עסקת החטופים היוצאת לפועל בימים אלו מעוררת שאלות ותהיות רבות. אך בצד המחלוקת שחצתה את העם בדבר נכונות העיסקה, העם כולו חרד לגורלם של השבויים כולם, הן בצד הפיזי, אך בעיקר בצד הנפשי.
כיצד משפיע השבי על נפשם של החטופים, ומה מצבם הנפשי והפיזי כאשר הם שבים הביתה? אחת הדרכים המרתקות לקבל תשובות לשאלות אלה היא ניתוח גרפולוגי של כתבי היד, שמאפשר הצצה ישירה למצבם הנפשי והרגשי.
לידי כיכר השבת הגיע ניתוח גרפולוגי של רצף כתבי היד של אחד החטופים המפורסמים ששוחרר לפני כמה שנים במה שנדע כ'עסקת שליט' הלוא הוא - גלעד שליט.
בכתבה זו נציג את כתבי היד של החייל גלעד שליט משנת 2006, בתחילת השבי, ואת כתבי היד משנת 2008, אחרי כמה שנים בשבי. ניתוח ההבדלים בין כתבים אלה משקף את השפעת החטיפה והשבי על גופו ונפשו של שליט. מסקנות אלו עשויות להאיר את מצבם של החטופים הצפויים לחזור במסגרת העסקה המתגבשת.
הניתוח הגרפולוגי התבצע בזמנו על ידי אחד מהגרפולוגים של צה"ל - חבר מערכת כיכר השבת כיום, יוסי עבדו ובאדיבותו הם מובאים כאן כעת.
כיצד ניגשים לאבחון גרפולוגי של חטופים?
כאשר מנתחים כתב יד של חטופים, יש לקחת בחשבון שנסיבות השבי משפיעות בצורה משמעותית על מראה הכתב. חשוב לזכור שאנו לא באמת יודעים מה היה המצב האופטימלי של כתב ידם לפני השבי. האם הכריחו אותם לכתוב תחת לחץ או איומים? האם כלי הכתיבה שסיפקו להם היה תקין? האם הם סבלו מפגיעות או מכאבים ביד שהשפיעו על יכולת הכתיבה? כל אלה הם גורמים שיכולים לשנות את אופי הכתב ולשקף יותר את הנסיבות שבהן הם נמצאים מאשר את מצבם הרגשי האמיתי. לפיכך, יש לגשת לאבחון מסוג זה בזהירות, תוך התחשבות במכלול הגורמים המשפיעים.
כתב יד 2006: טרום השבי – איזון ושקט נפשי
המכתב שנשלח מגלעד שליט הגיע כחודש לאחר חטיפתו. השימוש בביטויים ערביים במכתב מעיד כי הוכתב לו על ידי שוביו.
בספטמבר 2006, שלושה חודשים לאחר החטיפה, החל המכתב את מסעו דרך שרשרת של גורמים מתווכים. תחילה הועבר לידי נציגי הצלב האדום בעזה, משם למשלחת המצרית שפעלה באותה עת ברצועה, וממנה לידיו של עופר דקל.
דקל, שכיהן אז כאחראי מטעם ממשלת ישראל על תיק השבויים והנעדרים, העביר את המכתב למשפחת שליט. הוריו של החייל החטוף זיהו מיד את כתב ידו של בנם.
כתב יד זה משדר יציבות. האותיות כתובות בביטחון, המרווחים בין המילים מאוזנים, וקווי הכתיבה ישרים. גרפולוגים מסיקים מכתב יד כזה על נפש רגועה, חשיבה בהירה ושגרה נטולת לחץ נפשי קיצוני.
וזה תוכן המכתב:
"אל אמא ואבא, אחיי וחבריי, אני שולח לכם שלום הבריאות שלי מתדרדרת מיום ליום, במיוחד קשה לי נפשית וזה גורם לי לדכאונות רבים. מכחה שייגמר הסיוט הבלתי נסבל ואנושי בו אני נמצא ואני ישתחרר מהכלא הסגור והמבודד במיוחד אחרי שעבר יום-הולדתי ה-20, אותו קיוויתי שנחגוג יחדיו" (שגיאות הכתיב במקור).
"אני פונה לממשלתי, במיוחד לרה"מ, אהוד אולמרט ושר הביטחון עמיר פרץ, שיעשו הכל שביכולתם לשיחרורי במהירות האפשרית כי כל יום שעובר פוגע בי יותר, ושיענו לבקשות אל-מוג'אהדין שעצרו אותי מתוך טנק ליד כרם אבו-סלם. אני מקווה שתעשו הכל כדי שאוכל לחגוג את ראש-השנה וסוכות בבית".
וגלעד חותם: "האסיר בידי מג'אהדין פלסטין, גלעד שליט, נעצרתי בתאריך 25.6.06".
כתב יד זה מציג מאפיינים של ארגון, סדר ויציבות. האותיות ברורות ומובנות, המרווחים בין המילים קבועים והשורות ישרות ומדויקות, מה שמעיד על חשיבה מסודרת ושאיפה לאיזון.
נוסף על כך, קווי הכתיבה מראים מגמה עולה, המבטאת אופטימיות וחיוניות פנימית, למרות הקושי שתיאר במילים "דיכאונות רבים".
האיזון בלחץ הכתיבה מרמז על אדם שקול שמצליח לשמור על יציבות רגשית ומנטלית גם במצבים מורכבים.
למרות שהכותב ציין כי הוא "סובל מדיכאונות רבים בגדול", כתב היד עצמו אינו משדר דיכאון. להפך, הכתב הגדול מדגיש את החשיבות של הדברים שנכתבו ומצביע על מודעות עצמית גבוהה ויכולת להתבטא.
הניתוח הגרפולוגי של המכתב חושף תמונה מרשימה של חוסן נפשי. הכתיבה המסודרת והמאורגנת מעידה על יכולת שליטה עצמית יוצאת דופן בנסיבות הקשות. תבנית השורות המשתפלת כלפי מעלה משקפת תקווה ואופטימיות, למרות המצב המורכב בו נמצא הכותב.
ניכר כי גלעד מגלה עוצמות נפשיות מרשימות, תוך שמירה על גישה חיובית אל מול הקשיים העצומים איתם הוא מתמודד. יכולתו לשמר איזון נפשי בתנאים כה מאתגרים מעידה על בגרות רגשית ועל כוחות פנימיים עמוקים.
כתב יד 2008: אחרי 3 שנים בשבי – הידרדרות מנטלית ופיזית
כתב יד זה הועבר לישראל בתיווכו של הנשיא האמריקאי לשעבר, שנפטר בחודש האחרון, מר ג'ימי קרטר
לעומת המכתב הראשון, כתב היד משנת 2008 מציג תמונה אחרת לחלוטין. האותיות מעוקמות והרבה יותר "רועדות". תופעות אלה משקפות עייפות נפשית, תחושת בדידות ועומס רגשי.
ניתן להבחין במחיקה בשורה השלישית, שבה הוא כתב תחילה מילה שנראית כמו "בכלא" ותיקן אותה ל"בתנאי מעצר". מחיקה זו עשויה להצביע על כפייה או הכתבת הטקסט מצד שוביו, דבר שמקשה על ניתוח גרפולוגי מדויק.
כתב היד קטן יותר ומופנם, מה שמעיד על תחושת הסתגרות וירידה באנרגיה. יחד עם זאת, הכתיבה מסודרת ושומרת על שוליים ישרים מאוד, דבר שמצביע על שליטה עצמית ומשמעת פנימית חזקה, גם בתנאים קשים. למרות הפגיעה הברורה בזרימה ובטבעיות של הכתיבה, ניתן להבחין בקווי אישיות חיוביים, כמו תפיסה רציונלית, שיקול דעת זהיר ודמיון מפותח.
מאפייני הכתב והמשמעויות שלהם
השורות ישרות והכתיבה קריאה, מה שמעיד על יכולת ריכוז ושקול דעת. כל אות עומדת בפני עצמה, והקצב מתון, דבר המשקף עקביות, נחישות ועקשנות – תכונות שמסייעות לכותב להחזיק מעמד בשבי. עולמו הפנימי של גלעד משמש לו ככלי הישרדותי, ומאפשר לו לברוח לעולמות חלופיים כדי להתמודד עם התנאים החיצוניים הקשים, תוך שמירה על קשר עם המציאות.
החתימה והשינויים בה
החתימה "מתגעגע, גלעד" חושפת את הקונפליקט הפנימי שבו הוא נמצא. המילה "מתגעגע" כתובה בזווית ימנית, המשדרת רגש וכמיהה למשפחתו ולחופש, בעוד שחתימת שמו, "גלעד", נכתבת בזווית שמאלית ומעידה על איפוק ומאמץ לשלוט ברגשותיו. ניתן לראות בכך ניסיון לאזן בין התשוקה לשוב לביתו לבין הצורך לשמור על יציבות נפשית בשבי.
הבדלים והידרדרות בין השנים 2006 ל-2008
בהשוואה לכתב היד משנת 2006, השינויים בולטים ומעידים על הידרדרות משמעותית במצבו של גלעד. כתב היד הגדול והבטוח של 2006 הפך קטן ומופנם, מה שמעיד על ירידה באנרגיה ותחושת הסתגרות. בעוד שב-2006 השורות נטו לעלות, מה שמעיד על אופטימיות, בשנת 2008 הן נשארות ישרות ולעיתים אף נוטות כלפי מטה, דבר המעיד על תחושת ייאוש ותשישות נפשית. האותיות שאיבדו מעט מהזרימה והביטחון שהיה ניכר ב-2006 משקפות את ההשפעה המנטלית והפיזית של השבי.
מסקנות: מה זה אומר על מצבם של החטופים?
מקרים כמו זה של גלעד שליט ממחישים כיצד השבי פוגע לא רק בגוף, אלא גם בנפש. החטופים מתמודדים עם טראומות עמוקות, חרדות ואף תחושת אובדן זהות. כשם שניתן לראות בכתב ידו של שליט את ההידרדרות, ניתן לצפות כי גם החטופים הנוכחיים ישובו עם אתגרים דומים.
תובנות גרפולוגיות: תקווה לשיקום הנפש
יוסי עבדו מסיים לשתף אותנו בדברים ואומר:
"כגרפולוג, אני רואה בכתב היד כלי שמאפשר לנו להבין את עולמו הפנימי של האדם, במיוחד במצבים מורכבים כמו שבי. חשוב להכיר בכך שהשיבה הביתה היא רק תחילת התהליך. חטופים שחוזרים מתמודדים עם מסע ארוך של שיקום פיזי ונפשי. עם ליווי מקצועי ותמיכה משפחתית, יש להם סיכוי לשקם את חייהם."