כיכר השבת
וְהָיָה לְאוֹת

נתניהו לא הראשון: ראשי הממשלה לדורותיהם שהצטלמו עם תפילין

מדוד בן גוריון בילדותו, אריק שרון אחרי מלחמת ששת הימים בכותל המערבי, שמיר במשרדו בתל אביב, ורבין בביקוריו עם החסידים | בעקבות ראשי הממשלה שתועדו עם תפילין - ואלה שעדיין לא (מגזין)

|
25
| כיכר השבת |
נתניהו מניח תפילין, לראשונה

השבוע, ביום ראשון בשעת ערב, קרה דבר שרבים בעם המתינו לו. כך לפחות נראה לפי התגובות הרבות וסגנונן: תמונה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מנהיג מדינת היהודים, עטור בתפילין בידיו ובראשו.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

עד השבוע, לא הייתה תמונה כזו. עדויות עקשניות טוענות כי היו פעמים בעבר שנתניהו הניח תפילין, אולם תיעוד על כך לא היה בנמצא. למה זה כל כך משנה אם יש תמונה של מנהיג המדינה עם תפילין, עליהם נאמר שמטילות פחד על האויב, או אין תמונה כזו? תשובה בהמשך הכתבה.

את הנחת התפילין שלו השבוע, שהתקיימה בצהרי יום ראשון, בלשכתו בירושלים, כשעמו קבוצה מצומצמת ביותר של מקורבים, זקף נתניהו לזכרו של הלוחם מושיקו דוינו הי"ד.

בציוץ ברשתות החברתיות אחרי ההנחה, לצד התמונה הויראלית, כתב נתניהו: "רוחמה, אמא של מושיקו דוינו השם יקום דמו, שנפל במבצע ״צוק איתן״, הביאה לי את התפילין שלו. התפילין שהיו איתו כל הזמן בתוך הקרבות הם הפריט היחיד ששרד את התופת שבה נפל מושיקו. ריח אבק השריפה עדיין נותר על כיסוי התפילין. הבטחתי לרוחמה שאניח את התפילין לעילוי נשמתו של מושיקו ולעילוי נשמת כל נופלינו. כך אני עושה היום בחרדת קודש. יהי זכר חללינו ברוך ונצור בליבנו לעד".

View post on Twitter

מאחורי הקלעים, סביב התמונה, כפי שדווחנו ב'כיכר השבת', עמדה פגישת תדרוך של העיתונאי שרון גל עם ראש הממשלה. ביוזמת החברותא החסידית של גל, שליח חב"ד בשכונת קטמון בירושלים הרב אור זיו, הציע גל לנתניהו שיניח ויצטלם עם תפילין, זאת אחרי סירובים שבים ונשנים של נתניהו לכך, בין היתר בנימוק שאינו רוצה לעשות בענייני דת קרדום לרווח פוליטי. אבל גל התעקש, והצליח.

המפגש עם בן גוריון

נתניהו, כמובן, לא היה הראשון. כל ראשי הממשלה הישראלים מאז ומקדם הניחו תפילין, ולרובם ככולם אף תיעודים סביב כך. השבוע נבקש לחזור להנחות התפילין של המנהיגים הישראלים ולתגובות על כך בעולם היהודי כולו.

ב-27 בפברואר 1968⁩, כ"ח בשבט תשכ"ח, הופיעה ידיעה בעיתון 'הצופה' הדתי. "משלחת צעירי חב"ד ביקרה אצל ב.ג", הייתה הכותרת של הידיעה שסיפרה על השאלות ששאל בן גוריון סביב נושא התפילין.

חודשים אחדים קודם לכן, סביב אירועי מלחמת ששת הימים, יצא הרבי מליובאוויטש זי"ע בקריאה לחסידיו שיניחו ליהודים תפילין. הרבי הדגיש כי על התפילין - שעליהן נאמר, "וְרָאוּ כָּל עַמֵּי הָאָרֶץ כִּי שֵׁם ה' נִקְרָא עָלֶיךָ וְיָרְאוּ מִמֶּךָּ" - מטילות אימה על שונאי ישראל. מאז הדבר ידוע כ'מבצע תפילין' של חב"ד, הקיים עד עצם היום הזה. רוב ככל ראשי הממשלה, שעליהם נספר בכתבה זו, הניחו תפילין עם חסידי חב"ד.

ובחזרה לידיעה בהצופה. נכתב בה כי בן גוריון, שכבר היה בערוב ימיו, הזמין לצריפו בשדה בוקר כמה מפעילי חב"ד כדי לשמוע מפיהם על מהותו ומשמעותו של מבצע הנחת התפילין הנערך ביוזמתם. חברי המשלחת הסבירו לו במשך שעה ארוכה, כך פורט, כי בכוחה של המצווה להגן על ישראל מפני הצרים עליה ולהתריע מפני כל אויב.

הידיעה שפורסמה ב'הצופה'

בן גוריון, עצמו, ככל הידוע, הניח תפילין בגיל בר מצווה. יחסיו עם הדת היו מורכבים כל ימיו. ככל הידוע בגיל 14 הפסיק את לימודיו התורניים והפסיק להניח תפילין. הגרסא דינקותא אולם נותרה בו ולפי עדויות לא חדל מלקרוא בתנ"ך גם בערוב ימיו.

הביקור של רבין בכפר החסידי

ראש הממשלה החמישי, יצחק רבין, הניח תפילין בפומבי פעמים רבות. הוא שמר על קשר קרוב עם חסידי חב"ד, ולא מיהר לסרב להצעותיהם להניח. תמונות מהנחות התפילין הפומביות שלו ישנן בין היתר מביקורו בכפר חב"ד בשנת תש"מ.

בתמונה ניתן לראות חסיד חב"ד קשיש ומפורסם בחסידות, הרב ברקה חן, כשהוא מניח תפילין לראש הממשלה החמישי.

רבין מניח תפילין בכפר חב"ד

הלאה. גם ראש הממשלה השביעי, יצחק שמיר, שנחשב רחוק מחיי הדת, הניח תפילין בפומבי ואף תועד כך. בתמונה משנת תשנ"ח הוא נראה לצד שליח חב"ד בתל אביב, הרב יוסף גערליצקי מניח תפילין.

"ראיתי את ההתרגשות והדמעות בעיניו כאשר הנחתי עימו תפילין, את הרצינות והתמימות עת קיים מצות לולב בחג הסוכות כאשר היה מגיע מידי שנה לסוכתנו, בתל אביב, את הרגש בקולו כאשר אמר בכוונה מילות ברכה או תפילה – זכיתי לראות, מבין סדקי וחרכי ליבו, ניצוצות מאור אמונתו הגדולה, פורצים מעומק נפשו פנימה. הוא אמר את מילות הברכה עם כל רגש ליבו ונפשו, בסערת רגשות ממש", תיאר הרב גערליצקי בטור לזכרו של שמיר.

"אמנם, חייו מלאי התהפוכות והתלאות עוד משחר-נעוריו לא הניחו לו לבטא בגלוי אמונה זו בחייו האישיים בתדירות. הסובבים אותו מאז ומעולם חשבוהו לרחוק מיהדות ומאמונה בתורה ומצוותיה".

שמיר מניח תפילין עם הרב גערליצקי

שמעון פרס, ראש הממשלה השמיני, תועד פעמים רבות מניח תפילין. אחת מהן בשנת תשמ"ה, במהלך ביקור בקרית מלאכי, שם הניח לו תפילין איש העסקים מאיר זיילר, תושב המקום. פרס עצמו התבטא לאחר מכן: "כיצד אסרב לבקשת חב"דניק? החב"דניקים משמים עבורנו דוגמא; הם יכולים ללמד אותנו רבות". גם בערוב ימיו תועד פרס מניח תפילין.

View post on Twitter

תיקון הטעות אצל שרון

ראש הממשלה ה-11, אריק שרון, היה אלוף בצה"ל בשנת תשכ"ז. זמן קצר לאחר מלחמת ששת הימים נפטר בנו גור מפליטת כדור. הוא התאבל על בנו קשות. בין המנחמים הרבים שהגיעו לנחמו היו גם קבוצה של חסידי חב"ד, שבמתנה הביאו לו זוג תפילין.

במקביל, הגישו לו המנחמים מכתב מהרבי מליובאוויטש שבו הזכיר את הנחת התפילין המפורסמת של שרון זמן קצר קודם לכן בכותל המערבי. "עוד נקודה שהבאתני לכתוב לו מכתב זה היא העובדה אשר כבודו גרם בלב כמה וכמה מאחינו בנ"י על ידי הנחת-התפילין ליד כותל המערבי, שגם זה זכה לפירסום ומצא הד רחב והכי חיובי בשכבות שונות של העם ובמקומות קרובים וגם רחוקים", כתב לו הרבי.

"יהי רצון אשר מכאן ולהבא לא ידעו הוא ובני ביתו שי' מכל צער וכאב, ובפעולותיו בהגנה על ארץ הקודש, ארץ אשר תמיד עיני ה' אלקיך בה מראשית השנה ועד אחרית שנה, וכן גם בחייו הפרטיים – בשמירת הנחת תפילין ומצוה גוררת מצוה ועוד מצוה – ימצא ניחומים".

אחת התמונות המפורסמות של שרון מאותה תקופה היא התמונה שבה נראה הוא בכותל המערבי בירושלים, ששוחרר במלחמה, מניח תפילין. על מה שקרה מאחורי התמונה הזו, סיפר ר' נח זבולוני, יליד רוסיה שעסק בשנותיו המאוחרות יותר בארץ בעיתונות ובכתיבה.

"לאחר מלחמת ששת הימים, כאשר העם בישראל היה שיכור מהניצחון על צבאות ערב, ביקר האלוף (דאז) אריאל שרון, כיום ראש ממשלת ישראל, בכותל המערבי כדי להודות לקב"ה על הניצחון.

"אני", סיפר ר' נח ע"ה לסופר הרב יאיר בורוכוב, "הייתי כתב נמרץ באחד העיתונים הגדולים באותם ימים, וסיקרתי את ביקורו של האלוף בכותל. חסידי חב"ד שנכחו במקום ביקשו להנציח את הרגע בו מגיע אריאל שרון לכותל ולהפוך זאת כמנוף לקידוש ה', ורצו להציע לאלוף שרון להתפנות לרגע מעיסוקיו ולהניח תפילין.

"הבעיה היתה", המשיך ר' נח, "שאף אחד לא העז לגשת אל שרון, שהצטייר אז כגיבור המלחמה, איש בעל עוצמה רבה וכו', ואחד החסידים שנכח במקום ביקש ממני לגשת אל שרון ולבקש ממנו להניח תפילין".

ר' נח המשיך ותיאר כיצד ניגש בעזות של כתב עיתונות לאלוף ושאל אותו: אדוני האלוף, האם תסכים להניח תפילין? שרון הסכים מיד ואני, נדהם מהתשובה הזריזה והתכליתית שלו, קפאתי לרגע ומיד התעשתי, הפשלתי את שרווליו והנחתי לו את התפילין.

"באותו מעמד צולמו מספר תמונות. אחת מהן פורסמה בכלי התקשורת בחב"ד ועלתה ממנה התמונה כאילו אותם חסידים שנראים בתמונה הם אלו שהיו אחראים בלעדיים לאותה הנחת תפילין מפורסמת, מבלי לתת קרדיט גם למי שביקש משרון להניח תפילין. רציתי לשגר בזמנו מכתבים למערכת העיתון 'כפר חב"ד' ולבקש לעשות צדק היסטורי ולהביא לידיעת הציבור גם את פיסת מידע זו, אך לא הסתייע בידי לעשות זאת".

שרון והתפילין

הרשימה נמשכת. על אהוד אולמרט, ראש הממשלה ה-12, פורסם לפני מספר שנים שהחל להניח תפילין בקביעות בעת שריצה את מאסרו בכלא. הוא מיהר להכחיש זאת. בריאיון שנתן לעיתונאי מנחם הורביץ בכנס לשכת רואי החשבון באילת, אמר האסיר לשעבר: "שמעתי שאמרו שהפכתי לחרדי שאני מניח תפילין. לא היה ולא נברא. מה כן? היו בכלא כמה חרדים, ועבורם תפילה בציבור הוא דבר חשוב, אז דאגתי שיהיה להם מניין, כדי לכבד אותם".

לפי הדיווחים מאסירים ששהו עמו באגף, אולמרט הניח תפילין בכלא. כך פרסם הכתב לענייני חרדים של וואלה יקי אדמקר. אולמרט, כאמור, הסביר שזה היה בשביל להשלים מניין לחבריו.

על נפתלי בנט, ראש הממשלה הדתי הראשון, מיותר לציין. וכעת גם ראש הממשלה נתניהו מצטרף.

האם אתם מכירים תמונות של יאיר לפיד, אהוד ברק, מנחם בגין, לוי אשכול ומשה שרת עם תפילין? טקבקו לנו...

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

25 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

22
גם לפיד...
מתנצל
21
ומה עם מנחם בגין המסורתי
רגע כחד
20
יש תמונה של לפיד מניח תפילין לעוד מישהו ברמת אביב, אפשר לברר אצל שליח הרבי שם
לוי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות