היום (שלישי) הותר לפרסום כי תושב באר שבע חשוד שתיווך בעסקאות של מכירת איברים בין נשים בשנות ה-40 לחייהן שהיו זקוקות להשתלת כליה לבין צעירות בנות 20-18 שקיבלו כסף עבור ההליך.
מחקירת המשטרה עולה כי ההליך הרפואי עצמו נערך בטורקיה, כאשר המשטרה עדיין לא הצליחה לאתר את החשוד המרכזי בסיפור.
החקירה החלה לאחר שהורים לבת 18 גילו לפני כחודש כי בתם יצאה לטורקיה בכדי למכור כליה, עליה תקבל תשלום גבוה.
ההורים גילו את כוונת בתם לאחר שהבחינו בדבר בדף הפייסבוק שלה. הם פנו למשטרה וזו פתחה בחקירה.
בפעילות משותפת של יחידת התשאול ביחידה המרכזית נגב והמשטרה הטורקית הצליחו החוקרים לעצור את מכירת האיברים ולהחזיר את הבת לבית הוריה בישראל. בנוסף, החקירה העלתה כי האשה שאמורה הייתה לקבל את הכליה מחזיקה באזרחות אמריקנית וישראלית, ושבה לארצות הברית.
במקביל, גילו החוקרים כי צעירה נוספת תרמה כליה באותו בית חולים שבו הייתה אמורה בתם של המתלוננים לעבור ניתוח. האירוע חשף את המעורבים בפרשה - שתי "מוכרות", "קונה" ורופא שביצע בדיקות התאמה לצעירות לפני שטסו לטורקיה.
הרופא, תושב מרכז הארץ, הודה בחקירתו שקיים את הבדיקות אך טען שלא קיבל תמורה עבורן, ושוחרר. על פי החשד, בית החולים הטורקי קיבל תשלום בסך 300 אלף שקל על כל הליך.
לדברי המשטרה, "המתווך" היה מאתר צעירות הנמצאות במצוקה כלכלית, פונה אליהן ומציע להן למכור איברים בתמורה לכסף רב.
צוות חקירה מיוחד בראשות רב-פקד מזל אסטרחן, ראש מחלקת תשאול ביחידה המרכזית, בוחן כעת אם מדובר ברשת סחר באיברים או בארגון מקומי, והחשוד המרכזי עצמו, שמוכר למשטרה, הצליח להימלט.
"יש פה ניצול של נשים צעירות שנמצאות במצוקה כספית קשה מאוד. מצליחים להניע אותן להגיע למדינה זרה ולתרום כליה או איבר אחר עבור אנשים שזקוקים לאיבר. איתרנו מספר אנשים שכבר תרמו, וחלקם התחרטו בדקה ה-90. אנו נמצאים בעיצומה של חקירה שכנראה תמשיך ותתפתח ונגיע לאנשים אחרים" אמרו במשטרה.
"אני מאוד מקווה שנוכל בימים הקרובים לבצע פעולות אקטיביות ונפסיק את האירועים האלה", אמר מפקד מרחב נגב תת-ניצב פרץ עמר. "זה לא רק בדרום. כנראה בכל הארץ. עם החקירה ובדיקת הדברים זה מתגלגל למעגלים נוספים מעבר לאזור הדרום. אפילו ברמה בינלאומית. מדובר באנשים בעלי ניסיון. מי שעושה את העסק הזה, הרווח צריך להיות גדול. מדובר על עשרות אלפי דולרים".