פרשת וארא ממשיכה את סיפור גאולת בני ישראל ממצרים ומציגה את תחילת מכות מצרים, אותן הביא ה' כדי לשחרר את עמו משעבוד. מעבר לסיפור ההיסטורי, הפרשה טומנת בחובה שיעורים חשובים על התמודדות עם פחדים, בניית ביטחון עצמי וצמיחה אישית, כל זאת באמצעות חיבור לפירושי חז"ל ורעיונות פסיכולוגיים. יוסי עבדו, גרפולוג, ומטפל ומגיש 'החדשות הלא חשובות' יוצא למסע בעקבות הפסיכולוגיה שבפרשה.
"וארא אל אברהם, אל יצחק ואל יעקב" – גילוי הכוח האמיתי
רש"י מפרש שפסוק זה מבטא את החסד האלוקי כלפי האבות. הרמבן מוסיף כי גילוי שם ה' מראה את הנהגת העולם במידת האמת. המסר ברור: בכל מצב של קושי או משבר, יש משמעות עמוקה ונוכחות של כוח עליון שמוביל אותנו לגאולה.
ברמה הפסיכולוגית, ניתן להבין מכאן שעלינו לזהות בתוכנו את "שם ה'" הפרטי שלנו – את הכוח הפנימי המניע אותנו קדימה גם בזמנים קשים. הכרה בכוח הזה היא הצעד הראשון בהתמודדות עם פחדים ובחיזוק הביטחון העצמי.
משה רבנו: התמודדות עם הפחד להנהיג
במהלך הפרשה, משה שוב מביע חשש כשהוא אומר: "הֵן אֲנִי עֲרַל שְׂפָתַיִם, וְאֵיךְ יִשְׁמַע אֵלַי פַּרְעֹה?" (שמות ו, ל). רש"י מפרש שמשה חושש כי אינו ראוי למשימה בגלל מוגבלותו בדיבור. הרמב"ן מוסיף כי הפחד הזה הוא לא רק אישי, אלא קשור לעומק ההבנה של משה את גודל המשימה.
גם בחיינו, פעמים רבות אנו מוצאים את עצמנו עומדים מול אתגר ומפקפקים ביכולת שלנו להתמודד. זהו שורש הפחד – התחושה שאיננו מספיק טובים או מסוגלים. כאן נכנסות תיאוריות פסיכולוגיות כמו מסוגלות עצמית של בנדורה, שמדגישה את הצורך להאמין ביכולת שלנו להתמודד עם משימות מורכבות.
"ואני אקשה את לב פרעה" – התמודדות עם התנגדות
התנהגותו של פרעה, שמתעקש ומסרב לשחרר את בני ישראל, מסמלת עבורנו את הכוחות המעכבים בחיינו – אותם קולות פנימיים שאומרים לנו "אי אפשר" ו"אל תנסה". התנגדויות אלו הן חלק טבעי מתהליך השינוי. לפי תורת ה-CBT, ניתן לזהות את הקולות הללו, לקרוא תיגר על אמיתותם ולהחליפם במחשבות מועילות יותר.
לדוגמה: בר (שם בדוי), איש משפחה עם 2 ילדים, עובד ולומד, מצא עצמו לכוד במלכודת של חרדת כישלון. קול פנימי חזק הטיל ספק ביכולותיו, "צריך הרבה כוח ואנרגיה כדי להצליח" , ואותו קול מנע ממנו לצאת מאזור הנוחות ולממש את הפוטנציאל הגלום בו. הפחד מכישלון, הותיר אותו מתוסכל ולא מסופק.
דרך מסע של התגברות והעצמה, לאט לאט, הוא יצא למסע מרתק של התמודדות עם הפחדים העמוקים שלו. באמצעות טכניקות של הדמיה ושינוי דפוסי חשיבה, הוא למד לזהות ולהתמודד עם המחשבות השליליות שהגבילו אותו. צעד אחר צעד, הוא בנה מחדש את תחושת המסוגלות והביטחון העצמי שלו, למד להסתכל על כישלונות כהזדמנויות ללמידה ולצמיחה ולא כאיום על ערכו העצמי. לפעמים כשאנחנו מתמודדים עם מתמודדים עם הקשיים שלנו, אנו מגלים כוחות פנימיים עצומים ומגיעים להישגים בלתי צפויים.
טיפים לשינוי וצמיחה אישית בהשראת פרשת וארא
1. זיהוי קולות פנימיים מעכבים: כשמשה חשש לדבר מול פרעה, הוא קיבל הבטחה מה' שיסייע לו. זכרו שגם לכם יש "סיוע פנימי" – חפשו אמונה ומחשבות מחזקות ושננו אותן והתמקדו בהן.
2. צעדים קטנים מובילים לתוצאות גדולות: כמו תהליך יציאת מצרים שהיה הדרגתי, התחילו בשינוי קטן שמרגיש לכם אפשרי והתמידו בו, עם הזמן הוסיפו ככל שתוכלו.
3. שימוש בדמיון מודרך: דמיינו את עצמכם לאחר ההצלחה – איך אתם נראים, מרגישים ומתנהגים, הכל לפרטי פרטים. תוכלו לחוש ממש את ההצלחה ולחוות אותה כאילו כבר התרחשה, התחושה הזו תעזור לכם לפרוץ קדימה.
4. נשימות והרפיה: ברגעי לחץ, השתמשו בטכניקת נשימות כדי להרגיע את המחשבות. נשמו עמוק וספרו עד ארבע, החזיקו לרגע את הנשימה ואז שחררו, הסוד להרפייה הוא ההתמקדות בהווה.
5. שבירת דפוסים מעכבים: כשפחד עולה, רשמו אותו ובדקו – האם זו אמת? מה יכול לקרות אם אנסה?
פרשת וארא מלמדת אותנו שהשינוי והגאולה מתחילים מבפנים. כמו משה, גם אנו יכולים להתגבר על פחדינו, למצוא את הכוחות החבויים בתוכנו ולפרוץ קדימה, למרות כל ההתנגדויות. השיעור החשוב הוא להאמין בדרך, לא לפחד מכישלונות ולזכור שהמסע, כמו במכות מצרים, נעשה בשלבים – כל צעד הוא חלק מתהליך שלם שמוביל לגאולה פנימית ואישית.