פסיכולוגיה בפרשה

מסע ההתחדשות: פרשת שמות כמדריך להתפתחות אישית

מבט מעמיק על תובנות פסיכולוגיות ורוחניות מסיפור מצרים: כיצד לזהות פחדים, להתמודד עם משברים, ולגלות את הכוחות הפנימיים שלנו בדרך לצמיחה והתחדשות (יהדות)

| כיכר השבת |
התפתחות אישית מתחילה בשינוי מחשבה (צילום: Shutterstock)

פרשת שמות נפתחת עם תיאור דרמטי של גלות מצרים, שעבודם של בני ישראל, וצמיחתם למרות הקשיים. מעבר לסיפור ההיסטורי, הפרשה מציעה תובנות עמוקות על התמודדות עם פחדים, יציאה ממשברים, והתפתחות אישית. בפירושי רש"י והרמב"ן ניתן למצוא מסרים פסיכולוגיים ורוחניים הנוגעים לכל אחד מאיתנו.

"וַיִּרְבּוּ וַיַּעַצְמוּ בִּמְאֹד מְאֹד" (שמות א ז) – צמיחה מתוך משבר

הרמב"ן מסביר כי ריבוי בני ישראל היה תוצאה של חסד אלוקי, הממחיש את יכולת הצמיחה דווקא מתוך קושי. השעבוד במצרים לא רק שלא הפחית את כוחם של בני ישראל, אלא דווקא חיזק אותם.

מבחינה פסיכולוגית, זהו תיאור של תהליך התמודדות עם משבר. לעיתים, כאשר אנו מוצאים את עצמנו במצב של אתגר, מתגלים בנו כוחות שלא הכרנו. פסיכולוגים מכנים זאת צמיחה פוסט-טראומטית – היכולת לגלות משמעות וחוזק בעקבות אירועים קשים.

"וַיִּירְאוּ מִבְּנֵי יִשְׂרָאֵל" – הפחד משינוי

"הבה נתחכמה לו" (שמות א י)

רש"י מפרש שפרעה חשש שבני ישראל יתחזקו ויצטרפו לאויביו. פחד זה הוביל לגזירות שהפכו לשעבוד קשה. ברמה הנפשית, הפחד של פרעה משקף חרדה מפני הלא נודע – תחושה שכולנו חווים לעיתים.

פחד מסוג זה, אם אינו מנוהל נכון, עלול לשתק ולמנוע התקדמות. עם זאת, כאשר אנו מזהים את מקור הפחד, ניתן להתמודד איתו ולהפוך אותו למנוף לצמיחה.

למשל, אדם הנמנע מלהתחיל עסק חדש משום שהוא מפחד מכישלון, עלול להישאר במצב של תקיעות. כאשר הוא יכיר בפחד כשלב טבעי בדרך לשינוי, הוא יוכל לקחת סיכונים מחושבים ולצמוח.

משה רבנו: מודל להתמודדות עם פחדים

"מִי אָנֹכִי כִּי אֵלֵךְ אֶל פַּרְעֹה?" (שמות ג יא)

משה, המנהיג העתידי של עם ישראל, מביע תחושת חוסר מסוגלות. הוא שואל את הקב"ה מדוע נבחר למשימה כה גדולה. רש"י מפרש שמשה חשש שהוא אינו ראוי לתפקיד זה.

מבחינה פסיכולוגית, תחושת חוסר מסוגלות עצמית (Self-Efficacy) היא אתגר שכיח במצבים של צמיחה. פסיכולוגים, כמו אלברט בנדורה, טוענים שחיזוק תחושת המסוגלות העצמית מתרחש באמצעות התנסות הדרגתית במשימות קטנות, תתחילו במשימה שנראת לכם חשובה ותקדישו לה פרק זמן קצר אבל קבוע בכל יום, כשתשיגו תוצאות הסיפוק יביא איתו מסוגלות עצמית למשימות גדולות אף יותר.

דבר נוסף אותו אנו למדים ממשה הוא שגם המנהיגים הגדולים ביותר מתחילים עם ספקות. אם נתחיל בצעדים קטנים ונחווה הצלחות קטנות, תחושת הביטחון שלנו תגדל ונוכל להתמודד עם אתגרים גדולים יותר.

"וַיִּפֶן כֹּה וָכֹה וַיַּרְא כִּי אֵין אִישׁ" (שמות ב יב)-לקיחת אחריות

כשמשה רואה את העברי המוכה, הוא מחפש עזרה, אך אינו מוצא. רש"י מדגיש שמשה מבין שאין מי שיפעל, והוא נוקט יוזמה.

מבחינה פסיכולוגית, זהו רגע של אחריות אישית – ההבנה שאין טעם לחכות שאחרים יפעלו. במקום זאת, אנו נקראים לקחת אחריות ולפעול בעצמנו.

תובנות מעשיות מפרשת שמות

• זהו את הפחדים שלכם: כולנו חווים פחדים. זיהוי מקור הפחד יכול להיות הצעד הראשון להתמודדות.

• בנו תוכנית פעולה קטנה: התקדמו בצעדים קטנים. כל הצלחה תבנה את הביטחון העצמי שלכם.

• חפשו משמעות בקושי: כמו בני ישראל שצמחו מתוך השעבוד, נסו למצוא את ההזדמנות הנסתרת בכל משבר.

• אל תחכו לאחרים: קחו יוזמה ואל תפחדו לפעול, גם כשנראה שאין תמיכה מסביב.

דמיון מודרך ליציאה מאזור הנוחות - דמיינו אדם שעובד שנים רבות במשרה שאינה מספקת אותו, אך הוא חושש לעזוב מפחד מכישלון. אם הוא ילמד, כמו משה, להתמקד בצעדים קטנים ולפתח תחושת מסוגלות עצמית, הוא יוכל להתגבר על הפחד ולמצוא משמעות חדשה בחייו.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות