בית המשפט לתעבורה בעכו החליט שלא להפעיל מאסר על תנאי שהוטל על נאשם שהורשע זו הפעם השנייה בנהיגה ללא רישיון בתוקף וללא ביטוח. השופטת אסתר טפטה-גרדי דחתה את דרישת המדינה להטיל על הנאשם מאסר בפועל, והעדיפה לתת לנאשם הזדמנות נוספת להשתקם. הסיבות: תסקיר חיובי שממנו עלה כי לנאשם מוטיבציה אמיתית לעבור הליך טיפולי, ונסיבות משפחתיות לא פשוטות שכוללות אישה במצב בריאותי קשה וילד לקוי שמיעה.
הנאשם (39) נתפס לפני כשנתיים וחצי נוהג בכביש 70 אף שרישיון שלו פקע ב-2004 וריחף מעל ראשו מאסר על תנאי בעקבות הרשעה בעבירה זהה.
הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה במעשיו והורשע בעבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה והרכב פקעו וחלפו למעלה מ-6 חודשים, ונהיגה ללא ביטוח.
לאחר מכן נשלח הנאשם לשירות המבחן לצורך קבלת המלצה לעניין העונש. בתסקיר שהוגש בתחילת השנה נחשף מצב אישי לא פשוט. אשתו נמצאת במצב רפואי ונפשי קשה ובנו בן ה-12 סובל מליקוי שמיעה, והנאשם – שפוטר לאחרונה מעבודתו – צריך לטפל במשפחה ולדאוג לפרנסתה.
השירות ציין כי בנסיבות אלה ובהתחשב בכך שהנאשם מביע נכונות גדולה להשתתף בתוכנית טיפולית בתעבורה, יש ללכת לקראתו ולהטיל עליו צו מבחן לשנה.
במסגרת הטיעונים לעונש טענה המדינה כי עמדת שירות המבחן מקלה עם הנאשם יתר על המידה ומתעלמת מהאינטרס הציבורי. לדבריה, לנאשם מגיעים עונשים חמורים לנוכח העובדה שרק לאחרונה הורשע בעבירה זהה ולחובתו עוד 11 הרשעות תעבורה קודמות, חלקן חמורות.
בנסיבות אלה טענה המדינה כי העונש הראוי צריך לכלול מאסר בפועל כולל הפעלת התנאי, בנוסף ל-18 חודשי פסילת רישיון לכל הפחות וכן עונשי תנאי מרתיעים, קנס והתחייבות.
הנאשם לעומת זאת ביקש מבית המשפט לקבל את המלצת שירות המבחן. בעדותו הוא ציין כי לא חידש את הרישיון כיוון שרבצו עליו קנסות של 17,000 שקל ולאחרונה שילם אותם. הוא הוסיף כי הוא מעוניין לפתוח דף חדש והמשפחה לא תצליח להתקיים אם יישלח למאסר.
דף חדש
השופטת טפטה-גרדי ציינה כי נהיגה במצב שבו רישיון הנהיגה פקע לפני יותר מעשור היא עבירה חמורה ביותר שמשתווה לנהיגה ללא רישיון כלל. בפרט, כשאין ביטוח בתוקף ואם חלילה נגרמת תאונת דרכים המשמעות היא שהפיצויים ישולמו מתוך הקופה הציבורית.
גזרי דין שניתנו בשנים האחרונות בעבירות דומות, ציינה השופטת, כללו בנסיבות אלה מאסרים בפועל ובעבודות שירות לצד פסילת רישיון.
למרות זאת, השופטת סברה שאין למצות את הדין עם הנאשם, שצריך לטפל במשפחתו והראה מוטיבציה להשתקם. "ממכלול הנתונים שנפרשו לפני התרשמתי שמדובר בנאשם שמבקש לפתוח דף חדש בחייו, מכיר בצורה לשנות את דפוסי התנהגותו ואורחותיו ומוכן להידרש לכך", כתבה.
השופטת ציינה כי במקרה הנוכחי האינטרס הציבורי הוא להביא לשיקום הנאשם ולא לחשוף אותו לאורח חיים עברייני באמצעות שליחתו למאסר. לפיכך, ולמרות קיומו של המאסר המותנה, השופטת סברה שיש לאפשר לו להשתלב בתוכנית הטיפולית שהציע שירות המבחן.
בהתאם לכך, הוטלו על הנאשם עונשים מתונים, שכוללים: הארכת 3 חודשי המאסר המותנה בשנתיים נוספות, 10 חודשי פסילת רישיון, צו מבחן לשנה, פסילה של 4 חודשים על תנאי, קנס של 1,000 שקל וחתימה על התחייבות בסך 1,500 שקל שלא לבצע בשנתיים הקרובות עבירות דומות.
ב"כ המדינה: עורך דין שלומי עזרא
ב"כ הנאשם: עורך דין תעבורה פואד דאוד
עו"ד ראובן ברעם עוסק/ת ב- תעבורה - הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
הכתבה התפרסמה באתר המשפט הישראלי "פסקדין"