בשבת האחרונה הלך לעולמו בטרם עת הזמר מיכאל שניצלער ז"ל, אחד הזמרים הבולטים במוזיקה החסידית האותנטית באידיש בעשרים וחמש השנים האחרונות עם כ-15 אלבומים, חלקם מקוריים אך רובם אלבומי ריקודים או גרסאות חדשות לשירים חסידיים ישנים בסדרת "נשמה פלאם" המצליחה שלו. שניצלער היה לרוב זמר מבצע, אך הוא הלחין בעצמו כמה שירים בעיקר באלבומיו הראשונים.
>> למגזין המלא - היכנסו <<
שניצלער בעל קול הבריטון, הפחות נפוץ בקרב הזמרים החסידים שרובם טנורים, ביצע ברגש רב שירי סיפור מרגשים באידיש, שהפכו לפופולריים במיוחד דוגמת שיר החבילות המרגש שלו בו הוא מספר על יהודי שמגיע לצדיק כדי להתלונן על ה"חבילה" של הצרות שלו, ואז הצדיק מציע לו להיכנס ל"חדר החבילות" של הצרות ולבחור לעצמו חבילה אחרת... היהודי כמובן בוחר את החבילה הקטנה ביותר שהוא רואה ואז הוא מגלה שבחר למעשה את ה"חבילה" של עצמו שוב...
רק לפני פסח, הוציא שניצלער, קליפ חול חדש מרהיב לשירו המרגש "המצה בתנור", המספר את סיפורו של אופה המצות הזקן, שנאלץ לשרוף יהודים בגזירת הנאצים בימי השואה וניסה לכפר על כך כשעמד שעות על גבי שעות ליד התנור הלוהט של המצות. הפעם השיר בלחנו של פינקי וובר, או יותר מדויק היצירה בת הכמעט 12 דקות, הגיעה גם עם תרגום לעברית מה שהפך אותה לנגישה גם עבורי.
אידיש אינה שפה בה אני שולט וקשה לי להתייחס לאלבומיו באידיש ולכן בחרתי לכתוב לזכרו על האלבום המקורי הראשון שלו שהושר כולו בשפת הקודש - "וברוכים הם". זהו למעשה אלבומו השביעי של שניצלער (הראשון - "רקידה תמידית" יצא ב-1995). מדובר באלבום משובח במיוחד שיצא בשנת 2001, כשכל שיריו הולחנו בידי המלחין האגדי יוסי גרין. מעטים האלבומים בהם כל השירים של גרין מבלי יוצא מהכלל, מה שמלמד גם על ההערכה הרבה של גרין לזמר. גרין גם מבצע יחד עם מקהלה את כל קולות הרקע באלבום כשהוא גם אחראי לעיבודים הווקאליים של המקהלה.
גם לי יש זווית אישית לאלבום. האלבום הוקלט כבר בסוף שנות ה-90 כשאת העיבודים העשירים, ברוח אותם הימים מלאי החצוצרות וכלי המיתר, כתב המעבד הלונדוני המוכשר הרשי גינסברג. חלק גדול מהנגנים הוקלטו באותם ימים בישראל באולפן הישן של ג'ף הורביץ באזור התעשייה בגבעת שאול בירושלים. היו אלו ימים שהשירים עוד הוקלטו על סרטי הקלטה גדולים תחת ידיו של איש הסאונד האגדי שעבד באותם ימים עם הורביץ - עמית גולן. אני הייתי בחור ישיבה צעיר, חובב מוזיקה מושבע, שניצל את ימי בין הזמנים כדי להגיע לאולפן ולצפות בהקלטות. שניצלער הסכים בשמחה להגעתי והיה חביב במיוחד אליי, למרות שהייתי סתם ילד שמסתובב בין הרגליים. באותו יום הקליטו את הגיטרות עם אבי סינגולדה שהפליא בנגינתו ובקליטה המטורפת שלו בתוך שניות לעיבודים, לחלק מקטעי הסולו אני עדיין זוכר את רגעי ההקלטה.
האלבום נפתח בלהיט של האלבום "והריקותי", שיר שמחה קצבי חסידי, שהושמע רבות בכלי התקשורת החרדיים באותם ימים. שירים בולטים נוספים מהאלבום הם "קלי חיש גואלי" בסגנון הרוקנרול ו"בורא עולם" בסגנון הרגאיי. אחד השירים המרגשים והיפים באלבום הוא "ואנחנו", שיר איטי ונוגע באורך של 7:27 דקות... שיר שהיום היו מחלקים כמעט לשלושה שירים מבחינת אורכו, אבל לפעמים התחושה היא ששירים כאלה נועדו להיות ארוכים, כאלה שמתפתחים בנשמת המאזין אט אט וגם נשארים איתה הרבה יותר שנים. "כי קל פועל" החסידי המלהיב המוגש בגרסת "כאילו הופעה", הוא גם כיפי ממש להאזנה.
לא התייחסתי לכל שירי האלבום, אך בהחלט מדובר באלבום חסידי נהדר "על מלא" מימיה הגדולים של המוזיקה החסידית. אלבום שחובבי המוזיקה החסידית יתענגו עליו, מה כבר יכול להיות לא מוצלח עם 11 לחנים של יוסי גרין??? היו אלו ימים בהם האאוטטיון עדיין לא שלט (חדי האוזן ישמעו את זה ללא בעיה) ופתיחי החצוצרות היו מאסט וההאזנה אליו (אחרי ספירת העומר כמובן), תחזיר אתכם אליהם.
שניצלער היה קול חסידי אותנטי ונוגע, כמעט בלי טריקים ושטיקים ופטירתו בטרם עת מצערת מאד. חבל על דאבדין.
ולפינת השירים המואזנים ביותר על ידיכם הגולשים השבוע:
במקום הראשון: בקלות וללא מתחרים כמעט - יונתן שטרן עם הביצוע הווקאלי שלו ללהיט של ישי ריבו - "תיכף ייפתח"
במקום השני: בערי וובר עם הגרסה הווקאלית שלו (גם היא באדיבות יונתן שטרן) לשירו - "איפה כולם"
במקום השלישי: "חג'בי" עם שירו הווקאלי החדש המקורי - "תנסה להיות"
- להערות, הארות ולינקים למוזיקה ווקאלית שלא תגרום לעצבים: nl@kikar.co.il