בהרכב של תשעה שופטים, בראשות נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, קיבל היום (שני) בית המשפט העליון את עתירת ארגוני זכויות האדם וביטל את תיקון הרביעי לחוק למניעת הסתננות החדש.
בפסק הדין הדרמטי שניתן ברוב של שבעה שופטים נגד שניים, נקבע כי יש לסגור את מתקן חולות בתוך 90 יום.
התיקון הרביעי, שחקיקתו הושלמה בהליך בזק לאחר פסילת החוק הקודם על ידי בג"ץ, קיצר לשנה את תקופת הכליאה של מבקשי מקלט חדשים, זאת לעומת שלוש שנים כפי שהיה בחוק הקודם אותו פסל בית המשפט.
החוק החדש התיר כליאה של מבקשי מקלט ותיקים לתקופה בלתי מוגבלת במתקן "חולות", אליו נשלחו בתשעת החודשים האחרונים אלפי אזרחי אריתריאה וסודאן שנכנסו לישראל שנים לפני העברת החוק.
הפגנת המסתננים מול הכנסת (צילום: שלומי כהן)
כאמור, כעת החליט בית המשפט העליון לפסול גם התיקון לחוק וקבע כי יש לסגור את מתקן "חולות" וכי אין אפשרות בידי המדינה לכלוא מסתננים לישראל.
פסילת התיקון מהווה מכה קשה לכנסת ישראל, שם חשבו כי התיקון, אותו תיקנה הכנסת בעקבות פסילת החוק הקודם על ידי בית המשפט העליון, ייתר את הצורך של בית המשפט להתערבות נוספת בחוק. אלא שבית המשפט כנראה חשב אחרת והחליט לפסול גם את התיקון החדש.
קביעת בית המשפט העליון בעצם מרוקנת את חוק המסתננים ממהותו. כידוע, הממשלה עושה כל שביכולתה בכדי לעצור את זרם המסתננים לישראל, כאשר רק בזמן האחרון הסתיימה בנייתה של הגדר בגבול מצרים, דבר שהביא לעצירה כמעט מוחלטת של זרם המסתננים לישראל.
בנוסף, "חוק המסתננים" היה אמור להיות הרתעה משמעותית למסתננים חדשים ולגרום לאלה שכבר הגיעו לישראל לעזוב למדינות אחרות. אלא שקביעת בית המשפט מהווה כאמור מכה קשה למאמצים אלו.