נתונים חדשים של הלמ"ס חושפים זינוק חד במספר הישראלים היורדים מהארץ בשנת 2024, למספר שיא של 82,700 איש, הנתון הזה גבוה באופן משמעותי מהשיא הקודם שנרשם, אז עזבו את הארץ כ-53 אלף ישראלים.
נתון נוסף מטריד במיוחד הוא ריבוי הצעירים בקרב היורדים: כמעט מחצית מהעוזבים (47.8%) הם צעירים בגילאי 20 עד 45, ו-27% נוספים הם ילדים ונערים. מניתוח הנתונים עולה כי חלק ניכר מהיורדים הם משפחות עם ילדים.
פירוט הערים המובילות את טבלת היורדים:
בטור של עקיבא לום שפורסם באתר ווינט, טען לום שהפרסום של הלמ"ס על 82,000 ישראלים שעזבו את המדינה ב-2024, היה כמו דלק שנשפך על אש העימותים הפוליטיים, שכן שני הצדדים מיהרו לנצל את הנתון הזה למטרותיהם. בעוד אנשי ימין תקפו את העוזבים כ"יורדים", מתנגדי הממשלה הציגו את הנתון כהוכחה לכישלון הממשלה.
לם מטיל ספק באמינות הנתונים ומאשים את הלמ"ס ב"מניפולציה". הוא טוען שהשוואה לנתונים קודמים חושפת שינויים בהגדרות, ובפרט בהגדרת "יורד", שעלולים להטות את התוצאות. לדבריו, הלמ"ס הרחיבה את ההגדרה של יורדים, וכעת היא כוללת אנשים רבים יותר שבעבר לא היו נחשבים כיורדים, כמו זרים ותיירים שנשארו בארץ מעל שנה.
בניתוח שפרסם העיתונאי ישי שנרב באתר "מקור ראשון", טען שהתקשורת ממהרת להאשים את הרפורמה המשפטית בגל העזיבה, למרות שנתוני הלמ"ס מציירים תמונה מורכבת יותר. לדברי שנרב, ישנם מספר גורמים אפשריים לעלייה החדה ביורדים: מלחמת "חרבות ברזל": הנתונים מראים ירידה חדה שנה לאחר פרוץ הקרבות. גל העלייה מרוסיה ואוקראינה ב-2022: שנה זו התאפיינה במאזן הגירה חיובי חריג בשל גל עלייה מה שמצביע על תופעת "קרש קפיצה.