השבוע חמאס פרסם סרטון בו נראות שלושת החטופות מאשימות את נתניהו במחדל הגדול ובחוסר המאמץ שלו לשחררן. לשמחתנו העם הבין את הלוחמה הפסיכולוגית ולא שיתף פעולה עם הסרטון.
הסרטון הזה הוא רק טיפה מן הים של הלוחמה הפסיכולוגית אשר חמאס מנהלים נגדנו: ימים ספורים לאחר מתקפת הפתע אל ג'זירה פרסם כי עומד לצאת סרטון של חטופה עם שתי ילדיה שישוחררו, כך ניתר ליבם של כל עם ישראל בתקווה ובעיקר ליבם של משפחות החטופים. לאכזבת כולנו, בסרטון נראו אביטל אלדג'ם לצד שני ילדים קטנים שהצליחו להימלט כבר ביום החטיפה. עצם השחרור האיטי של שתיים מהחטופות ואחר כך עוד שתי חטופות מהווה אף הוא לוחמה צינית שמטרתה לטלטל את כולנו מתקווה לייאוש.
הלוחמה הצינית של חמאס אינה מתחוללת רק בזירת החטופים. הם משתמשים בה היטב גם בזירה הבינלאומית בניסיון להשתלט על דעת הקהל בהובלת התודעה כי הם הקורבנות המסכנים. הם שולטים היטב ברשתות החברתיות ומצליחים בקלות להפיק פייק ניוז בארץ ובעולם.
הם מנסים בכח לפלג בינינו, לשסות את החברה, להפחיד אותנו ולזרוע בנו אימה. מטרת כל הפעולות הללו הן למוטט אותנו, להקריס ולהשמיד. זוהי לוחמה!
לוחמה אינה עוסקת אך ורק בקרבות פיזיים בחזית; לוחמה מתנהלת באותה מידה גם בקרבות הנפש. לוחמה פסיכולוגית, היא אסטרטגיה שמטרתה להשפיע על רגשותיו, מחשבותיו והתנהגותו של יריב, היא ממלאת תפקיד מרכזי בקונפליקטים מודרניים. היא מסתמכת על הפגיעות הפסיכולוגית וההטיות הקוגניטיביות של לוחמים ואזרחים כאחד, כדי להשיג יעדים אסטרטגיים.
שורשיה ההיסטוריים של לוחמה פסיכולוגית
למעשה, לוחמה פסיכולוגית היא אינה התפתחות עדכנית בתחום הלוחמה. יש לה שורשים היסטוריים עמוקים:
הרומאים, למשל, השתמשו בתעמולה כדי לדכא את המורל ולבלבל את אויביהם. באופן דומה, הסוס הטרויאני, המופיע באפוס "האיליאדה" של הומרוס, הוא דוגמה קלאסית להונאה פסיכולוגית המשמשת להשגת יתרון אסטרטגי.
כמו כן, במהלך מלחמת העולם הראשונה, שני הצדדים השתמשו בתעמולה רבות. זה סימן את תחילתם של מסעות לוחמה פסיכולוגית מאורגנות בקנה מידה גדול, שנמשכו גם במלחמת העולם השנייה. גרמניה הנאצית, למשל, נודעה לשמצה בשימוש שלה בתעמולה כדי לתמרן את דעת הקהל, בעוד שבעלות הברית השתמשו בטקטיקות פסיכולוגיות כדי להשפיע על חיילי אויב ואזרחים.
חמאס מיישמים את כל עקרונות השיטה
אם נחקור את כל הפעולות של חמאס נראה שהם פועלים במדויק על פי כל העקרונות של לוחמה פסיכולוגית:
תעמולה: הפצת מידע, לעתים קרובות מוטה או מטעה, כדי לעצב תפיסות ולהשפיע על התנהגות. ניתן לעשות זאת באמצעות עלונים, שידורי רדיו, מדיה חברתית ומדיומים אחרים.
הונאה: הטעיית האויב על ידי הפצת מידע כוזב, הסוואת תנועות חיילים או הדמיית התקפות כדי לבלבל ולהשפיל יריבים.
פחד והפחדה: יצירת אווירה של טרור באמצעות טקטיקות כמו הוצאות להורג פומביות, הפגנת כוח פומבית או איומים באלימות.
דיסאינפורמציה: הפצת מידע שקרי או מטעה כדי לזרוע בלבול וחוסר אמון בקרב שורות האויב.
פעולות פסיכולוגיות (PSYOP): פעולות מתוכננות שמטרתן להשפיע על רגשות, אמונות והתנהגות. זה יכול לכלול מטרות צבאיות ואזרחיות כאחד.
השפעת לוחמה פסיכולוגית
ללוחמה פסיכולוגית יכולה להיות השפעה עמוקה על המלחמה. ההשפעה יכולה להתבטא במספר אופנים:
דמורליזציה: לוחמה פסיכולוגית יכולה לפגוע במורל של חיילי אויב ואזרחים, ולגרום להם להיכנע או להתנגד בצורה פחות יעילה.
לוחמת מידע: בעידן של עומס מידע, שליטה בנרטיב יכולה להיות קריטית כמו שליטה בשדה הקרב. מידע מדויק בעיתוי המיידי יכול לגייס תמיכה למטרה או לערער את מאמצי היריב.
עיצוב דעת הקהל: בלוחמה מודרנית, זכייה בלב ובמוחות של האוכלוסייה האזרחית היא חיונית. לוחמה פסיכולוגית אפקטיבית יכולה להשפיע על האופן שבו אוכלוסיות רואים את הסכסוך, ולהפוך אותן לתומכות פחות או יותר בלוחמים.
מניפולציה אסטרטגית: על ידי שימוש בלוחמה פסיכולוגית, כדי לתמרן החלטות של יריב, ממשלות וכוחות צבא יכולים להשיג את מטרותיהם עם פחות שפיכות דמים ומשאבים.
דאגות אתיות: השימוש בלוחמה פסיכולוגית מעורר חששות אתיים משמעותיים. מניפולציה של תפיסות ורגשות, התמקדות באזרחים או הפצת מידע כוזב עלולים לגרום לתוצאות לא מכוונות ולהשלכות הומניטריות קשות.
עם כל האמור, עולה כי לנו העם יש תפקיד חשוב בלוחמה הפסיכולוגית שמופעלת נגדנו. אי הפצת הסרטון של החמאס היה צעד נבון והכרחי במלחמה. יתרה מזו עלינו לחזק את המורל, להתאחד, לגלות חוסן ותעצומות נפש. כל אלו יחזקו את ניצחוננו בקרבות הנפש!