צו חדש שנכנס לתוקף בחודש אוגוסט האחרון מחייב בעלי קורקינטים ואופניים חשמליים להתקין לוחיות זיהוי על כלי הרכב שלהם. הצעד נועד להתמודד עם הגידול בעבירות תנועה מצד משתמשי כלים אלה, אשר לעיתים קרובות מסכנים הולכי רגל.
קנסות בשלבים
הצו נכנס לתוקף החודש אך גובה הקנס יתבצע בהדרגה. מדרג הקנסות שנקבע:
- בשנה הראשונה: 100 ש"ח
- מספטמבר 2025: 500 ש"ח
- מספטמבר 2026: 750 ש"ח
אתגרי אכיפה
האכיפה של הצו החדש מציבה אתגרים משמעותיים. כרגע, עיריות אינן מחזיקות בסמכות חוקית לאכוף את חובת התקנת לוחית הזיהוי באמצעות פקחים או מצלמות. בנוסף, אין מערכת המאפשרת קישור בין מספר הלוחית לפרטי הרוכב. כתוצאה מכך, רק שוטרים או ניידות 'שיטור משולב' (המורכבות מפקח עירייה ושוטר) יכולים לאכוף את הצו החדש.
תגובות ותוכניות לעתיד
מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו ואחראית על תיק התחבורה בעיר, הדגישה בשיחה לאתר 'Y-net' את הצורך באכיפה יעילה יותר: "כרגע לא נתנו לנו סמכות ומי שיכול לאכוף זה רק המשטרה. אנחנו ממשיכים לאכוף עבירות אחרות על המדרכות באמצעות פקחים".
"אני מניחה שזה ישתנה" אמרה מיטל, "כי ברור לכל בר דעת שהאכיפה הכי יעילה מתבצעת על ידי עיריות ומשטרת ישראל עושה מבצע מזדמן כשהיא אוכפת, אבל בסופו של דבר בשביל לאכוף באופן רציני צריך את הרשות המקומית שפנויה ויכולה להקצות לדבר הזה את המשאבים הנדרשים".
המשרד לביטחון לאומי מסר כי הוא "מקדם תיקון צו לייעול הפיקוח והאכיפה העירוניים ברשויות המקומיות". במקביל, משרד התחבורה הודיע כי אכיפה על ידי פקחים עירוניים "נמצאת בשלבי גיבוש מתקדמים".
עם התקדמות ההליכים החוקיים והטכנולוגיים, צפוי שיפור באכיפת התקנות החדשות ובשמירה על בטיחות משתמשי הדרך. נותר לראות כיצד יתמודדו הרשויות עם האתגרים הרבים ביישום הצו החדש.
חשוב לזכור כי בסופו של דבר אין כוונת המחוקק להצר את צעדי האזרחים, המטרה היא לשמור את המרחב הציבורי נקי מסכנות בדמות קורקינט מתפרץ לכביש או נוסע במקום המיועד להולכי רגל, לכן יש לראות במהלך הזה צעד לעבר סביבה בטוחה יותר לכולנו.