

משרד החינוך, בראשות השר יואב קיש, הודיע על שינוי משמעותי בלוח הבחינות החיצוניות החל משנת הלימודים הבאה (תשפ"ו). במסגרת ההחלטה, תלמידי התיכונים והחטיבות העליונות יוכלו לגשת לכלל בחינות הבגרות החיצוניות כבר באמצע כיתה י"א במסגרת מועד החורף, כולל במתמטיקה ואנגלית בכל הרמות (3, 4 או 5 יחידות לימוד). עד כה, אפשרות זו לא הייתה זמינה לכלל התלמידים, אך החל מהשנה הבאה היא תורחב לכולם.
יתרונות המהלך
הקדמת הבחינות צפויה להפחית את העומס על התלמידים, לאפשר פריסה רחבה יותר של מועדי הבחינה ולהעניק הזדמנויות נוספות לשיפור הציונים. בנוסף, תינתן גמישות רבה יותר למנהלי בתי הספר בתכנון הלימודים.
תלמידים הלומדים במסגרות אתגר, מב"ר, מח"ט, חינוך מיוחד ועולים חדשים, יוכלו אף הם להיבחן בבחינות חיצוניות כבר לקראת סיום כיתה י' (במועד קיץ) במקצועות מתמטיקה ואנגלית ברמה של 3 יחידות לימוד.
יישום תכנית הבגרויות הגמישה
בנוסף, החל משנת הלימודים תשפ"ו, כלל בתי הספר יידרשו להשתתף בתכנית הבגרויות הגמישה לפחות במקצוע אחד לשכבת י' (בוגרי תשפ"ח). התכנית נועדה לעודד פיתוח מיומנויות רלוונטיות לשוק התעסוקה, כגון עבודה בקבוצות, למידה עצמאית, חשיבה ביקורתית והצגת פרזנטציות. עד כה, השתתפות בתי הספר בתכנית הייתה אופציונלית, אך מעתה הם יחויבו ליישם אותה לפחות במקצוע אחד. התכנית מתבססת על מודל משולב של 30% הערכה בית ספרית, 35% בחינה חיצונית ו-35% משימות לפיתוח מיומנויות, בניגוד למתכונת הישנה שכללה 70% בחינה חיצונית ו-30% הערכה בית ספרית.
במקביל, משרד החינוך נערך להרחבת תכנית "סמסטר ראשון כבר בתיכון", במסגרתה מנהלי בתי הספר יבחרו קבוצת תלמידים אחת לפחות שתצטרף לתכנית. מדובר ביוזמה המאפשרת לתלמידי תיכון ללמוד קורסים אקדמיים במקום בחינות בגרות, ובכך לצבור נקודות זכות באקדמיה עוד במהלך הלימודים בתיכון.
ההחלטות התקבלו בתום תהליך חשיבה ממושך, שהתבסס על ניתוח צרכי אנשי החינוך והתלמידים, תוך היוועצות עם גורמי המקצוע ושיתוף פעולה עם בתי הספר עצמם, המכירם מקרוב את אתגרי המערכת והצרכים של התלמידים.
שר החינוך, יואב קיש התייחס לרפורמה: “אנחנו ממשיכים לפרוץ את הגבולות שמקבעים את מערכת החינוך לעבר. הקדמת מועדי הבגרות, פריסת הבחינות והרחבת האפשרות ללימודים אקדמיים כבר בתיכון – כל אלה הם חלק מתמונה אחת: הכנה טובה יותר לחיים. צעדים אלה נולדו מתוך הקשבה עמוקה לשטח, ונותנים לתלמידים הזדמנות להצליח בדרך שמתאימה להם – באקדמיה, בשוק העבודה ובחיים בכלל.”
מנכ״ל משרד החינוך, מאיר שמעוני: “המהלך לשינוי פריסת הבגרויות הוא בשורה כפולה: גם הקלה משמעותית בעומס על התלמידים, וגם תוספת של גמישות חינוכית לבתי הספר. המטרה שלנו ברורה – לאפשר לכל תלמיד להתקדם במסלול שממקסם את הפוטנציאל שלו, מתוך ראייה ארוכת טווח של עתידו.”