להכרעתו בסוגיה הקשה.
את הסקר ערך מכון 'דחף' בראשות ד"ר מינה צמח, והוא הוזמן על-ידי אנשי דרעי. לאחר שהרב עובדיה נחשף לנתונים, התקבלה ההחלטה הדרמטית: דרעי חוזר להנהגת תנועת ש"ס.
המשתתפים בסקר נשאלו: מי מתאים יותר להנהיג את ש"ס?
מתוך כלל מצביעי המפלגות אמרו 20 אחוזים מהמשיבים כי אלי ישי ראוי, 42 אחוזים השיבו אריה דרעי, 29 אחוז אמרו כי אינם יודעים, 9 אחוזים אמרו "אף אחד מבין השניים", ו-2 אחוזים אחוזים השיבו "שניהם באותה מידה".
מבין מצביעי ש"ס בשנת 2009: 16 אחוזים השיבו אלי ישי, 47 אחוזים - אריה דרעי, 26 אחוזים לא השיבו ו-11 אחוזים השיבו: שניהם.
מבין תומכי ש"ס בזמן הראיון (מצביעי ש"ס חדשים שב-2009 לא הצביעו לתנועה): 17 אחוזים השיבו אלי ישי, 44 אחוזים - אריה דרעי, 30 אחוזים לא ידעו להשיב ו-9 אחוז השיבו שניהם באותה מידה.
מבין תומכי ש"ס בשנת 2009 ולא בזמן הראיון (מצביעי ש"ס שעברו למפלגות אחרות מאז הבחירות האחרונות): 20 אחוזים - אלי ישי, 60 אחוזים - אריה דרעי, ו-20 אחוזים - שניהם באותה מידה.
מבין אנשי הימין המסורתיים והדתיים: 30 אחוזים - אלי ישי, 48 אחוזים - אריה דרעי, 18 אחוז לא ידעו לענות, ו-4 אחוז השיבו ששניהם לא מתאימים.
בהמשך הסקר נשאלו הנסקרים מי יכול יותר לגשר בין הציבור החילוני לחרדי?
מבין כלל מצביעי המפלגות השיבו 15 אחוז - אלי ישי, 58 אחוזים - אריה דרעי. מביןתומכי ש"ס בשנת 2009 אך לא בזמן הראיון: אף אחד לא חושב שאלי ישי יכול לגשר, לעומת 60 אחוז שחושבים שדרעי כן יכול לגשר בין החרדים לחילונים.
כשהנסקרים נשאלו מי גורם לריחוק גדול יותר בין הציבור החילוני לחרדי עולה כי 46 אחוז מבין מצביעי כלל המפלגות חושבים כי אלי ישי הוא הגורם, לעומת 17 אחוזים בלבד שחושבים שדרעי הוא הגורם.
המשתתפים נשאלו בסקר מי יוביל את ש"ס להישגים גדולים יותר. מבין כלל מצביעי המפלגות השיבו 18 אחוזים - אלי ישי, 49 אחוזים חשבו שאריה דרעי יוביל. מבין תומכי ש"ס בבחירות 2009: 16 אחוזים - אלי ישי, 58 אחוזים - אריה דרעי, מבין תומכי ש"ס בזמן הראיון: 21 אחוזים - אלי ישי, 61 אחוזים - אריה דרעי. מבין תומכי ש"ס בבחירות 2009 אך לא בזמן הראיון: 60 אחוזים חושבים שאריה דרעי יביא הישגים לעומת 0 אחוז לטובת אלי ישי.
בנוסף, מתוך הסקר עלה כי תנועת ש"ס בראשות אריה דרעי תזכה ל-13 עד 14 מנדטים, מפלגה בראשות דרעי 7 עד 8 מנדטים, ש"ס ללא דרעי תזכה רק ב-4 מנדטים.
שובו של אריה דרעי, זעם בארגוני הימין
בארגוני הימין לא מרוצים מחזרתו של אריה דרעי, בימים אלה מתכננים בימין קמפיין מאסיבי שיזכיר לציבור את ההיסטוריה של דרעי בתקופת אוסלו ויסביר את ההשפעה המדינית שתהיה לו על מפלגת ש"ס.
בעל ההון המקורב לימין הבטיח כי ירכוש עשרות אלפי עותקים מספרו של מרדכי גילת – "קללת דרעי", על מנת לחלק אותם בחינם לציבור הרחב. ולגרום לכך לנזק כבד לתנועת ש"ס.
איש הימין שי גפן, פירסם טור ב'כיכר השבת' בו הוא מסביר כי הוא חרד מחזרתו של אריה דרעי, מדבריו: "כשאני רואה את השמחה בשמאל הקיצוני, בתקשורת הישראלית ובעמותות הממומנות על ידי הקרן החדשה מחזרתו של דרעי לראשות ש"ס, הבנתי שאני צריך להיות חרד. אין לי חלילה דבר וחצי דבר נגד אריה דרעי באופן אישי, אינני קשור לפוליטיקה הפנים ש"סית, אבל אני שואל כמו מאות אלפים "איך אוכל וראיתי באובדן מולדתי".
גם בארגונים המוגדרים כשייכים למחנה השמאל, ישנם כאלה שלא שבעי רצון משובו של דרעי, בתנועה לאיכות השלטון, הפגינו מול ביתו של הרב עובדיה יוסף.
אלי סולם, מנכ"ל התנועה לאיכות השלטון אמר לכיכר השבת: "בושה וחרפה שמפלגה חרדית שחרתה על דגלה את ערכי היהדות והמוסר, תיתן לאדם שהורשע בפלילים לכהן כחבר כנסת. לתפקידים רבים לא מקבלים אנשים שהורשעו בפלילים, אבל לכנסת מקבלים אותם כאילו לא עשו דבר.
"נכון שדרעי שילם את חובו לחברה, אבל ראוי יותר שימנע משיבה לחיים הפוליטיים".
לטענת סולם, אנשי התנועה ביקשו להיפגש עם הרב עובדיה יוסף ולשוחח איתו בנושא, אולם לא קיבלו מענה.